Vier verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Harelbeke: Opgeschrikt door overlijden

Op de eerste rij zitten Francis Pattyn, Kathleen Duchi, Lynn Callewaert, David Vandekerckhove, Alain Top, Melissa Depraetere, Dominique Windels, Elke Vlaeminck en Filip Lainez. Daarachter zien we Fleur De Buck, Rosanne Mestdagh, Rita Beyaert, Gwenny Meyfroid, Louis Byttebier, Tijs Naert, Nancy Debeerst, Cedric Van Den Bussche, Lise-Marie Platteau, André Vanassche en Wouter Bouckaert. Op de derde rij staan Willy Vandemeulebroucke, Koen Opsomer, Inge Bossuyt, Thomas Guillemyn, Wout Patyn, Patrick Claerhout, Brecht Vandeburie, Heidi Sohier en Rik Vandenabeele. © Ludo Ostijn
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 29 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Harelbeke, zetelen er vandaag nog 25 in de gemeenteraad.

Op 13 februari 2019 maakte Fleur De Buck, gemeenteraadslid voor N-VA, de beslissing om voortaan als onafhankelijke te zetelen. Ze nam deze stap om meer autonomie te hebben in haar politieke keuzes. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen komt ze niet meer op.

“Na bijna 10 jaar de eer te hebben gehad om het mandaat van gemeenteraadslid uit te oefenen, komt het einde van deze mooie periode met rasse schreden dichterbij. Ik ben vooreerst heel dankbaar voor de kennis, de ervaringen en de levenslessen die ik dankzij dit mandaat heb mogen opdoen. In het begin was ik bijzonder gemotiveerd en dacht ik werkelijk iets te kunnen verleggen, al was het maar een kleine kiezel. Helaas zijn alle pogingen vruchteloos wanneer je in de oppositie zetelt en de beslissingen al zijn genomen.”

Lees verder onder de tabel.

Zitzak

“Ontmoedigd door de tantaluskwelling, zeg maar. Echter, één van mijn persoonlijk beste beslissingen was om als onafhankelijke te zetelen. Geen uitgeholde thema’s verdedigen en geen mooi weer spelen in de raad terwijl het dondert in het bestuur. ‘Wie met mensen omgaat als met pionnen, ziet spoedig dat zijn schaakbord leeg is’, pleitte Confucius, en ik werd na enkele keren schaak, tenslotte mat gezet.”

“Politiek is een bijzondere stiel waarin de meesten falen” -Fleur De Buck

“Na de tantaluskwelling volgde de sisyfusarbeid, zonder een blijk van respect. Politiek in het algemeen, over alle niveaus heen, is een bijzondere stiel, waar de meeste falen bij het doen wat ze beloofden. Het afgevlakte karakter waarin een regering van tig verschillende partijen wordt gevormd, creëert in het beste geval enkel stagnatie. Een gebrek aan oprecht inlevingsvermogen resulteert in een sociaal beleid dat geen vangnet maar een zitzak is, en waar frustraties van de uitgeperste werkmens worden gehoord, maar niet begrepen. Een goed bestuur crasht daar waar individuele ego’s botsen, zonder voorrang van rechts. Harelbeke, het was me een genoegen u te mogen vertegenwoordigen. De gemeentepolitiek was een fantastische halte op de route naar mijn politieke eindbestemming.”

Op 19 oktober 2020 trad Gwenny Meyfroid (SP. a/Groen) vervolgens terug als gemeenteraadslid om persoonlijke redenen. Zij werd op 16 november 2020 vervangen door Steven Decaluwe, die haar plaats in de raad overnam.

Tragisch overlijden

De gemeenteraad werd op 27 november 2022 opgeschrikt door het tragische overlijden van fractieleider Wouter Bouckaert van Open VLD+ aan een slepende ziekte. Hij was een gerespecteerd raadslid en ondernemer. Zijn overlijden liet een diepe indruk na bij zijn collega’s. “De wereld is een warme persoon kwijt”, zei huidig lijsttrekker van Team Harelbeke Michaël Vannieuwenhuyze daarover destijds in deze krant. “Wouter, die zich altijd ten volle gaf, die altijd voor alles en iedereen klaarstond, de drijvende kracht achter zoveel.”

Ook burgemeester Alain Top (Vooruit) reageerde: “We hebben Wouter leren kennen in de gemeenteraad als een integer persoon die zijn oppositiewerk heel constructief opnam. Hij had het beste voor de inwoners van Harelbeke voor!” Goede vriend en partijgenoot André Vanassche reageerde als volgt: “Het overlijden van ondernemer, politicus en vooral heel goede vriend Wouter Bouckaert is de grootste tegenslag die Open VLD Harelbeke getroffen heeft tijdens deze legislatuur. Wouter was amper 49 jaar en had zich in de gemeentepolitiek toegespitst op het opvolgen van de financiën van de stad. Het was niet voor niets dat hij aangeduid werd als fractieleider in de gemeenteraad. Wouter stond ook mee aan de wieg van Team Harelbeke. Hij was een leutemaker, een optimist en droeg het hart op de juiste plaats. Zijn familie kwam altijd op de eerste plaats en zijn sociale inzet was onbegrensd. De minuut stilte die gehouden werd voor de aanvang van de gemeenteraad in december 2022 was heel ontroerend.”

Bevallingsverlof

Op 23 januari 2023 werd Wim Mestdagh aangesteld als gemeenteraadslid voor Open VLD+, als vervanger van Wouter Bouckaert. Thomas Guillemyn (CD&V) nam diezelfde dag de plaats in van schepen Lynn Callewaert, die met bevallingsverlof ging. Als gevolg daarvan werd Stijn Soetaert ook tijdelijk lid van de gemeenteraad. Na het einde van Callewaerts bevallingsverlof op 3 april 2023 keerden Guillemyn en Soetaert terug naar hun oorspronkelijke posities.

Ook Elke Vlaeminck (Vooruit-Groen) trad op 16 februari 2023 terug als gemeenteraadslid om persoonlijke redenen. Zij werd vervangen door Ludo Depuydt, die haar op 20 maart 2023 opvolgde in de raad.

Op 15 mei 2023 volgde er een laatste wissel. Dit keer was dat bij N-VA toen Wout Patyn de gemeenteraad verliet vanwege een verhuizing naar een andere gemeente. Hij werd diezelfde dag nog vervangen door Vahid Zabihi, die echter besliste om als onafhankelijk raadslid te zetelen.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten