Vier van de vijf populairste burgemeesters van Vlaanderen zijn… West-Vlamingen

Boven links Sandy Evrard (Mesen) en rechts Bart Dochy (Ledegem) wisten opnieuw heel wat dorpsgenoten te overtuigen, ook Veronique Buyck (Ardooie) en Jeroen Vandromme (Houthulst) slaagden daar in. © foto's a-JRE, JS, JCR
Wouter Vander Stricht

Vier van de vijf populairste burgemeesters in Vlaanderen zijn West-Vlamingen. Met Sandy Evrard (Mesen) die de lijst topt, en met Bart Dochy (Ledegem) op twee en Veronique Buyck (4, Ardooie) en Jeroen Vandromme (5, Houthulst) die het plaatje compleet maken. Telkens de helft of meer van de mensen die kwam stemmen gaf een voorkeurstem aan deze politici. Ze maken dan ook allemaal deel uit van een partij die straks met absolute meerderheid zijn stad of gemeente kan besturen.

Het zijn ook de bekende namen die in het lijstje opduiken. Frank Wilryck (Merksplas) doorbreekt als derde de West-Vlaamse hegemonie. Maar op nummer 7 staat met Denis Fraeyman (CD&V, Pittem) nog een West-Vlaming.

Sandy Evrard blies in de stad Mesen met zijn MLM (Mesense Liberalen/Libéraux Messinois) oppositiepartij RESPECT weg. Van de 568 mensen die kwamen stemmen, kleurden er 419 het bolletje achter de naam van de populaire burgervader rood. Zo ziet Sandy Evrard 73,8 procent van de kiezers ook persoonlijk voor hem stemmen. Ook in Ledegem viel er weinig op te tornen tegen CD&V’er Bart Dochy die met zijn Lijst Burgemeester goed was voor 81,7 procent van de stemmen en voor 18 van de 21 zetels. Van de 4.982 Ledegemnaars die gingen stemmen, spraken er 2.732 hun persoonlijke steun uit voor Bart Dochy, omgerekend 54,8 procent.

Op nummer vier Veronique Buyck (Groep 82) die de grote schoenen van de overleden Karlos Callens met verve vulde, zij overtuigde net de helft van de stemmende Ardooienaars. In Houthulst was het al Lijst Burgemeester wat de klok sloeg, Jeroen Vandromme (49,1 procent) deed daar meer dan zijn duit in het zakje en stuurde Vlaams Belang, dat op 9 juni nog ruim dertig procent van de stemmen haalde, terug naar af.