“We willen het even goed doen als hij”: Stijn en Hanne treden in de politieke voetsporen van hun vader Johan Blieck uit De Panne

Wie van deze gezinsleden krijgt zondag de meeste stemmen achter zijn of haar naam? © gf
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Johan Blieck (62) stelt zich straks al voor de vijfde keer verkiesbaar voor de lokale verkiezingen in De Panne. Hij krijgt daarbij het gezelschap van zijn dochter Hanne (35). En ook zijn oudste zoon Stijn (37) stapt in de politiek, zij het dan wel in Veurne.

Johan Blieck maakt al sinds 2000 deel uit van de Pannese gemeenteraad. Van 2013 tot 2018 was hij schepen voor Openbare Werken, namens CD&V. Nu steunt hij de nieuwe lijst KRACHT!G. Zijn twee oudste kinderen zetten dan weer hun eerste stappen in de lokale politiek. Stijn staat als CD&V’er op de Veurnse stadslijst Team8630 en Hanne is de lijsttrekker van KRACHT!G.

Waren dit grote verrassingen?

Johan: “Niet echt. Hoewel politiek onze keukentafelgesprekken zeker niet overheerst, merkte ik natuurlijk al langer dat zij allebei begaan zijn met hun gemeente of stad.”

Hanne: “In juni was ik al vierde opvolger op de federale lijst bij CD&V en nu stel ik mij dus ook verkiesbaar voor de gemeente. Dat lijkt mij een logische stap. Niet alleen draait mijn vader hier al bijna een kwarteeuw mee in de gemeenteraad, maar ik heb ook meer dan acht jaar bij onze gemeente gewerkt, als expert overheidsopdrachten. Bij het bepalen van de lijsttrekker is gekozen voor vernieuwing. Ik kreeg het vertrouwen van de hele groep.”

Stijn: “Ik besloot pas afgelopen zomer om de sprong te wagen, wat misschien verrassend laat was. Ook ik heb de politiek altijd al van nabij gevolgd, maar mijn gezin en mijn job lieten het niet toe om mijn engagement eerder op te nemen. Nu is de tijd wel rijp, dus ga ik ervoor. Ik kreeg de zesde plek toegewezen omdat mijn partij jong en vers bloed de kans wil geven om zich te bewijzen.”

Welke raad geef jij je kinderen mee, als ervaren rot?

Johan: “Ze hebben van kinds af gezien hoe ik mij steeds inzette voor mijn gemeente of voor de vele landbouwverenigingen waarin ik actief ben. Ik heb altijd al goed willen doen voor wie ik opkwam. Ik denk dat dit ook hun motivatie is, of zou moeten zijn. De ingesteldheid ‘Doe wel en zie niet om’ is in de politiek nodig om het vol te houden. Maar ik kan enkel vrijblijvende raad geven, uiteindelijk moeten ze hun eigen ding doen.”

Hanne: “Papa hamert erop om kalm te blijven, ons programma te blijven verdedigen en de eventuele kritiek op sociale media niet aan ons hart te laten komen. De manier waarop hij aan politiek doet, is zeker een voorbeeld voor mij. Hij zal altijd op de bal spelen, niet op de man. Ik hoop het net zo goed te doen als hij.”

Stijn: “De belangrijkste levenslessen van paps? Geloof in jezelf, blijf trouw aan je waarden en verkoop het vel van de beer niet voor die geschoten is.”

Politiek delen jullie hetzelfde gedachtegoed, maar waarover botst het wel eens?

Johan: “Botsen doen wij eigenlijk nooit. Wellicht omdat wij allemaal vrij rustig van inborst zijn.”

“Ik ben blij dat ik niet tussen mijn zoon of mijn dochter moet kiezen” – Johan Blieck

Hanne: “Ik ben misschien toch wat feller dan papa. Naar verluidt zijn dat de genen van mijn meme.”

Stijn: “Misschien zou het in de toekomst wel eens kunnen botsen tussen De Panne en Veurne…”

Als vader en dochter kunnen jullie niet in dezelfde gemeenteraad zetelen. Levert dat straks verhitte discussies op?

Johan: “Het is in de eerste plaats aan de kiezer om te bepalen wie een mandaat krijgt. Ik ben vooral blij dat ik niet tussen mijn zoon of mijn dochter moet kiezen, door hun verschillende woonplaatsen. Dat zou voor mij de enige reden zijn om niet te stemmen.”

Hanne: “We moeten inderdaad eerst de resultaten afwachten, maar wij hebben dit wel al onderling besproken. Papa is bereid om de fakkel over te dragen.”

Hoe zullen jullie de verkiezingsdag doorbrengen?

Stijn: “In de voormiddag wil ik wat tijd met mijn gezin doorbrengen, wetend dat ik ’s namiddags misschien ter beschikking moet staan van ons team.”

Hanne: “Wij gaan met onze groep ’s middags iets eten, in afwachting van de uitslag. Hopelijk kunnen we dan ’s avonds ook eens goed vieren, na de drukke weken.”

Johan: “Ik blijf zondag in De Panne, maar via WhatsApp, sociale media en de KW-site zal ik zeker ook de situatie in Veurne op de voet volgen. Ik hoop natuurlijk dat mijn kinderen allebei een mooi resultaat behalen en de kans krijgen die ze verdienen!”

Lees meer over: