Vijf verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Avelgem: Drie deden onmiddellijk afstand

Vooraan zitten Annicq Verschuere, Jules Lampole, Lut Deseyn, Tom Beunens, Caroline Valck, Eric Vandereecken en algemeen directeur David Claus. Op de tweede rij: Conny Rogie, Trees Vandeputte, Koen Beyls, Emmy Hanssens, Sandra Platteau, Stephanie Christianes en Liesje Cartreul. Achteraan: Paul Decoster, Michaël Delbeke, Koen Van Steenbrugge, Stijn Decraene, Bram Van Den Bunder, Simon Vandendriessche, Pascal Pauwels en Kenneth Hennion. © GBA

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Avelgem, zetelen er vandaag nog 16 in de gemeenteraad.

De meest opmerkelijke vertrekker uit de gemeenteraad was Erik Van Der Eecken (Tandem). Hij beheerde tot 2020 de portefeuille van onder meer klimaat en milieu, maar door een moeilijk jaar op privévlak nam hij ontslag als gemeenteraadslid en schepen. Zijn plaats in de gemeenteraad werd ingenomen door Sandra Platteau. Zij kreeg de bevoegdheden van Tandem-schepen Annicq Verschuere, die op zijn beurt het takenpakket van schepen Van Der Eecken overnam. Het was al langer bekend dat alle bevoegdheden van schepen Verschuere in 2023 zouden worden overgeheveld naar Platteau, maar door het plotse vertrek van Van Der Eecken gebeurde dat vervroegd.

Lees verder onder de tabel.

Deden afstand

Drie verkozen raadsleden deden onmiddellijk afstand van hun mandaat. Eén daarvan was Jan Kempinaire. Hij stond in 2018 als tweede op de lijst voor Gemeentebelangen (nu gbA-gemeentebelangen, red.) maar zette na de verkiezingen, én de daarbij behaalde overwinning, een stap terug. Hij verklaarde dat zijn opdracht was volbracht en dat het tijd was om de jeugd het vertrouwen te geven. Naast zijn wens om de jeugd kansen te geven, speelde ook de nieuwe job van zijn vrouw als directeur van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) een rol. Zo voorkwam hij mogelijke speculaties over belangenvermenging. Eerste opvolger Pascal Pauwels nam daarna zijn plaats in de gemeenteraad in.

De wissels zorgden voor prominentere rollen voor vrouwen in Avelgem

Bij CD&V (nu Team Avelgem, red.) nam Lieve Kindt in de vorige legislatuur, in 2017, de bevoegdheden van schepen Lut Deseyn over. Deseyn diende in augustus 2017 haar ontslag in bij CD&V om een eigen partij op te richten. Maar Kindt besloot om niet in de huidige gemeenteraad te zetelen en nam samen met eerste opvolgster Deborah Deroose afstand van haar mandaat.

De laatste die onmiddellijk afstand deed van zijn mandaat was Marc Platteau. Dit jaar nog werd hij, samen met Lieve Verbeke, benoemd tot het tweede en derde ereraadslid van de gemeente Avelgem. Marc was gemeenteraadslid van 2001 tot 2013 en zetelde in de jaren 80 en 90 bijna tien jaar in de OCMW-raad.

Recente wijzigingen

Na het ontslag van Erik Van Der Eecken (Tandem) nam Annicq Verschuere (Tandem) zijn bevoegdheden over. Haar takenpakket ging dan weer naar Sandra Platteau (Tandem). Het vrijgekomen plaatsje in de gemeenteraad werd opgevuld door Dirk Lottin (Tandem).

Nog opvallend: de lijsttrekker voor Team Avelgem, Trees Vandeputte, zetelt momenteel niet in de gemeenteraad. Zij nam ontslag als raadslid in januari 2021 en werd opgevolgd door Eva Deflo. Het schepenmandaat van Jules Lampole (gbA-gemeentebelangen) liep af op 31 december 2022. In februari werd hij officieus uitgezwaaid door voormalig minister Alexander De Croo. De Avelgemnaar was 22 jaar lang actief in de politiek, en was ooit ook de directeur van De Croo, die les volgde in Ronse. Stilzitten doet hij echter niet: vorig jaar bracht Jules Lampole nog een woordenboek uit van 450 pagina’s met bijna 12.000 woorden over het Avelgemse dialect, beter bekend als het Ovvelgems.

Zijn functie werd overgenomen door Liesje Cartreul (gbA-gemeentebelangen). Deze wissel zorgde ervoor dat vrouwen een prominente rol kregen in Avelgem. Met Cartreul bestaat het schepencollege momenteel uit vier vrouwen en drie mannen. Het meest recente ontslag was tot slot dat van raadslid Emmi Hanssens (Tandem) op 7 februari 2023. Zij werd opgevolgd op 13 maart 2023 door Marleen Declercq (Tandem).

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.