Vijf raadsleden die in 2019 de eed aflegden in Torhout zijn er vandaag niet meer bij: “Beseffen wanneer je tijd over is”
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 27 kandidaten die in 2018 in Torhout verkozen raakten, zetelen er vandaag nog 21 in de gemeenteraad.
Nog voor de installatie van de gemeenteraad koos Vanessa Jodts (Vooruit) voor een mandaat in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. In haar plaats kwam Ine Debruyne in de raad. Vijf raadsleden die destijds de eed aflegden, zijn er vandaag niet meer bij. Onder hen ook oppositielid Ward Baert (N-VA), die medio 2022 zijn zitje doorgaf aan partijgenoot Mike Verhaeghe.
Twee schepenwissels
Bij het prille begin van de legislatuur, al meteen in februari 2019, stapte Martine Vanwalleghem (SP.A) uit de raad. Ze werd opgevolgd door Nick Mouton. Vanwalleghem zei gedegouteerd te zijn van de politiek op alle bestuursniveaus. “De meeste politici zijn op de eerste plaats met zichzelf bezig”, klonk het. “Als er iets misloopt, geven ze de anderen wel de schuld. Ik walg van die mentaliteit.”
In november 2022 gaf ook Elke Casier (CD&V) haar zitje door, maar om een heel andere reden. Ze trad als advocaat in stadsdienst en kon bijgevolg geen raadslid blijven. Ze werd opgevolgd in de gemeenteraad door Mieke Verduyn.
Twee schepenwissels waren afgesproken kort na de verkiezingen van 2018. Op 1 januari 2023 gaf Paul Dieryckx (Vooruit) zijn schepenambt door aan partijgenote Ine Debruyne en op 1 juli 2023 deed Rita Dewulf (CD&V) hetzelfde ten voordele van Annick Vanderspurt (CD&V). Paul stopte ook direct als gemeenteraadslid en Rita deed dat onverwacht eind juni 2024. Eerst had ze nog aangekondigd om aan de komende verkiezingen deel te nemen, maar ze kwam op die beslissing terug.
Tijd voor jongeren
In de zomer van 2022 zette Ward Baert (N-VA) een punt achter zijn carrière als gemeenteraadslid en dit na ruim 20 jaar. “Als 74-jarige vond ik het moment aangebroken om plaats te ruimen voor iemand die jonger was”, zegt hij daarover. “Na de verkiezingen had ik binnen mijn partij aangekondigd niet meer de volledige termijn te zullen zetelen. Je moet beseffen wanneer je tijd over is. Ik vind het zielig als oude krokodillen zich krampachtig proberen vast te houden aan de macht. Daar had ik totaal geen zin in.”
“Als je een goed gemeenteraadslid wil zijn, ook vanuit de oppositie, dan kost dat veel tijd en energie. Heel wat materie is verdomd ingewikkeld geworden. Niet simpel om je in elk dossier in te werken. En tussen haakjes: je wordt er nauwelijks voor betaald. Mij zal er in elk geval niet aangewreven kunnen worden dat ik een politieke zakkenvuller ben geweest. Niets daarvan!”
“Ben ik geen gemeenteraadslid meer, ik maak wel nog altijd deel uit van het N-VA-bestuur. Ik blijf dat met hart en ziel doen. Ik ben zeer te spreken over de manier waarop onze lijsttrekker Eva Maes onze partij uitdraagt. Ze heeft het talent om een groep bijeen te houden en beheerst de politieke dossiers die leven in onze stad. Ik ben ervan overtuigd dat ze een goede burgemeester zou zijn.” (glimlacht)
“Het is zielig als oude krokodillen zich aan de macht willen vasthouden” – Ward Baert (N-VA), gestopt raadslid
“Ik ben blij dat ik een stap opzij heb gezet, want er staan voldoende jongeren klaar om de fakkel over te nemen. Al moet ik toegeven dat ik de gemeenteraad mis. Ik ben nooit tegen mijn zin raadslid geweest. Ik vind het wél jammer dat ik nooit beleid heb kunnen voeren. Vanuit de oppositie zinvolle voorstellen doen waar dan niets van in huis komt: daar word je wel eens moedeloos van.”
Afschaffing stemplicht
Hoe Ward tegen de komende verkiezingen aankijkt? “Ik wens alle kandidaten veel succes toe, maar de enen toch beduidend meer dan de anderen (lacht). Ik ben benieuwd wat de impact zal zijn van de afschaffing van de stemplicht. Ik heb er geen flauw idee van hoeveel mensen er effectief hun stem zullen uitbrengen.”
“Ik heb altijd graag aan politiek gedaan. Mocht ik het mogen overdoen, dan zou ik dezelfde weg inslaan en me voor dezelfde partij inzetten. Ik volg de politieke actualiteit nog altijd op de voet en dit op alle beleidsniveaus. Ik wil weten wat er in de wereld, ons land en onze stad gebeurt en beslist wordt”, besluit Baert.
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier