Vijf verkozenen vervangen in gemeenteraad van Ingelmunster de voorbije zes jaar: Vooruit zag kopman vertrekken

Zittend v.l.n.r.: Dominik Ronse, Jan Rosseel, Trui Lambrecht, Jean-Pierre Deven, Kurt Windels, Martine Verhamme, Nadine Verheye en Katrien Vandecasteele. Rechtstaand v.l.n.r.: Carine Geldhof, Jan Defreyne, Bart Buyse, Sabine Lampaert, Filip Blanckaert, Lucas Staes, Els Leysen, Ann Vandevelde, Diederik Vanderheeren, Dorine Behaeghe, Steven De Maesschalck, Dries Couckuyt, Kurt Soenens en Enigo Vandendriessche. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op … en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Ingelmunster, zetelen er vandaag nog 16 in de gemeenteraad.

In oktober 2018 werd Fien Debeuf met 639 stemmen ook verkozen, maar omdat haar ma en tevens schepen Martine Verhamme het tweede hoogste aantal stemmen behaalde of in totaal 908 (na burgemeester Kurt Windels) mocht ze zelf niet zetelen. Dorine Behaeghe verkoos dan weer om naar het Bijzonder Comité te trekken, zodat Evy Becquart in haar plaats kwam. In de gemeenteraad van dinsdag 23 juni 2020 liet schepen Nadine Verheye (N-VA) weten dat ze ermee stopte. Het was ten volle in coronatijd en Nadine besloot van het wat rustiger aan te doen.

Haar opvolger werd Jean-Pierre Deven, die op 22 juni 2022 zijn ontslag aanbood en in de gemeenteraad van eind september 2022 werd opgevolgd door … jawel, Nadine Verheye! Vanaf december 2024 is het nu zeker gedaan voor Nadine Verheye, die niet meer op de lijst staat en eindelijk kan genieten van een rustig pensioen, zonder veel afspraken.

(Lees verder onder de tabel)

Adieu plaatselijke politiek

Op dinsdag 19 januari 2021 liet de gewezen OCMW-voorzitter en Vooruit-raadslid Dries Couckuyt eveneens weten dat hij afscheid nam. Dries kon terugblikken op zes jaar als OCMW-raadslid (2013-2018), drie jaar als OCMW-voorzitter (2016-2018) en twee jaar als gemeenteraadslid (2019-2020). Dit nieuws sloeg in als een bom. Sinds januari 2019 zat Vooruit in de oppositie, nadat ze in oktober 2012 De Brug/N-VA/Open VLD ‘depanneerden’ en aan de meerderheid hadden geholpen. De verkiezingen van oktober 2018 waren zeker en vast voor hen geslaagd, want ze stegen van twee naar drie zetels.

Helaas bedankte de meerderheid van De Brug/N-VA/Open VLD hen voor zes jaar inzet en besloten ze alleen te zetelen, dus zonder Vooruit. Dries Couckuyt zag het op de verkiezingsavond al niet meer zitten, was sterk ontgoocheld. Hij besloot maanden later afscheid te nemen van zowel de nationale als de plaatselijke politiek. In Ingelmunster werd Dries opgevolgd door Sandy Priem, die in februari 2022 al terug vertrok en dan werd opgevolgd door Liesbeth Holvoet. Op dinsdag 21 juni 2022 gaf Els Leysen (CD&V) haar ontslag. Zij werd eind september 2022 opgevolgd door Koen Depreiter.

Brazilië, Japan

Dries verliet de Jan Breydelstraat in Ingelmunster, vestigde zich eerst in Gent maar woont nu in Brussel. “Toen ik van de gemeenteraad afscheid nam, werkte ik eerst mijn doctoraat af. Daarna verbleef ik enkele maanden bij mijn schoonfamilie in Brazilië om dan uiteindelijk naar Japan te trekken. Ik woonde én werkte daar één jaar. Ik was daar verbonden aan de Universiteit. Na Japan kwam ik direct in Brussel wonen en werken. Ik werk nu als onderzoeker aan Odisee Co-Hogeschool”, zegt Dries, die Vooruit-Ingelmunster blijft volgen.

“Ik blijf Vooruit volgen, net als de plaatselijke politiek” – Dries Couckuyt

“Ik volg ook verder de Ingelmunsterse gemeentepolitiek weliswaar vanop afstand. Telkens ik in Ingelmunster ben, zie ik wel iemand en vraag ik naar de laatste stand van zaken. Er zit dus altijd wel wat vertraging op, maar het blijft boeiend om de evoluties en wendingen in de gemeentepolitiek te horen. Met het braderieweekend zakte ik eveneens af naar Ingelmunster. Ik ging de Vooruit-kandidaten steunen aan hun stand. Met Enigo sprak ik zelfs al eens af in Brussel.”

Op het einde van de gemeenteraad van dinsdag 21 juni 2022 vroeg Els Leysen (CD&V) uit de Hinnebilkstraat het woord. Els kreeg de politieke microbe mee van haar pa Stan Leysen. In 2006 werd ze voor de eerste keer verkozen voor CD&V. In 2012 werd ze nogmaals verkozen. In 2018 kwam ze in de gemeenteraad in opvolging van Geert Verstraete. “Maar na zestien jaar is mijn politieke bobijntje af”, bekende Els bij haar afscheid. “Voor CD&V en mezelf was het niet plezant om in de oppositie verzeild te geraken, na twee opdoffers van verkiezingen.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.