Vijf verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Zwevegem: Te weinig tijd voor het gezin

Zittend het schepencollege met v.l.n.r. Raf Deprez, Isabelle Degezelle, Eliane Spincemaillie, Dirk Desmet, algemeen directeur Jan Vanlangenhove, burgemeester Marc Doutreluingne, Kristof Vromant, Marc Desloovere en Marc Claeys. Staand zien we Bart Colson, Ann Cosaert, Brigitte Desmet, Yves De Bosscher, Barbara Demeulenaere, Eddy Loosveldt, Brecht Demeire, Nele Vroman, Stefanie Vanden Bossche, Geert Delaey, Isabelle Dewitte, Yvan Nys, Carol Bostyn, Sofie Vermeulen, Katrien Defoirdt, Eddy Defoor, Wim Monteyne, Antoon Vanassche en Johan Rollez. © Geert Vanhessche
Geert Vanhessche
Geert Vanhessche Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Zwevegem, zetelen er vandaag nog 22 in de gemeenteraad.

Bij CD&V raakte al kort na de verkiezingen bekend dat Felix De Clerck niet zou zetelen. Hij was op zoek naar een nieuwe woonst en vond zijn droomhuis in Kortrijk. Voor Felix leek het beter dat zijn opvolger, Brigitte Desmet uit Sint-Denijs, van bij de start kon beginnen. Brigitte zat de afgelopen zes jaar ook in de gemeenteraad voor CD&V, maar raakte dus niet rechtstreeks verkozen.

Ook Johan Deneve (toen nog Lijst Burgemeester) nam zijn ambt niet op. Daags na de stembusgang vertelde hij ons dat hij blij was verkozen te zijn. Als landmeter wilde hij in de dossiers van ruimtelijke ordening en openbare werken een rol vervullen. Kort daarop werd duidelijk dat Johan zijn zitje wilde doorgeven aan Nele Vroman uit Otegem.

Begin januari 2020 nam Ann Cosaert (CD&V) ontslag uit de gemeenteraad. Ze wilde af van de vele vergaderingen en besloot dus een stap terug te zetten. Ze werd opgevolgd door Stefaan Bonte. Hij is advocaat van beroep en de echtgenoot van Sabine Poleyn, die in de vorige legislaturen voor de CD&V in de raad zetelde.

Lees verder onder de tabel.

Energie

Eind 2021 maakte Bart Colson (CD&V) bekend dat hij uit de politiek stapte. “Na rijp beraad heb ik besloten te stoppen met politiek. Het actief meedraaien in de lokale politiek in combinatie met het uitbaten van mijn zaak ‘KoffieSHOT’ vraagt zoveel energie, dat er geen tijd overblijft voor mijn gezin en familie.”

Niet alleen het tijdsgebrek, maar ook de manier van politiek voeren lag aan de basis van zijn beslissing. “Wie mij kent weet dat ik graag onder de mensen ben, met hen een spontane babbel heb en op een warme en respectvolle manier mee naar oplossingen zoek. Maar soms is de politiek harder en onpersoonlijker, met kwetsende commentaren, ook op sociale media. Daar heb ik het moeilijk mee”, klonk het.

“Soms is de politiek onpersoonlijk en hard met kwetsende commentaren” -Bart Colson

Vanuit de CD&V-fractie werd Stijn Vandenhende voorgedragen als zijn opvolger in de gemeente- en OCMW-raad alsook in de organisaties waarin Bart als raadslid zetelde.

Lang duurde het niet. Omdat hij een mooie plaats aangeboden kreeg bij Vooruit, nam hij in maart 2024 ontslag uit de CD&V-fractie en zetelt hij tot de start van de volgende legislatuur als onafhankelijk raadslid.

Ook Stefaan Bonte nam vroegtijdig ontslag. Het politieke werk was steeds moeilijker te combineren met het runnen van zijn advocatenkantoor. In opvolging van Stefaan legde Sem Vanhessche eind februari 2024 de eed af om vanaf 1 maart te zetelen in de Gemeente- en OCMW-raad. Tijdens de legislatuur 2013-2018 zetelde Sem ook al als gemeenteraadslid voor CD&V.

Schepenwissel

Niet enkel in de gemeenteraad gebeurden wissels, ook in het schepencollege zat men niet stil. Marc Claeys en Marc Desloovere zetelden als schepenen van SP.a (nu Vooruit). Halfweg 2020 braken ze met die partij en zetelden ze verder onder de naam van de nieuwe partij Samen!. Eind 2022 nam Marc Desloovere ontslag als schepen. Er liep een klacht tegen hem voor verkeersagressie. Ook zijn aanpak van de aanpassingswerken in de Lindelaan, kon op heel wat kritiek rekenen. De klacht van verkeersagressie werd evenwel geseponeerd, zodat de schepen vrijuit kon gaan. Hij stapte over van het schepencollege naar de gemeenteraad en zegt na deze legislatuur de politiek vaarwel.

Voorzitter

Dirk Desmet (CD&V) mocht hem opvolgen als schepen. Dit lag een beetje in de lijn der verwachtingen. Dirk zou aanvankelijk, volgens het akkoord gesloten na de verkiezingen in 2018, vanaf 2023 Marc Claeys (Samen) vervangen die met pensioen zou gaan. Door de situatie kwam Marc Claeys terug op dit ontslag en is hij nog de volle twee laatste jaren van deze legislatuur schepen gebleven.

De functie van gemeenteraadvoorzitter, die vervuld werd door Dirk Desmet, werd ingenomen door Barbara Demeulenaere (CD&V).

Twee jaar geleden nam Antoon Vanassche (Nu.Zwevegem) ontslag om plaats te maken voor de jongere Kevin Vandewalle.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.