Vijf verkozenen voorbije zes jaar vervangen in de gemeenteraad: stabiliteit en vernieuwing

Zittend v.l.n.r. Jan Lievens, Patrick Lansens, Kelly Tanghe, Lode Claeys, Jessy Salenbien, Dirk Ampoorter, Stijn Ramboer, Eric Huyghe en Paul Jonckheere. Staand: Dirck Devreker, Laura Cools, Carole Himpens, Els Verhelst, Willy Boone, Jolien Lootens-Stael, Kaat Depreitere, Tom Pollentier, Tine Maertens, Johan Eeckloo en Urbain Scharmin. © GINO COGHE Foto Coghe
Sabine Van Eynde
Sabine Van Eynde Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 19 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Koekelare, zetelen er vandaag nog 14 in de gemeenteraad.

In oktober 2018 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats, waarbij zes partijen deelnamen: SP.A, Open VLD, CD&V, N-VA, Open Liberaal en Koekelare Vooruit van Marc Devrome. SP.A behaalde 39,2 procent van de stemmen (2.499) en haalde daarmee 10 zetels. Open VLD behaalde 16,9 procent van de stemmen (1.079) en kreeg 3 zetels, gevolgd door CD&V met 23 procent van de stemmen (1.467) en 5 zetels, terwijl N-VA met 10 procent van de stemmen (637) 1 zetel kreeg.

Hoewel SP.A de absolute meerderheid behaalde, besloot de partij om samen met Open VLD een coalitie te vormen om een groter deel van het kiespubliek te vertegenwoordigen, wat resulteerde in 13 van de 19 zetels in de gemeenteraad. SP.A leverde burgemeester Patrick Lansens en twee schepenen: Jessy Salenbien en Dirk Ampoorter.

Wissels

Meteen na de verkiezingen nam Anne-Marie Spriet ontslag vanwege een onverenigbaarheid door haar familieband met haar echtgenoot, schepen Dirk Ampoorter. Open VLD leverde Jan Lievens als schepen. CD&V en N-VA gingen in de oppositie met Jolien Lootens als enige N-VA-verkozene.

Op 21 maart 2021 veranderde SP.A van naam naar Vooruit Koekelare. In april 2023 namen Laura Cools en Urbain Scharmin afscheid van hun mandaat. Laura koos voor een carrière als diplomaat, terwijl Urbain om gezondheidsredenen zijn mandaat neerlegde. Zij werden opgevolgd door Rik Dubois en Roy Vandendriessche.

Bij Open VLD bleven de drie verkozen raadsleden — Jan Lievens, Willy Boone en Els Verhelst — gedurende de volledige legislatuur actief, zonder wissels. CD&V kende echter enkele veranderingen. Paul Jonckheere, verkozen in 2018, besloot in maart 2020 te vertrekken en werd vervangen door Marnix Demey. Begin 2022 vertrok ook Kaat Depreitere, waarna Sam Dewulf haar plaats innam, met als doel ruimte te maken voor jongere gezichten. Hij is nu het jongste gemeenteraadslid. N-VA bleef met Jolien Lootens in de raad, maar sinds 2021 zetelt zij als onafhankelijke en ze sloot zich aan bij team8680.

Vertrekkers

In januari 2019 telde de gemeenteraad 19 leden, waarvan nu nog 15 actief zijn. Er zijn momenteel vier opvolgers in de gemeenteraad: Marnix Demey, Sam Dewulf, Rik Dubois en Roy Vandendriessche. Wat betreft de genderverdeling: in 2018 waren er 7 vrouwen en 12 mannen in de raad, maar dit aantal is nu verschoven naar 5 vrouwen en 14 mannen, een daling van het aantal vrouwelijke raadsleden.

“Ik kon het niet langer combineren met onze horecazaak” – Els Verhelst (Open VLD), afscheidnemend raadslid

Opvallende vertrekkers zijn onder meer Jessy Salenbien van Vooruit en Tine Maertens van CD&V, die hun zetels behouden tot het einde van de legislatuur, maar zich niet opnieuw kandidaat stellen voor de volgende verkiezingen. Jessy kondigde in juni in een open brief aan: “Hoewel ik afscheid neem als schepen, blijf ik betrokken bij onze gemeenschap. Tot 2 december zal ik mij volledig inzetten om tot jullie dienst te staan. Daarna draag ik met vertrouwen mijn taken over aan mijn opvolger, in de wetenschap dat de toekomst van Koekelare in goede handen is. Zelf ga ik aan de slag als notarieel medewerker en word ik verwelkomd in een warm en ambitieus team.”

Ook John Eecklo van Vooruit heeft aangekondigd dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen. Bij Open VLD laat Els Verhelst zich vervangen door haar zus Joke Verhelst. Els legt uit: “Als ik me ergens voor inzet, doe ik dat het liefst voor de volle 100 procent. Maar ik kon het niet langer combineren met onze horecazaak. Toen ik het aan mijn ouders vertelde, was mijn zus Joke meteen enthousiast om over te nemen. Nu ze haar zaak heeft overgedragen aan haar zoon en zijn partner, kan zij zich wel volledig engageren.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten