Vlaams Belang wil hegemonie van Coens doorbreken: “Willen het huidige dictatoriale beleid resoluut een halt toeroepen”

De kandidaten van Vlaams Belang Damme. © DC
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Als laatste in de rij stelt ook Vlaams Belang Damme haar lijst voor. Met Philippe Mus op kop strijdt de partij onder meer voor sociale woningen ‘voor eigen mensen’, een nabije politie en het invoeren van referenda. “Veel Dammenaars vroegen ons het huidige dictatoriale beleid te stoppen”, klinkt het.

Voor het eerst in meer dan twintig jaar jaar komt Vlaams Belang opnieuw op bij de gemeenteraadsverkiezingen in Damme. “Toen ik mee campagne voerde voor mijn vrouw, die ook al voor Vlaams Belang aan de verkiezingen voor het Vlaams Parlement deelnam, vroegen veel Dammenaars ons om ook op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen”, zegt afdelingsvoorzitter en lijsttrekker Philippe Mus uit Sijsele, die als bediende in de transportsector werkt. “Ze vroegen ons om het huidige dictatoriale beleid van burgemeester Joachim Coens en zijn CD&V Plus een halt toe te roepen.” Vlaams Belang trekt in Damme met een lijst van negen personen naar de verkiezingen. De tweede plaats op de lijst is voor verpleegkundige Ellen Brysse en de derde plaats voor boekhandelaar Siegfried Van Reeth. Heidi De Busschere, de echtgenote van de lijsttrekker, is lijstduwer.

Vijf strijdpunten

Vlaams Belang Damme heeft vijf strijdpunten. Om te beginnen sociale woningen voor de eigen mensen eerst. “In de Wijk van de Toekomst moet ook ruimte zijn voor sociale woningen voor onze eigen mensen. In de huidige plannen is dat niet het geval en wij willen dat bijsturen”, zegt Mus. Vlaams Belang wil verder een meer aanwezige en nabije politie met dus meer blauw op straat. “Het onveiligheidsgevoel bij de Dammenaars is immers drastisch gestegen. Daarnaast moet de straatverlichting ’s nachts opnieuw branden in functie van de veiligheid”, klinkt het. “We willen ook een strengere aanpak van dierenmishandeling- en verwaarlozing met daarbij een eigen dienst Dierenwelzijn met meldpunt in Damme.” Verder hekelt Vlaams Belang ook dat de CD&V Plus-meerderheid de tarieven in het containerpark zou hebben verhoogd. “Wie sorteert, zou hiervoor niet extra moeten betalen. Zeker niet voor groenafval. Dit resulteert in meer sluikstorten. En tenslotte ijveren we voor beslissingen bij referendum over belangrijke zaken, zoals het realiseren van dure, nieuwe sportinfrastructuur.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier