“Wij blijven Jackie steunen”: Vlaams Belang pal achter lijsttrekker in Houthulst, ondanks krasse uitspraken

Partijkopstuk Stefaan Sintobin (rechts) blijft Jackie Vercamer steunen. (foto Kurt - collage KW)
Laurens Kindt

“Je kan als burgemeester zeggen gene meer. En dan komen er gene meer.” De krasse uitspraken van Jackie Vercamer, lijsttrekker voor Vlaams Belang bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, wekken hevige reacties op. Vlaams Belang blijft pal achter Vercamer staan. “We zijn blij dat mensen als Jackie hun nek uitsteken”, zegt Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin uit Brugge.

Het interview dat Vlaams Belang-kopman Jackie Vercamer uit Houthulst aan deze krant gaf, doet heel wat stof opwaaien. In het vraaggesprek doet de lijsttrekker de ene na de andere krasse uitspraak, over vreemde die zomaar alles in de schoot geworpen krijgen en zorgen voor een onveiligheidsgevoel in zijn gemeente. Vercamer benadrukt daarbij telkens dat hij ‘geen racist’ is.

Houthulsts burgemeester Jeroen Vandromme (CD&V) reageerde al ‘vol ontsteltenis’ op de uitspraken van zijn politieke concurrent. “Jackie wil onze gemeente terug in de tijd katapulteren”, klinkt het fors. Bij de partij Vlaams Belang reageert kopstuk Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid uit Brugge, eerder voorzichtig. “Ik denk dat iedereen die dat leest, daar wel zijn mening over zal hebben”, klinkt het.

Sintobin gaat liever niet in op de inhoudelijke beweringen van zijn partijgenoot, maar wil wel dit kwijt. “Wij steunen Jackie en gaan zeker verder met hem. Kijk, Jackie is het niet gewoon om interviews te geven. En eerlijk gezegd: ik val ook niet echt omver van de uitspraken die hij doet. Of dat de officiële partijstandpunten zijn? Goh, laat ons zeggen dat Jackie vanuit zijn buikgevoel heeft gesproken en dat hij bepaalde dingen misschien beter anders had geformuleerd. Hij heeft onze standpunten op een nogal volkse manier geuit, maar het is finaal aan de kiezer om daarover te oordelen”, besluit Sintobin.