Zes verkozenen vervangen in gemeenteraad van Koksijde de voorbije zes jaar: geen nieuwe schepen uit respect voor overleden Dorine Geersens

Op de eerste rij zien we Joeri Stekelorum, Ivan Vancayseele, Dorine Geersens, Guido Decorte, Marc Vanden Bussche, Stéphanie Anseeuw, Lander Van Hove en Dirk Dawyndt. Op de tweede rij herkennen we Dominique Gillet, Wolter Hofmans, Charlotte Castelein, Bieke Dalle, Luc Deltombe, Greta Delie-Suber, Suze Colson-Bogaerts, Greet Verhaeghe, Rita Gantois, Adelheid Hancke en Patricia Vandenbroucke. Op de derde rij: Julie Paelinck, Frederic Devos, Henk Ghyselen, Elwin Van Herck, Alain De Coster, Dirk Decorte, Bart Pieters, Sam De Rechter en Peter Hillewaere. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Koksijde, zetelen er vandaag nog 21 in de gemeenteraad.

Lijst Burgemeester (Open Vld en CD&V) ging scheep met Vooruit, en beloonde Ivan Vancayseele met een schepenfunctie. Zo vormden ze een nipte meerderheidscoalitie, met één zetel meer dan de oppositie. Een weloverwogen keuze van burgemeester Marc Vanden Bussche, om zo N-VA te veroordelen tot de oppositiebanken en als ‘afstraffing’ voor kopman Sander Loones, die aasde op de burgemeesterssjerp. Ook Koksijde Vooruit belandde op de oppositiebanken. In augustus 2020 zei N-VA-raadslid Rita Gantois na een lange carrière de politiek vaarwel en maakte plaats voor Koen Ringoot.

Toch liet ze zich recent opnieuw overhalen om lijstduwer te worden voor de lijst ‘Samen met Sander’. Toen Frederic Devos (Lijst Burgemeester) in 2021 ontslag nam omdat hij naar Veurne verhuisde, kreeg Sabelle Diatta zijn zitje in de gemeenteraad. De politieke genen zitten echter in het DNA van Fre Devos, en in Veurne trekt hij nu de nieuwe lijst VoeVeurne. Het werd de burgemeester en zijn VLD-aanhang niet in dank afgenomen toen Guido Decorte (CD&V) na zijn afscheid eind 2022 als schepen werd vervangen door Charlotte Castelein (Open Vld). CD&V-opvolgster Inge Vandekeere kreeg enkel een zitje in de gemeenteraad. Dat lag schepen Dorine Geersens (CD&V) zwaar op de maag, en ze besloot om samen met Ivan Vancayseele (Vooruit) ‘De Nieuwe Lijst’ te vormen.

(lees verder onder de tabel)

Toen ze in mei 2024 overleed, nam haar dochter Kirke Hillewaere haar plaats in als lijsttrekker. Uit respect voor alles wat Dorine in haar politieke carrière had verwezenlijkt, werd Dorine niet meer vervangen als schepen, maar werden haar bevoegdheden herverdeeld onder de resterende leden van het schepencollege voor het korte leven dat deze legislatuur nog beschoren was.

Schepen Dorine Geersens overleed tijdens de legislatuur.
Schepen Dorine Geersens overleed tijdens de legislatuur. © MVO

“Dorine groeide uit tot een boegbeeld in Oostduinkerke-Bad en als schepen van Ondernemen en Werkgelegenheid was ze zeer gedreven, ze zette zich actief in voor de lokale handelaars”, zegt burgemeester Vanden Bussche.

Volksvrouw

“We zetelden samen twaalf jaar in het schepencollege. Dorine was een echte Oostduinkerkse volksvrouw. Vol humor, altijd goed geluimd, altijd klaar voor een vrolijke noot. Met het hart bovendien op de juiste plaats. Als schepen van Toerisme en Groen stond ze bekend om haar baanbrekende ideeën. Evenementen organiseren om de lokale economie te ondersteunen, was een van haar stokpaardjes. Wie Dorine zegt, denkt direct aan bloemenevent Koket Koksijde, Chaussée d’Amour of het Bos van Commerce. Ze was ook de grondlegger en bezieler van de succesvolle Knuffelduik. Het goede doel lag haar zeer na aan het hart. Haar gedrevenheid zette ze om in strijdvaardigheid toen ze de diagnose kreeg van haar ziekte. Dorine vocht op een ongelofelijke manier. Ze klaagde nooit. Ze bleef stralen en iedereen enthousiasmeren alsof er niets aan de hand was.”

De overleden schepen Dorine Geersens was een echt boegbeeld in Oostduinkerke

Op haar beurt had Dorine niets dan lof bij het definitieve politieke afscheid van schepen Guido Decorte. “Hij was ons boegbeeld, onze absolute kopman, de Wikipedia van de CD&V!” Voor de burgemeester was Guido meer dan een ambassadeur van Koksijde, een man met een bijzondere dossierkennis die zich vastbeet in de reconversie van de luchtmachtbasis en subsidiedossiers op gang trok. Guido besloot echter definitief een nieuwe koers te varen, vooral samen met zijn familie en naasten. Het politieke hoofdstuk heeft hij afgesloten.

In mei 2023 nam N-VA-raadslid Sam De Rechter ontslag in de gemeenteraad en maakte plaats voor Pascale Baeselen.

Burgemeesterssjerp

Open Vld sloot in de zomer van 2023 een deal met Koksijde Vooruit, onder de naam Team 8670, met burgemeester Vanden Bussche als lijsttrekker. Eind juli deelde deze onverwacht mee dat hij na 30 jaar de politiek vaarwel zegt. Zo krijgt schepen Stéphanie Anseeuw het nummer één op de lijst. Kandidaat-burgemeester Sander Loones bindt de strijd aan met zijn lijst ‘Samen met Sander’.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten