Zes verkozenen vervangen in gemeenteraad van Alveringem de voorbije zes jaar: ontslag Kris Laleman was bommetje

De gemeenteraad zoals hij er op de installatievergadering van donderdag 3 januari 2019 uitzag: zittend: Marnik Vandenbroucke, directeur Wouter Accou, Sylvie Thieren, Gerard Liefooghe, Karolien Avonture, Johan Albrecht en Jacques Blanckaert. Achteraan: Philip Ameloot, Bart Coppein, Jean-Pierre Mouton, Bart Niville, Astrid Dewilde, Emma Breyne, Ignace Decroos, Dries Decorte, Gerda Butaye, Wilfried Laureys en Kris Laleman. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 17 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Alveringem, zetelen er vandaag nog 11 in de gemeenteraad.

In december 2019 nam Stavelenaar Wilfried Laureys (Gemeentebelangen) na een lange politieke carrière onverwacht ontslag uit de gemeenteraad. Ingewijden wisten toen al dat Wilfried ernstige gezondheidsproblemen had. Charlotte Vereecke uit Fortem van coalitiepartner CD&V nam zijn plaats in en Wilfried overleed in augustus 2022.

Bommetje

Het schepencollege was pas anderhalf jaar bezig, toen half juli 2020 er een klein bommetje viel op politiek Alveringem. Geheel onverwacht gaf de jonge Izenbergse schepen Kris Laleman (CD&V) zijn ontslag. Kris was nochtans goed geïntegreerd en bekend in zijn woonplaats Izenberge, in het dorp Leisele waar zijn ouders wonen en – wellicht in minder mate maar toch – in de hoofdgemeente Alveringem. Door toedoen van zijn bevoegdheden jeugd, cultuur, toerisme, bibliotheek, ondernemen, inspraak en informatie én zijn inzet en werkkracht binnen verenigingen als bijvoorbeeld de Izenbergse kerkraad waarvan hij voorzitter is, zou zijn bekendheid gegroeid zijn.

(lees verder onder de tabel)

Kris had al een keer verzaakt aan het schepenambt, omdat hij van zijn werkgever geen politiek verlof kreeg, maar kreeg in oktober 2018 niet minder dan 746 voorkeurstemmen achter zijn naam. Als OCMW-raadslid was dat een mooie prestatie! Zijn bevoegdheden lagen behoorlijk ver van zijn leefwereld, vertelde hij zelf. Maar schepen Laleman had er goesting in en begon met de juiste intenties aan de job. Anderhalf jaar later trok hij voor de buitenwereld geheel onverwacht definitief de stekker er uit. De perfectionist in Kris kon niet om met de onvolmaaktheden van de Alveringemse politiek en aan half werk wilde hij niet meedoen.

Kris is op vandaag nog altijd voorzitter van de Izenbergse kerkfabriek, concierge van de kapel en meer recent werd hij ook vrijwilliger in het plaatselijke openluchtmuseum. Maar aan politiek wil hij naar eigen zeggen nooit meer doen. Huidig schepen Sylvie Thieren kwam in zijn plaats.

Verhuizing

Gemeenteraadslid Gerda Butaye van Gemeentebelangen bood op de gemeenteraad van donderdag 25 maart 2021 haar ontslag uit de Alveringemse politiek aan. De reden was een verhuizing vanuit Stavele naar Woesten. Gerda deed dat met gemengde gevoelens. “Twintig jaar lang maakte ik deel uit van een bestuurspartij die enorm veel gerealiseerd heeft. Maar onze zoon en zijn vrouw wilden graag ons landbouwbedrijf in Stavele overnemen. En een huis in Woesten beviel ons toevallig uitstekend”, reageerde Gerda toen in KW.

“Met spanning zal ik de verkiezingsuitslag van Alveringem volgen” – Gerda Butaye

Voor dit stuk contacteerden we Gerda opnieuw. “Mijn man en ik wonen graag in Woesten en we zijn er ook geïntegreerd. Maar natuurlijk dat ons hart nog altijd voor een deel in Stavele ligt. We zijn nog lid van de Stavelse verenigingen VABS en Okra en ik sta er vaak aan de schoolpoort. Logisch dat ik de Alveringemse politiek nog wat volg. Op 13 oktober zal ik met spanning volgen wat er in Vleteren gebeurt, maar ook hoe het in Alveringem afloopt. En ik wens mijn vroegere partijgenoten en de vele nieuwkomers veel succes.”

Gerda Butaye stapte uit de raad.
Gerda Butaye stapte uit de raad. © AB

Na het vertrek van Gerda Butaye kwam Martine Huyghe uit Beveren – nadat ze in 2018 niet verkozen geraakte – zo toch opnieuw in de gemeenteraad.

Landbouwer

In september 2021 moest Alveringem afscheid nemen van oppositieraadslid Marnik Vandenbroucke uit Sint-Rijkers. Marnik was al een tijdje ziek. Hij was vele jaren veruit het actiefste oppositieraadslid en als landbouwer en voorzitter van het feestcomité van het Alveringemse woonzorgcentrum behartigde hij de thema’s landbouw en een goede ouderenzorg met grote inzet. Heel vaak waren er clashes op de gemeenteraad met burgemeester Gerard Liefooghe, nochtans ook een landbouwerszoon met een hart voor de ouderen op zijn gemeente. Ann Dewaele uit Alveringem kwam na het wegvallen van Marnik opnieuw in de gemeenteraad.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten