Gemeenteraadsbesluit dorpskernvernieuwing vernietigd: “Wél visie op het geheel”

Het dorpshuis in aanbouw, dat is uiteindelijk alles wat momenteel overblijft van de dorpskernhernieuwing. © Coghe
Emmy Dens
Emmy Dens Medewerker KW

Op de gemeenteraad van 25 april 2024 werd het masterplan met betrekking tot de dorpskernvernieuwing van Ichtegem goedgekeurd, meerderheid tegen oppositie. De oppositie, en dan vooral CD&V, liet toen al verstaan dat het niet bij een gewone tegenstem zou blijven en dat zij verdere stappen zouden ondernemen.

CD&V legde klacht neer en uiteindelijk vernietigde gouverneur De Caluwé op 18 juli het betreffende gemeenteraadsbesluit. Huidig burgemeester Lieven Cobbaert (Team Burgemeester) geeft toe dat er fouten zijn gemaakt. “We hadden het inderdaad geen masterplan mogen noemen. Het gebruik van die terminologie houdt een aantal voorwaarden in, en daar hebben we niet aan voldaan. Maar de tegenstand van CD&V tegen de plannen voor de dorpskernvernieuwing van Ichtegem is niet nieuw, en voor hen was dit de gedroomde gelegenheid om een klacht neer te leggen. We zullen dus voortaan spreken van een toekomstplan in plaats van een masterplan. Het plan is er en ligt er, het moet alleen nog in gedetailleerde bestekken worden gegoten.”

totaalvisie

Frederiek Vermeulen, fractieleider en bij de komende verkiezingen lijsttrekker voor CD&V8480 spreekt tegen dat zijn partij niet achter een dorpskernvernieuwing staat: “De dorpskern moet zeker en vast aangepakt worden, maar dan met een ruime totaalvisie waarin de toekomst van de kerk, de lokale horeca en middenstand en de mobiliteit allemaal hun plaats krijgen.”

Dedain

Vermeulen zegt ook niet echt tevreden te zijn dat het besluit vernietigd werd: “Ik had liever een goed uitgewerkt voorstel op tafel zien liggen in plaats van twee schetsen van hoe de markt er zou kunnen uitzien. Zonder verdere documentatie is het voorliggende plan niet eens die naam waardig. Dat de burgemeester reageert door te zeggen dat ze het plan dan gewoon een andere naam geven, zegt ook veel over de manier van werken en het dedain als men niet luistert naar de gouverneur en gewoon de eigen zin doordrijft. Een lege doos blijft een lege doos.”

Bij burgemeester Cobbaert klinkt het enigszins anders: “Wij doen zeker niet zomaar ‘onze goesting’, en dat ik geen respect zou hebben voor de beslissing van de gouverneur klopt al helemaal niet. Het plan voor de dorpskernvernieuwing is er gekomen na een uniek participatietraject waarbij de bevolking volop inspraak kreeg. Studiebureau Jonckheere, toch niet van de minste, tekende de plannen en daar willen we mee aan de slag. Toen we ons plan voorlegden aan de gemeenteraadscommissie (voorafgaand op de eigenlijke gemeenteraad), kwam er geen reactie. We waren niet verplicht om deze werkwijze te volgen, en nu worden we gepakt op onze openheid.”

“Ook wij hebben een visie op het geheel, maar dat moet nu eenmaal stapsgewijs uitgevoerd worden. Pas wanneer het nieuwe Dorpshuis er staat, kunnen onze diensten er hun intrek nemen, kunnen de huidige gebouwen afgebroken worden en kunnen we overgaan tot een volgende stap.”

Coalitiepartner WIT liet bij monde van fractieleider Dieter Debacker weten helemaal achter de manier waarop dit plan tot stand gekomen is te staan. Ook zij willen in de toekomst volop inzetten op de vernieuwing van Ichtegem. Van oppositiepartijen Vooruit en Vlaams Belang kregen we geen antwoord op onze vraag om een reactie.

verkiezingen

Tot slot vroegen we aan zowel Cobbaert als Vermeulen wat er gaat gebeuren als zij na de verkiezingen in de bestuursmeerderheid zitten. Ook hier staan de antwoorden lijnrecht tegenover elkaar.

Cobbaert antwoordt: “Dit alles geeft alvast het voordeel van de duidelijkheid. Wie Ichtegem verder wil vernieuwen, wie de Ichtegemse dorpskern de volgende jaren gemoderniseerd wil zien, is bij ons aan het juiste adres. Wie terug naar 2018 wil, zal helaas bij ons zijn gading niet vinden.” Vermeulens reactie luidt: “De inwoners van Ichtegem verdienen meer. Ze verdienen een écht plan en een bestuur dat écht wil nadenken over hoe de dorpskern beter, mooier en groener kan. Een dorp vernieuwen, dat doe je niet uit de losse pols als verkiezingsstunt, maar vergt sterk denkwerk door mensen met een hart voor Ichtegem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier