“We verwachten 0,0 verandering in Nieuwpoort”: oppositiepartijen scherp voor CD&V en nieuwe burgemeester Kris Vandecasteele

Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) © IV
Redactie KW

CD&V zakt in Nieuwpoort van 15 naar 11 zetels, maar behoudt de kleinst mogelijke meerderheid. Toch kiest het niet voor een coalitie met Pro Nieuwpoort of Gezond Verstand die respectievelijk 6 en 4 zetels hebben behaald. “Eén dwarsligger binnen CD&V en ze zitten al in de problemen. Ze zullen het niet gemakkelijk hebben”, klinken Nicolas Vermote (Pro Nieuwpoort) en Dimitri Dedecker (Gezond Verstand) strijdvaardig.

De lijsttrekkers van de drie verkozen partijen in Nieuwpoort hebben het goed gedaan, maar de primus was Kris Vandecasteele die vanop de derde plaats op de lijst CD&V de burgemeesterssjerp greep voor de neus van lijsttrekker Bert Gunst. Nicolas Vermote staat op de derde plaats en Dimitri Dedecker op de vierde. “Dat Vandecasteele burgemeester wordt, is geen verrassing. We hadden dat op straat wel al gehoord. Vooral zijn dossierkennis springt in het oog”, reageert Dimitri Dedecker, zoon van Middelkerks burgemeester Jean-Marie Dedecker. “Mijn vader heeft me al gefeliciteerd. Hij is ooit zelf begonnen vanuit de oppositie in de lokale politiek. Als je in de gemeenteraad zetelt, wil je het liefste deel uitmaken van het beleid.”

Dimitri stond open voor een gesprek met CD&V, maar zijn telefoon rinkelde niet. “Mijn droomscenario was een bestuur met Gezond Verstand en Pro Nieuwpoort, maar het wordt in Nieuwpoort een bestuur waar er 0,0 verandering zal gebeuren en waar het verder zal dobberen zoals de voorbije zes jaar. Een krappe meerderheid is een vloek. Als één van de elf verkozenen niet akkoord gaat, zitten ze al in de problemen. Of als er iemand ziek valt of op reis is, zal de stress bij de meerderheidspartij al toenemen. Het zou me verwonderen mocht CD&V op het einde van de rit nog elf zetels hebben. Het is jammer dat ze niet voor extra schwung hebben gekozen door alsnog voor een coalitiepartner te kiezen.”

Kris Vandecasteele betwist dat: “We hebben daar goed over nagedacht. CD&V is een hecht team, ik verwacht geen problemen. We hebben een meerderheid, dus is een coalitie voor ons niet nodig.”

“Kris Vandecasteele zal niet de vernieuwing brengen die onze stad nodig heeft”

“Jammer”, vindt ook Nicolas Vermote die net zoals Dimitri Dedecker openstond voor een gesprek met CD&V. “CD&V verliest vier zetels, wij zien ons zetelaantal verdubbelen naar zes en mogen ons dus de morele winnaar noemen. Dat CD&V zelfs de moeite niet nam om met de minderheidspartijen te spreken is een teken dat het niet luistert naar wat de kiezer heeft beslist. Kris Vandecasteele zal niet de vernieuwing brengen die onze stad nodig heeft. We gaan opnieuw voor een kritische en opbouwende manier van oppositie voeren. CD&V zal het niet gemakkelijk hebben.”

Dimitri wrijft al in zijn handen. “Aan het dossier over de ontwikkeling van rechteroever met de uitbreiding van de jachthaven en een extra woongedeelte, zal de meerderheid alvast een flinke kluif hebben We zijn ook benieuwd naar de beloofde controle op de vakantiewoningen. Het stevig debat, dat we de voorbije legislatuur hebben gemist, zal straks wel plaatsvinden.” (GUS)