Vijf verkozenen vervangen in gemeenteraad Wingene de voorbije zes jaar: Stap opzij voor goede gezondheid

Zittend: Ann Mesure, Hedwig Kerckhove, Hendrik Verkest, Lieven Huys, Jurgen Mestdagh, Brecht Warnez en Tom Braet. Midden: Stefaan Verhelle, Willy Vermeersch, Jens Danneels, Nick Schotte, Sandra Quintyn, Sandra Ketels, Camille Mortier, Kobe Vandeweghe, Fabienne Allaert, Pieter-Jan Verhoye en Martine Devisscher. Boven: Rinus Degroote, Marie-Christine Vandendriessche, Katrien Delodder, Jolenta Bogaert, Stijn Van Maele en Marc Vanoverschelde. © gf
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op … en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 18 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Wingene, zetelen er vandaag nog 13 in de gemeenteraad.

Naast de klassieke wissels wegens verhuizing of functiewijzigingen, wordt de Wingense gemeenteraad sinds 2018 getekend door twee dramatische gebeurtenissen: een zwaar ongeval door hartfalen in 2021 bij het ervaren raadslid Marc Vanoverschelde (Burgerbelangen) en een hersenbloeding bij de al even ervaren schepen Hedwig Kerckhove (CD&V).

Het valt moeilijk aan te tonen dat beide voorvallen kunnen gekoppeld worden aan de stresserende job die politiek nu eenmaal is. Maar het is een onmiskenbaar feit dat het werk vandaag – zeker het ambt van schepen en burgemeester – enorm veel vraagt van een politicus. Er wachten hem of haar elk jaar steeds meer taken, verplichtingen en verantwoordelijkheden. De druk vanuit de overheid, de oppositie, de sociale media en de pers mag niet onderschat worden.

(Lees verder onder de tabel)

In coma

Op woensdag 17 maart 2021 wordt oppositieraadslid Marc Van Overschelde onwel op de Tieltsesteenweg in Wingene. Overmand door hartfalen botst hij in zijn bestelwagen frontaal met een tegenligger. “In totaal lag ik tien dagen in een kunstmatige coma”, laat Van Overschelde nadien weten. Uiteindelijk blijkt het een geluk bij een ongeluk. “Was dit in mijn slaap gebeurd, had ik het niet meer kunnen vertellen.”

Zijn revalidatie zal ruim een jaar duren. Meteen beslist hij zijn politieke carrière na ruim 32 jaar stop te zetten. Hij wordt vervangen door de jonge Maxim Lybaert, die zich voorneemt de jongeren te overtuigen dat zij ook welkom zijn in de politiek.

Dubbel gevoel

De erg populaire schepen Hedwig Kerckhove (66) – in 2018 goed voor liefst 2.108 stemmen – krijgt op maandag 25 maart van dit jaar een hersenbloeding in het gemeentehuis. “Het was net of er heet water in mijn hoofd gespoten werd”, herinnert hij zich. “Mijn collega’s trokken mijn trui uit, belden een ziekenwagen en hielden natte handdoeken tegen mijn hoofd. Dat is mijn geluk geweest.” Vrij snel beslist hij om zijn schepenambt ter beschikking te stellen van de partij. “Ik zit met een dubbel gevoel”, vertelt hij later.

(Lees verder onder de grafiek)

“Aan de ene kant ben ik blij met mijn geleidelijk herstel. Aan de andere kant heb ik spijt, want ik had graag nog een stapje gezet in het nieuwe Wingene.” Bij zijn afscheid in de gemeenteraad krijgt hij een staande ovatie van collega’s en publiek. Hij wordt opgevolgd door Stefaan Verhelle. “Ik hoop dat mijn ervaring als ondernemer in de landbouwsector van pas kan komen”, laat Verhelle weten. Hij staat voor een no nonsense beleid, dat inwoners als klanten beschouwt. “In plaats van te snel te grote plannen te maken, ben ik meer voor het goed verzorgen van wat je al hebt en de lopende zaken goed en deskundig uit te voeren.”

Nieuwe gezichten

Hét politieke keerpunt in de voorbije zes jaar in Wingene was het ontslag van burgemeester Hendrik Verkest, die in 2021 plaats ruimt voor schepen Lieven Huys. “Ik loop tegen de zeventig aan en wil absoluut niet sterven in een kantoor op het gemeentehuis. Er is niets erger dan jezelf te willen overleven.”

“Ik wil niet sterven in een kantoor in het gemeentehuis” – Voormalig burgemeester Hendrik Verkest

Toch staat hij vandaag, onvermoeibaar, als lijstduwer op de lijst CD&V WZR RKD. Door de wissels duiken er een paar nieuwe gezichten op. Vooreerst een nieuwe schepen voor jeugd, sport en toerisme, Jens Danneels. Camille Mortier verhuisde naar Lichtervelde en werd opgevolgd door Vicky Vandycke, als zaakvoerder van Bodyline Wingene ervaren in organiseren en leiding geven.

Nieuwe kiesregels

Een voor Wingene niet onbelangrijke nieuwigheid tijdens deze verkiezingen is het feit dat er geen lijststem meer bestaat. Dat betekent concreet dat wie een bolletje kleurt bovenaan de lijst, enkel nog voor de partij stemt, niet meer voor een specifieke kandidaat. Wil je dus stemmen voor een bepaalde kandidaat, dan kleur je best het bolletje achter diens naam. Voortaan wordt de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste partij ook automatisch burgemeester. Dat zou binnen de CD&V van Wingene wel eens voor opmerkelijke situaties kunnen zorgen, mocht – zeg maar – Brecht Warnez méér stemmen halen dan Lieven Huys. Hopelijk zijn daar binnen CD&V duidelijke afspraken over gemaakt.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.