Twee verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad: Weinig veranderingen in Deerlijk

De gemeenteraad, met zittend waarnemend algemeen directeur Paulien Santens, Matthias Vanneste, Sandra De Leeuw-Goussey, Bert Schelfhout, Claude Croes, Jo Tijtgat, Regine Rooryck en Louis Vanderbeken. Staand: Sophie Mespreuve, Dirk Demeurie, Rolande Libert, Philip Ghekiere, Filip Terryn, Tundie D'hont, Frans Kemseke, Marc Coppens, Marleen Prat, Jurgen Beke, Lies De Witte, Carl De Donder, Louis Haerinck en Maurice Bekaert. © Marc Vergote
Rik Devos
Rik Devos Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 21 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Deerlijk, zetelen er vandaag nog 19 in de gemeenteraad.

Er waren weinig veranderingen in de Deerlijkse gemeenteraad tijdens de legislatuur 2019-2024. Slechts twee van de eenentwintig gemeenteraadsleden die in januari 2019 de eed aflegden, zijn er vandaag niet meer bij. Deerlijk in het algemeen en Open Vld Deerlijk in het bijzonder verloren op 28 september 2023 een fel gewaardeerd gemeenteraadslid na het overlijden van Rolande Libert. De echtgenote van Piet Toulouse en mama van Kaat en Tijs verloor op 59-jarige leeftijd de ongelijke strijd tegen een vreselijke ziekte.

Lees verder onder de tabel.

Ziekte

Rolande had lichamelijke opvoeding gestudeerd en was professioneel actief als medical representative. Een intensieve job, die ze combineerde met het gezins- en verenigingsleven en als gemeenteraadslid voor Open Vld Deerlijk. In 2021 viel er plots een bom in haar leven toen ze te horen kreeg dat ze eierstokkanker had, de ziekte waaraan ook haar mama was gestorven. Bij de pakken blijven zitten was niet aan Rolande besteed. “Ik weiger mijn kop te laten hangen”, stelde de dynamische dame nog toen ze in 2022 poseerde voor een kunstboek dat werd uitgebracht door de organisatie Warriors Against Cancer.

“We missen Rolandes frisse en kritische kijk op de realiteit heel erg” -Kris De Leeuw

“Rolande was sinds 2005 actief bij Open Vld Deerlijk en gemeenteraadslid sinds 2012”, blikt voorzitter van Open Vld Deerlijk Kris De Leeuw terug. “Ze was een grote voorstander van samenwerking over de partijgrenzen heen. Een echte teamplayer. Ze hield ervan om input te geven, projecten te laten groeien en deze dan met onze schepenen in realisatie te zien gaan. Dat gaf haar veel voldoening. We missen haar frisse en kritische kijk op de realiteit heel erg.”

Schepenwissel

De opvallendste wijziging was allicht de schepenwissel in december 2021 binnen Open Vld Deerlijk tussen Sandra De Leeuw-Goussey en Philip Ghekiere. Sandra De Leeuw-Goussey, die vanop de tweede plaats 611 voorkeurstemmen achter haar naam gekleurd kreeg tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, besliste toen om na drie jaar een stapje opzij te zetten als schepen en haar functie door te geven aan partijgenoot Philip Ghekiere.

“Het geenszins te onderschatten werk als schepen viel steeds moeilijker te combineren met het runnen van enerzijds een groeiend bankkantoor en anderzijds mijn zwemschool Dol Fijn. Kinderen leren zwemmen of hun waterangst laten overwinnen en van het jonge volk waterratjes maken is al vele jaren mijn grote passie, waar ik bijzonder veel voldoening uit haal. Mijn zwemschool Dol Fijn is echt een uitlaatklep voor mij. Ik doe het dolgraag en voel me daarbij als een vis in het water…”

“Ik ben altijd heel sportief geweest en wou lichamelijke opvoeding studeren, maar dat vonden ze thuis maar niets. Ik ben een heel andere richting uit gegaan, maar de liefde voor het zwemmen, die ik al van jongs af aan had, is gebleven. De zwemlessen zijn eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Mijn engagement voor Team Deerlijk en de gemeente Deerlijk zijn evenmin gewijzigd. Ik heb als raadslid alle dossiers verder opgevolgd in de gemeenteraad en neem als kandidaat voor Team Deerlijk ook nu weer heel gemotiveerd deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.”

Stoelendans

Yves Vande Wiele volgde tijdens de bijna voorbije legislatuur Lies De Witte op als gemeenteraadslid voor CD&V. De voorzitter van CD&V Deerlijk nam ontslag in het Bijzonder Comité Sociale Dienst (BCSD) en zijn plaats werd ingenomen door Lies De Witte. Een kleine stoelendans… “Ik stond in 2018 voor het eerst op de lijst van CD&V Deerlijk, behaalde 536 voorkeurstemmen en was daarmee de achtste van tien verkozen CD&V-kandidaten”, aldus Lies De Witte.

“Tijdens de eerste drie jaar zetelde ik in de gemeenteraad. Ik ben van opleiding maatschappelijk assistent, maar ben nooit professioneel actief geweest als sociaal werker. Ik zag het als een uitgelezen kans om tijdens de laatste drie jaar van deze legislatuur kennis te maken en ervaring op te doen door te zetelen in het Bijzonder Comité Sociale Dienst. Yves was zonder meer een waardige opvolger als raadslid… Hij doet al jarenlang heel wat werk voor en achter de schermen voor onze partij en kon op deze manier zijn engagement nog meer kracht bij zetten. We staan beiden weer op de lijst van CD&V Deerlijk.”

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.