Zes raadsleden die eed aflegden, verdwenen uit de gemeenteraad van Oostkamp: “Niet combineerbaar met job”

De voorbije zes jaar verlieten zes verkozenen, meestal omwille van persoonlijke redenen, de gemeenteraad. Het gaat om Thomas Delputte, Bram Gheysen, Justine Soulliaert, Ann Vanderbauwhede, Stefaan Bollaert en Valentien Goethals. © Geert Stubbe GST
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 24 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Oostkamp, zetelen er vandaag nog 17 in de gemeenteraad.

CD&V haalde na de verkiezingen in 2018 een absolute meerderheid met 16 zetels waardoor er geen coalitiepartner nodig was. Jan de Keyser mocht opnieuw de sjerp omgorden als burgemeester. De schepenen werden Els Roelof, Katrien Talloen, Delphine Roels, Geert Pyfferoen, Sam Van de Caveye en Sebastian Vande Ginste. Liesbeth Gellinck werd gemeenteraadsvoorzitter. Toben Braeckevelt, Geert Callebert, Marleen Clarisse, Thomas Delputte, Bram Gheysen, Justine Soulliaert, Nel Tieren en Joke Vandeputte legden de eed af als raadslid.

Zitje afgestaan

N-VA behaalde vier zetels die ingevuld werden door Stefaan Bollaert, Robin Declerck, Liliane De Baene en Ann Vanderbauwhede. SP-A, nu Vooruit, mocht drie zetels innemen met Franky Dejonghe, Björd Grijp en Filip Wybo. Groen vaardigde Carol Cartigny en Valentien Goethals af en Vlaams Belang stuurde Dieter Van Parys en Jean-Pierre Fraeyman naar de raad. Fraeyman kwam in de plaats van Annie Sintubin, die haar zitje afstond aan haar echtgenoot.

In september 2019 nam Ann Vanderbauwhede (N-VA) afscheid van de raad om persoonlijke redenen. In haar plaats kwam Vincent Christiaens. In 2021 verdween ook de fractieleider van de N-VA, Stefaan Bollaert, uit de raad, eveneens om persoonlijke redenen. Ook de richting waar de Oostkampse N-VA naar toe wilde, speelde mee in zijn beslissing. Zijn plaats werd ingenomen door Elke Robberechts. Robin Declerck werd de nieuwe fractieleider voor N-VA. In oktober 2021 verliet Valentien Goethals (Groen) de raad. Op haar laatste gemeenteraad dankte ze de raadsleden voor de samenwerking, maar gaf ze ook aan meer interactie verwacht te hebben onder de verschillende fracties.

Unizo-voorzitter

“Na lang wikken en wegen besloot ik te stoppen als gemeenteraadslid. De combinatie met een jong gezin, de engagementen van mijn partner en mijn professionele nieuwe uitdaging als coördinator van Join For Water in België was niet langer doenbaar”, zei Valentien bij haar afscheid. “Ik kan mijn politiek engagement niet meer uitvoeren zoals vooropgesteld. Het is altijd jongleren en proberen de borden in de lucht te houden. Ik dank Carol Cartigny voor de fijne samenwerking in onze fractie en geef met veel vertrouwen het mandaat door aan Geert Vercruyce.”

Bij de start van 2022 was de eerste wissel bij CD&V een feit. Thomas Delputte gaf zijn ontslag en Liesbet Ally kwam in zijn plaats. Ze zetelde sinds januari 2019 als lid van het Bijzonder comité sociale dienst waar ze opgevolgd werd door Lieve Deketelaere. Thomas kon zijn mandaat als gemeenteraadslid niet meer combineren met zijn professionele loopbaan. Bram Gheysen (CD&V) was de volgende die afscheid nam van de gemeenteraad. Hij werd vervangen door Nancy Van Compernolle. Bram Gheysen ging in op de vraag om de lokale afdeling van Unizo de Unie van Zelfstandige Ondernemers te leiden als nieuwe voorzitter. Een Unizo-voorzitter mag evenwel geen politiek mandaat uitvoeren en dus nam hij onmiddellijk ontslag als gemeenteraadslid in september 2022. Het laatste raadslid dat haar mandaat opgaf was Justine Soulliaert (CD&V) en dit in november 2022. Zij volgde de liefde buiten Oostkamp waardoor ze verplicht afscheid moest nemen van de Oostkampse politiek. Justine werd opgevolgd door Andy Dewitte.

“Combinatie met jong gezin en een nieuwe uitdaging was onhaalbaar” – Valentien Goethals (Groen), gestopt raadslid

Schepenwissel

Er vond ook een schepenwissel plaats tijdens de legislatuur die al bij de start afgesproken was. Op 1 januari 2023 nam Toben Braeckevelt de taken van Geert Pyfferoen als schepen over. Nel Thieren werd in zijn plaats fractieleider van de CD&V in de gemeenteraad. Geert Pyfferoen keerde voor de rest van de legislatuur gewoon terug als gemeenteraadslid. Er was vooraf ook een tweede wissel afgesproken tussen schepen Katrien Talloen en Nel Thieren, maar die ging niet door. Thieren kon een schepenambt (nog) niet combineren met haar professionele loopbaan.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten