Zes verkozenen vervangen in gemeenteraad van Meulebeke de voorbije zes jaar: Clash leidde tot heuse stoelendans

Zittend: Rita De Costere, Danny Bossuyt, Katrien Seys, Dirk Verwilst, Paul Demeulemeester en Lieve Germonprez. Midden: Peter D'haeyere, Machteld Vanhee, Jean-Marie Gunst, Bert Verdru, Amelie Soenens, Mouna Belkadi, Anneke Dejonghe en Nele Gelaude. Boven: Guido Demeyer, Rik Priem, Benedikt Van Staen, Peter Raedt, Marina Duyck, Tom Wattijn en Kristof Vande Walle. © Luc
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op … en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Meulebeke, zetelen er vandaag nog 15 in de gemeenteraad.

Meulebeke heeft er een woelige eerste helft van de legislatuur op zitten en dat heeft zijn weerslag in het profiel van de gemeenteraad. Door gebakkelei binnen en buiten de partijgrenzen ontstond er een heuse stoelendans in de gemeenteraad. Nog voor de eedaflegging begon, had Johan Depoorter (N-VA) al beslist niet te gaan zetelen. Hij stond zijn plaats af aan partijgenote Marina Duyck. Hij bleef wel actief voor de partij in de provincieraad.

De eerste onmin binnen Lijst van de Burgemeester stak al gauw de kop op. In aanloop naar de verkiezingen van 2018 trokken CD&V en de leden van VRIJ onder die noemer naar de kiezer. Eind 2019 bleek van het pact niet veel meer over. VRIJ stapte uit onvrede met het gebrek aan communicatie en overleg uit het kartel. De doorslaggevende factor bleek dat de partij het meerjarenplan tot dan nog niet had kunnen inkijken. Eerder had VRIJ ook al tegen de belastingverhoging gestemd die CD&V wilde invoeren. Daarop gingen gemeenteraadsvoorzitter Bert Verdru, schepen van sociale zaken Lieve Germonprez en raadsleden Peter D’haeyere als onafhankelijke zetelen.

Niet veel later ontnam de burgemeester de bevoegdheden van schepen Germonprez wegens ‘ongepast gedrag op de gemeenteraad’. In januari 2020 besloot ook Mouna Belkadi als onafhankelijke te gaan zetelen en Lijst van de Burgemeester te verlaten, naar eigen zeggen “teleurgesteld door een gebrek aan communicatie.” Ook Nele Gelaude besloot diezelfde weg op te gaan.

(Lees verder onder de tabel)

Onbestuurbaarheid

Toen er niet meteen een uitweg uit de politieke crisis bleek, riep burgemeester Dirk Verwilst even de onbestuurbaarheid van de gemeente uit, maar dat zorgde niet voor rust. Raadsleden Peter Raedt en Marina Duyck verlieten in mei 2020 de N-VA-fractie en gingen ook als onafhankelijke zetelen. Raedt bleef dat de hele legislatuur doen, Duyck keerde in februari 2023 terug naar N-VA. “Omdat toen na een bewogen periode de rust stilaan terugkeerde”, zei ze. “Ik merkte op dat de lijn die de N-VA-collega’s aanhielden – door vanuit de oppositie constructieve, goed uitgewerkte en gefundeerde voorstellen te doen – de weg is die ik ook weer wilde bewandelen.”

Heel wat verkozenen stapten op uit onvrede met de politieke malaise

De liefde was in maart 2024 echter alweer bekoeld. In het licht van de nakende fusie met Tielt en richting gemeenteraadsverkiezingen besloot Lijst van de Burgemeester de krachten te bundelen met Open Vld en N-VA, maar daar kon Marina zich niet in vinden. Ze zetelt nog altijd voor de partij in de gemeenteraad, maar komt op bij de stadslijst Iedereen Telt.

Schepenwissels

Later in 2020 werd de politieke crisis bezworen en kon Lijst van de Burgemeester de partij ZorgSaam in een nieuwe coalitie hijsen. Daardoor werd raadslid Rik Priem tot schepen van sociale zaken gepromoveerd.

Het bleek niet de enige schepenwissel te worden. In december 2020 besloot schepen van jeugd en sport Rita De Costere haar functie neer te leggen om haar zorgbehoevende moeder bij te staan. Ze werd vervangen door Jean-Marie Gunst, die naast zijn nieuwe bevoegdheden – zoals aan het begin van de legislatuur afgesproken – ook gemeenteraadsvoorzitter werd. Die functie legde hij in december 2022 omwille van persoonlijke redenen neer, maar hij bleef wel schepen.

(Lees verder onder de grafiek)

Paul Demeulemeester stopte als financiënschepen en gaf de fakkel door aan Anneke Dejonghe. Ook hij verwees naar de wonden die de politieke crisis hadden geslagen. Opvolgster Veronique Ghys zag af van haar mandaat omdat het niet te combineren viel met haar professionele en gezinsleven. Daardoor werd Bernard De Marez gemeenteraadslid. De stoelendans was olie op het vuur voor de oppositie, die hekelde dat dit niet goed was voor de continüiteit.

Bij N-VA besloot Tom Wattijn na zeven jaar als gemeenteraadslid te stoppen. “Het huidige politieke klimaat waarbij het ego en de trieste strijd om de macht belangrijker zijn dan het welzijn van onze inwoners, is niet de omgeving waar ik zelf graag in werk”, klonk het. Hij werd opgevolgd door Antal Soete. Die gaf op zijn beurt in januari 2023 om persoonlijke redenen zijn zitje door aan kaashandelaar Lieven Vaneeckhoute.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.