Vijf verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Anzegem: schepen zorgt voor ophef
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Anzegem, zetelen er vandaag nog 18 in de gemeenteraad.
Wie niet aan de start kon verschijnen van deze legislatuur was Bernard Vaneeckhoutte voor de partij Samenéén, dat elf zetels had behaald. De reden hiervoor was dat zijn werk als ambtenaar bij de gemeente onverenigbaar was met een politiek mandaat. De snelste vertrekker uit de gemeenteraad was Matthieu Moerenhout, ook uit deze partij. Hij stapte eind 2019 op doordat zijn verwachtingen niet ingelost werden. In 2023 verliet Tine Temmerman de raad omwille van persoonlijke redenen als derde rechtstreeks verkozene van de partij die de burgemeester leverde. Partij Inzet, dat vijf zetels verzilverde, moest in 2020 afscheid nemen van raadslid Nathalie Kint, die zich meer wilde focussen op haar wijnhandel.
Lees verder onder de tabel.
Haalden de eindmeet
Verkozenen die erbij waren vanaf het eerste uur in 2019 en de eindmeet haalden, zijn gemeenteraadsvoorzitter Koen Tack voor N-VA Anzegem, die met zijn partij één zetel haalde. Voor CD&V-Eendracht zijn dat Amandine Delezie-Eeckhaut, Prudent Lanneau, Eddy Recour, Davy Dewaele en Stephan Titeca. Voor partij Samenéén zijn dat huidig burgemeester Gino Devogelaere, eerste schepen Louis Degroote, schepen Pauline Vanmarcke, Anja Desmet (die de eerste drie jaar van de legislatuur Pauline vooraf ging als schepen), Willy Demeulemeester en Johan Delrue (die als schepen, op vraag van de burgemeester, drie jaar zetelde en Louis Degroote vooraf ging).
“Woordelijke wissels zullen in de toekomst officieel worden vastgelegd” -Louis Degroote (Samenéén)
Verder waren er nog Petra D’Haene-Devos en schepen Christophe Vandererven. Voor Inzet zetelde van begin tot einde Jeremie Vaneeckhout, die de stoel als schepen in 2019 wisselde met raadslid en huidig schepen Davy Demets. De reden hiervoor was dat Vaneeckhout verkozen was als Vlaams Parlementslid om in Brussel te zetelen. Verder was er nog schepen Yannick Ducatteeuw en tenslotte zetelde Sofie Demurie ook als raadslid.
Gemeentebestuur
Op 4 januari 2019 gebeurde de installatie van de gemeenteraad. Binnen het bestuur nam Gino Devogelaere de fakkel over van wijlen burgemeester Claude Van Marcke binnen Samenéén. Zij vormden een coalitie met Inzet en N-VA Anzegem. Johan Delrue zorgde halverwege de legislatuur voor ophef doordat hij weigerde zijn schepenmandaat door te geven aan Louis Degroote, wat nochtans een vooraf gemaakte afspraak binnen de partij was. Via een constructieve motie van wantrouwen werd Delrue afgezet.
Degroote liet optekenen dat er ondertussen maatregelen zijn genomen doordat Delrue zijn woord niet nakwam. “Woordelijke wissels zullen in de toekomst officieel worden vastgelegd binnen de partij via de administratieve documenten die hiervoor voorzien zijn. Alleszins was op die manier starten niet zo plezant, maar we hebben ons samen met de diensten goed uit de slag getrokken.” Nieuwe partij Inzet kreeg twee schepenmandaten toegekend. N-VA Anzegem mocht de gemeenteraadsvoorzitter leveren met Koen Tack. De versmolten fractie CD&V-Eendracht trachtte naar best vermogen oppositie te voeren.
Opvolging
Er waren een aantal plaatsvervangingen of opvolgingen in de gemeenteraad. Rino Himpe nam de plaats in van Bernard Vaneeckhoutte begin 2019. Nicolas Duquesnoy volgde begin 2020 raadslid Matthieu Moerenhout op. Debby Vandenberghe was de opvolger van raadslid Nathalie Kint in 2020. In 2021 trad Yolanta Kokoszko in de voetsporen van raadslid Rik Colman en in 2023 liet Tine Temmerman haar gemeenteraadszitje over aan Kris Demeulemeester. Tussen 14 september 2021 en 10 mei 2022 liet Pauline Van Marcke zich in de gemeenteraad vervangen door Marie-Rose D’Huyvetter. Zij liep toen stage in het buitenland in het kader van haar studies.
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier