Twee verkozenen vervangen in gemeenteraad van Diksmuide de voorbije zes jaar: woordbreuk, tot twee keer toe
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 25 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Diksmuide, zetelen er vandaag nog 23 in de gemeenteraad.
De gemeenteraad van Diksmuide bestaat uit negen vrouwen en zestien mannen, in het schepencollege zetelen drie vrouwen en drie mannen. Deze legislatuur vielen er enkele verschuivingen te noteren, al dan niet gepland. Gaby Verstraete (CD&V) had getekend om na een halve legislatuur het schepenambt door te geven aan Greet Dever (CD&V), terwijl hij zelf gemeenteraadslid bleef.
Karline Ramboer verliet Vooruit tijdens de installatievergadering op 2 januari 2019 en zetelt als onafhankelijke. Gert Maertens (Groen) moest onverwacht door ziekte zijn plaats doorgeven aan Fabienne Laridon (Groen).
Dood Jan Van Acker
Een tragische gebeurtenis de voorbije legislatuur was het overlijden van schepen en huisarts Jan Van Acker (Idee Diksmuide) in 2020. Na een val van een ladder, toen hij thuis de dakgoten aan het reinigen was, belandde hij in een coma om een aantal dagen later te overlijden. Hij werd 66 jaar. Van Acker was huisarts en begon zijn politieke carrière in 2007 in de oppositie, toen hij als gemeenteraadslid werd verkozen voor Idee Diksmuide. In 2018 maakten CD&V en Idee Diksmuide een bestuursakkoord en werd hij schepen van sociale zaken, volksgezondheid, cultuur en erfgoed, domeinen waarin hij politiek openbloeide. Van Acker was gehuwd en had vier kinderen en vijf kleinkinderen. Hij was ook de neef van burgemeester Lies Laridon, die zijn bevoegdheden als directeur van het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst, het vroegere OCMW overnam.
(lees verder onder de tabel)
In de gemeenteraad werd hij opgevolgd door Claude Vindevogel. “Een overlijden is zeker niet iets waar je op wacht, maar ik was eerste opvolger en kreeg daardoor de plaats van Jan. Voor mij was dat een mooie beloning voor alles wat ik deed tijdens de campagne en voor Idee Diksmuide, dat heeft ook hen mogelijkheden geboden. Intussen heb ik de gemeenteraad en zijn werking beter leren kennen. Dat bracht mij ertoe om, met alles wat ik zag, te beslissen dat ik het anders wil. Ik heb drie jaar ervaring kunnen opdoen en heb op die manier een betere kijk op hoe de gemeenteraad te werk gaat.”
Katleen Winne, niet enkel partijgenoot maar ook een goede vriendin van Jan Van Acker nam zijn plaats in het schepencollege over. “We deelden de liefde voor muziek, filosofie, kunst en literatuur, de zorg voor mensen in ons beroep en de engagementen in de politiek. We zouden dan ook de tijd van het schepenambt voor cultuur en sociale zaken delen… Jan jeunde zich en deed het voortreffelijk. Op 1 oktober 2020 sloeg het noodlot toe. Het verlies en het gemis is groot. Maar over tijd en ruimte heen wens ik onze filosofie en politiek levendig houden, in de geest van Hannah Arendt. Il faut le faire: hij deed het, ik doe het met graagte verder zolang de tijd mij beschoren is, de gezondheid het toelaat en de burger dit wenst.”
Verloochend
Eric De Keyser (Vooruit) nam ontslag in 2022 en Thierry Hardy nam zijn plaats in. “Na veertig jaar dienst was het voor mij tijd om de fakkel door te geven en een jongere de kans te geven om nog twee jaar ervaring op te doen”, zegt Eric.
“Na veertig jaar was het tijd om de fakkel door te geven en onze jongeren kansen te geven” – Eric De Keyser
“Ik was toen 68 en vond het welletjes geweest, het voelt goed en ik heb het mij nog geen moment beklaagd. Terugkeren zit er voor mij niet in. Ik ben zeventig en heb mijn leven anders ingericht: ik ga vaak fietsen en ben vrijwilliger bij onder andere Natuurpunt. Ik verveel me absoluut niet.”
Eric zetelde veertig jaar lang in de gemeenteraad, waarvan zestien jaar als schepen. Hij zat 24 jaar in de meerderheid en zestien jaar in de oppositie. “Er is een tijd van komen en van gaan, waarbij de tijd van gaan was aangebroken. Het is een lange, maar ook een boeiende tijd geweest. In die veertig jaar heb ik alle ambten uitgeoefend, van OCMW-raadslid en gemeenteraadslid tot burgemeester. Ik ben trots dat ik altijd mijn woord heb gehouden en kan mezelf nog steeds recht in de spiegel kijken”, liet hij indertijd bij zijn afscheid optekenen. “Niet iedereen in deze zaal kan dit zeggen”, haalde hij ook uit.
“Tot tweemaal toe werd, na het ondertekenen van een politiek akkoord, door politici hun handtekening verloochend. Zowel Hendrik Laridon als Lies Laridon hebben hun handtekening verloochend, laatst nog tijdens de verkiezingen van 2018. Ook binnen de eigen partij heb ik twee keer overloperij voor de mandaten meegemaakt. Zelf heb ik mij altijd ingezet voor mijn partij, voor de Diksmuideling en de stad.”
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier