Wie krijgt wat op de sportsite in Langemark?
In de jongste gemeenteraad in Langemark-Poelkapelle zat het venijn in de staart. Na de plannen voor kunstgras leek het concept van tennis- en padelvelden van tennisclub Come Back veel minder van harte.
Tristan Bruynsteen is samen met zijn N-VA-fractie pro om te investeren in een veld van kunstgras voor VK Langemark-Poelkapelle. “De gemeente kan niet achterblijven. Het zou ideaal zijn voor de 200 jeugdspelers. Kleine kinderen die ploeteren in de modder is niet meer van deze tijd.”
Half miljoen voor tien jaar
Jean-Marie Callewaert (Vooruit) is niet tegen, maar formuleerde toch wat bedenkingen en ongenoegen. “Je moet in één keer 500.000 euro neertellen en de houdbaarheid is maximum tien jaar. In de afgelopen acht jaar behandelde de gemeente de verenigingen stiefmoederlijk met hun dranghekkens. De verenigingen moesten zelf – scheve en kromme – hekkens ophalen en verkeerden daardoor vaak in een onwettelijke situatie.”
Sportschepen Eddy Vanacker (CD&V) wou de voorzet van Tristan het liefst overhoeks binnenkoppen. “Ik ben van de generatie die in de modder heeft geploeterd. Maar een kunstgrasveld kan ons helpen om de sportsite ruimtelijk te optimaliseren. Je kan nu ook groepsaankopen doen met inbegrip van een omheining. We gaan een verkennend gesprek aangaan met VKLP. We weten ondertussen dat dergelijk veld niet onderhoudsvrij is. Vanaf 10 tot 15 jaar moet je 200.000 euro voorzien om de toplaag te vernieuwen. Wij zijn als CD&V principieel voor kunstgras zonder van bedragen of timing te spreken.”
Te veel kantines?
Het project van de Come Back om drie tennisvelden en padelvelden aan te leggen, stuitte op vragen. Het initiatief zou gedragen worden met de inkomsten van een café. Robert Barthier (N-VA) wou weten of een vijfde kantine op dat kleine hoekje wel wenselijk is. “Andere clubs zullen inkomsten van drank moeten missen.” Eddy Vanacker vond het wel een wezenlijk verschil tussen een club die 400.000 euro investeert en een club die 400.000 euro vraagt.
Dominique Vanpeteghem (CD&V), ook voorzitter van TC Come Back, was even uit zijn lood geslagen. “Ik heb zelf gevoetbald. Er zijn periodes zonder voetbal en met tennis. Ik wil geen concurrentie tussen clubs, maar ben voorstander van samenwerking op één site. Ik hoop dat we onze plannen mogen ontvouwen op een schepencollege.”
“Kun je nu geen primeur geven aan de gemeenteraad?”, vroeg schepen Dominique Cool (N-VA). “Je zal toch wel een stevige bar moeten hebben om terug te betalen.. Ik vind dat een bizarre manier van werken. De oprichting van een vennootschap. Ik zou daarover meer willen weten. Het had eleganter gekund.”
Op de gemeenteraad werd unaniem goedgekeurd dat investeringsmiddelen voor een kunstgrasveld opgenomen zullen worden in de volgende aanpassing van het meerjarenplan.
(PC)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier