Gerechtelijke politie houdt huiszoeking in kabinet van burgemeester Bram Degrieck: “Ik weet niet waarover dit gaat”
Speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) zijn maandag in de voormiddag binnengevallen in het gemeentehuis van De Panne, tijdens het schepencollege. Ze namen daarbij de smartphone, telefoon en computer mee van burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B). Waarom ze dat deden, weet de burgemeester zelf niet. “Er wordt mij blijkbaar momenteel niets ten laste gelegd, maar ze zijn wel op zoek naar informatie”, deelde de burgemeester mee.
Maandagochtend rond 11 uur vielen plots vijf speurders van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) binnen in het gemeentehuis in de Zeelaan in De Panne. Op dat moment was het schepencollege bezig. Voor alle aanwezigen was de inval een complete verrassing. Burgemeester Bram Degrieck werd gesommeerd om mee te gaan naar zijn kabinet, waarna de eerste schepen het schepencollege verderzette. Na een tweetal uur keerde de burgemeester terug, maar de zoekactie van de speurders was nog niet afgelopen. In totaal duurde die liefst zes uren, en na afloop werd de GSM, de laptop en de computer van de burgemeester meegenomen. Het parket van West-Vlaanderen weet niets van het onderzoek, de zoekactie kwam er op vraag van een onderzoeksrechter uit Brussel.
Geen klacht
Na afloop verspreidde burgemeester Degrieck een mail naar alle personeel. Daarin stelt hij dat hij geen idee heeft waarover het onderzoek gaat. “Ze konden me niet vertellen in welk kader dit onderzoek plaatsvond, maar wel dat de zoeking het gevolg is van een klacht tegen iets of iemand. Er wordt mij blijkbaar momenteel niets ten laste gelegd.”
Wel werden de informatiedragers van de burgemeester dus in beslag genomen, wat er op kan wijzen dat ze op zoek zijn naar informatie waarover de burgemeester zou kunnen beschikken. Welke informatie dat dan is, blijft voorlopig onduidelijk. De inval laat wel een vreemd gevoel na. “Dit machtsvertoon was voor mezelf en de medewerkers geen fijn gevoel.”
Burgemeester Bram Degrieck blijft evenwel gewoon verder aan het werk, zij het zonder zijn vaste GSM.
Ook onderzoek in politiecommissariaat van Westkust
Tegelijk vielen de speurders in hetzelfde onderzoek ook binnen in het politiecommissariaat van Westkust. Daar werd een aantal uren gezocht. Informatiedragers waaronder de GSM van korpschef Nicholas Paelinck werden in beslag genomen. Politie Westkust bevestigt de inval, maar stelt net als de burgemeester van De Panne niets te weten over het onderzoek. Ze hopen wel snel meer duidelijkheid te krijgen. (JH)
Cameradossier De Panne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier