“Wij zijn de tweede winnaar in Brugge”: Vlaams Belang verovert extra zetel

Het Vlaams Belang van Stefaan Sintobin haalde een extra zetel binnen. © Davy Coghe Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

In Brugge haalde Vlaams Belang een extra zetel binnen. “Daarmee zijn we de tweede winnaar in Brugge”, reageert lijsttrekker Stefaan Sintobin. Zowel hij als zijn stiefzoon Jonathan Haeyaert zijn verkozen, waardoor er deze week nog beslist moet worden wie zich terugtrekt.

“We zijn de tweede winnaar in Brugge, na de Brugse CD&V en burgemeester Dirk De fauw”, reageert Stefaan Sintobin, lijsttrekker van Vlaams Belang. “Wat me vooral tevreden stemt is dat we er een vijfde zetel bij hebben, waardoor we ook mensen in het Bijzonder Comité en in verschillende besturen kunnen posteren. Het gaat me niet om die postjes, maar wel over het feit dat we nu meer input en meer info zullen krijgen en nog meer zullen kunnen wegen op het beleid.”

“Dirk De fauw en Brugse CD&V stijgen, en dat heeft het vooral de danken aan de media. Overal werd de burgemeester opgehemeld, en dat maanden aan een stuk. De grote verliezers zijn Groen en Voor Brugge, ondanks de naamswijziging. Stel je voor dat ze toch nog onder ‘Open VLD’ waren opgekomen, was het heel faliekant afgelopen…”

“Wat mij vooral opvalt is de lage opkomst in Brugge. Slechts 60 procent van de kiesgerechtigde Bruggelingen ging stemmen, wat bijzonder laag is. Dat kan er wel voor gezorgd hebben dat onze groei misschien iets minder groot is dan gedacht. Maar daarin ben ik heel duidelijk: wie vandaag niet stemde, moet morgen niet van zijn oren maken aan de hoek van de toog. Ik hoop – en daarmee ga ik eigenlijk in tegen de visie van mijn eigen partij – dat de opkomstplicht opnieuw ingevoerd wordt.”

Stefaan Sintobin wacht de komende dagen wel nog een moeilijke taak. Zowel hij als zijn stiefzoon raakten verkozen, maar ze mogen door de wetgeving niet samen zetelen. “We hebben er daarpas al even over gevochten”, lacht Stefaan Sintobin. “Neen, we zullen de komende dagen de puzzel leggen en beslissen wie zal zetelen.”