Zeven verkozenen vervangen in gemeenteraad van Heuvelland de voorbije zes jaar: verjonging is echt wel geslaagd

De gemeenteraad bij de installatie begin 2019, met staand v.l.n.r. Evelyne Gaudissabois, Geert Debergh, Sarah Vandelanotte, Carla Cardinael, Bernard Heens, Ivo Fonteyne, Ward Dierickx, Bert Doise, Bart Vanacker, Lieve D'Haene, Bieke Dewaele, Luc Caenepeel, Jolien Deklerck en Eddy Gryson. Zittend v.l.n.r.: Hilde Stragier, Dirk Baekelandt, Marc Lewyllie, Wieland De Meyer en Jean-Pierre Geelhand de Merxem. © EF
Jos Remaut

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Heuvelland, zetelen er vandaag nog twaalf in de gemeenteraad.

“Tijdens deze bestuursperiode gaan we enkele vervangingen doorvoeren, zodat er een volledig nieuwe jonge ploeg naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen kan gaan”, orakelde burgemeester Marc Lewyllie op de installatievergadering van 2 januari 2019. Hij gaf zelf het voorbeeld door twee jaar later de sjerp door te geven aan Wieland De Meyer, en zijn belofte werd ook waargemaakt: nog nooit eerder werden zoveel afgesproken wissels doorgevoerd.

Naast de burgemeesterswissel vond er ook een ware stoelendans plaats bij de schepenen: begin 2021 kon Bart Vanacker daar al de vrijgekomen stoel van Wieland innemen en nog eens twee jaar later stapten Hilde Stragier en Jean-Pierre Geelhand de Merxem uit het college om plaats te maken voor Lieve D’Haene en Bert Doise. Deze laatste was tot dan gemeenteraadsvoorzitter en die functie ging vanaf dan naar neofiete Marjan Rouseré. Dirk Baekelandt is dus de enige die zes jaar schepen was. De volledige nieuwe schepenploeg staat nu bovenaan op de lijst van Gemeentebelangen.

Burgemeesters gaan

Toen de nieuwe gemeenteraad werd geïnstalleerd, was er één verkozene die besloot om niet te zetelen: oud-schepen Nicole Demuynck van CD&V kwam hiermee slechts op het laatste moment op de proppen, zodat Evelyne Gaudissabois, dochter van oud-schepen Etienne, in allerijl werd opgetrommeld om de eed te komen afleggen.

“Na twee jaar blijft elke gemeenteraad nog spannend” – gemeenteraadsvoorzitter Marjan Rouseré

In de voorbije zes jaar zijn dan ook nog eens zes personen uit de gemeenteraad verdwenen. Meestal ging het om afgesproken wissels, in het kader van de verjonging. Onder hen twee oud-burgemeesters: Marc Lewyllie (GB) was acht jaar burgemeester en toen hij de sjerp doorgaf, stapte hij meteen ook uit de gemeenteraad. Valerie Knockaert werd daar zijn opvolger. Lewyllies voorganger Bernard Heens (CD&V) was twaalf jaar burgervader. Door zijn vertrek kwam de weg vrij voor Nathan Duhayon. Piepjong (28 nu), maar bijzonder gedreven en ambitieus. Sinds zijn aantreden in 2022 waait er duidelijk een nieuwe wind door de CD&V-fractie. Vaste waarde Geert Debergh maakt nu overigens graag plaats voor Nathan als lijsttrekker.

Ook bij twee andere wissels gaat het duidelijk om een verjonging. Dokter Ward Dierickx van N-VA, een stemmentrekker toch, vond dat de tijd was aangebroken voor zijn politiek pensioen en gaf de fakkel door aan Caroline Ryde. En toen Hilde Stragier (GB) schepen-af was, verliet ze meteen ook de raad: ze werd opgevolgd door Caroline Plets. En dan zijn er ook nog twee wissels waarbij we niét kunnen spreken van verjonging. Ze waren dan ook niet echt gepland, maar zo gaat dat nu eenmaal met jongeren: hun leven neemt een zekere wending en ze gaan elders wonen! Hierdoor moesten we Jolien Deklerck en Bieke Dewaele laten gaan: ze werden opgevolgd door Mireille Degroote en Marjan Rouseré.

Ook vrouwelijker

Marjan werd na een paar jaar al gemeenteraadsvoorzitter, wat ook de vervrouwelijking van de gemeenteraad in de verf zet. “In 2018 werd ik gevraagd om op de lijst te staan”, vertelt ze. “Ik vroeg me vooral af waarom ze mij hadden gekozen, maar ze wisten me te overtuigen en ik stortte me in dit nieuwe avontuur. Politiek was voor mij een compleet onbekende wereld, maar ik opende mijn ogen en oren en begon aan een nieuw hoofdstuk. Op korte tijd voorzitter worden opende weer een nieuw hoofdstuk, maar ik raak niet snel uit balans en nam de verantwoordelijkheid op mij, zelfs in turbulente tijden. Na twee jaar blijft elke gemeenteraad nog altijd spannend. Eén ding heb ik wel geleerd: de normen en waarden in de politiek verschillen van die in mijn professionele en persoonlijke leven, maar respect is de basis van elke goede samenwerking!”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten