Wim Janssens is de nieuwe burgemeester van De Panne: “Ik ben erop voorbereid”

Het ActiePlan is de grote overwinnaar van de gemeenteraadsverkiezing. © Carels
Redactie KW

Het lag in de lijn van de verwachtingen: Het ActiePlan is de grote overwinnaar van de gemeenteraadsverkiezing. Wim Janssens (46) wordt de nieuwe burgemeester. Zijn partij behaalt liefst 14 van de 21 zetels en hoeft dus geen coalitie aan te gaan. Drie partijen die meededen aan de verkiezing halen geen zitje in de gemeenteraad.

“Ik had twaalf zetels verwacht, maar dat het er veertien zijn is echt wel een verrassing”, reageert Wim Janssens die de nieuwe burgemeester wordt. Beroepshalve is hij binnenhuisarchitect. “Ik ben voorbereid op mijn nieuwe rol in het gemeentebestuur. Als eerste schepen had ik al zware bevoegdheden, dat was een goeie leerschool. Alle gemeenteraadsleden en schepenen van onze partij zijn opnieuw verkozen, dat doet deugd. Het is een teken dat de inwoners tevreden zijn met ons beleid. Ik had dat al gevoeld tijdens de vele huisbezoeken. Het bevestigt nog maar eens dat de enkelingen die op sociale media het beleid afbreken in de minderheid zijn.”

Het nieuwe schepencollege bestaat uit Stéphane Buyens, Nicolas Luyssen, Michèle Vandermeeren, Tine Wouters en Geoffrey Vandevelde. “We zullen samen zorgen voor stabiliteit in onze gemeente”, belooft Janssens. “Inzetten op het aantrekken van jonge mensen, de lokale economie, zeker ook in Adinkerke, extra promoten en uiteraard de openbare werken die gepland staan, zijn maar enkele uitdagingen. Ik denk aan de heraanleg van de Zeedijk en de Duinhoekstraat. Ook het nieuwe toeristische kantoor dat we plannen dichtbij zee wordt iets voor de komende legislatuur.”

Ann Woestijn (Voluit) reageert: “Dat onze partij vier zetels behaalt, vind ik mooi. Ik had niet gedacht dat Kracht!g en Team 8660 zo’n lage score zouden behalen. Het is vreemd dat een partij die zo kwistig met geld is omgesprongen, toch zoveel zetels behaalt.” Kracht!g heeft twee zetels en Team 8660 één zetel. N-VA, IB-Lijst Verpoorte en GVDepA hebben geen verkozenen.

Achtergrondinfo

Er zijn 21 zetels te verdelen. In 2018, toen er nog stemplicht was en de lijststemmen anders verdeeld werden, was Lijst Burgemeester van Ann Vanheste de grootste partij, maar ACT!E, met 6 zetels, en Het Plan-B, met 4 zetels, haalden toenmalig N-VA gemeenteraadslid Cindy Verbrugge aan boord om de meerderheid te vormen. De zomer van 2021, toen de minderheidspartijen met Verbrugge de macht wilden grijpen, haspelde de gemeenteraad wat door elkaar. ACT!E en Het Plan-B vormden opnieuw de meerderheid, Verbrugge werd onafhankelijk schepen zonder bevoegdheid en een aantal raadsleden verdwenen van het politieke toneel of kozen voor een onafhankelijke rol. De oppositie bestaat uit Lijst Burgemeester met 8 zetels en twee onafhankelijke gemeenteraadsleden. ACT!E en Het Plan-B kwamen samen met één lijst ActiePlan. Daarnaast konden de inwoners stemmen op Kracht!g, Voluit, Team 8660, éénmanslijst IB-Lijst Verpoorte en GVDepA. (GUS)