Twee landbouwsters in nieuw schepencollege van Damme

Vlnr. Bart Desutter, Els Vanneste, Christophe De Sutter, Joachim Coens, Lut Fockedey en Filip Babylon. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Stemmenkampioen Joachim Coens (cd&v plus) heeft zijn initiatiefrecht op donderdag 24 oktober met succes afgerond en kan vanuit de absolute meerderheid voor cd&v plus het nieuwe College voorstellen. De heren blijven dezelfde, terwijl de dames Els Vanneste en Lut Fockedey – beiden landbouwster – nieuw zijn in het College.

Na de verkiezingen van zondag 13 oktober was er weinig twijfel over wie de ‘nieuwe’ burgemeester van Damme zou worden. Burgemeester Joachim Coens haalde met 15 zetels op 21 met zijn lijst cd&v plus duidelijk de overwinning binnen en is ook afgetekend de stemmenkampioen. Dat betekende dat hij vanaf maandag 14 oktober het initiatiefrecht kreeg om een nieuwe bestuursploeg samen te stellen. Gezien de ruime absolute meerderheid moest er niet gekeken worden naar coalitiepartners; enkel naar een samenstelling van het College vanuit de voor cd&v plus verkozen raadsleden.

Daarvoor werd deze keer, anders dan in het verleden het geval was, enkel gekeken naar de voorkeurstemmen. Joachim Coens blijft dus burgemeester. Een volledig overzicht van de bevoegdheidsverdeling kregen we nog niet maar we vernamen al dat hij naast de gebruikelijk bevoegdheden als burgemeester, zoals veiligheid en communicatie, opnieuw cultuur en openbare werken onder zich zou krijgen. Eerste schepen Christophe De Sutter behoudt ruimtelijke ordening en sport en zou er jeugd bij krijgen. Schepen Bart Desutter zou Financiën behouden en ook ‘verbroederingen’ krijgen. Filip Babylon zou dan weer, onder meer, schepen van Toerisme en Lokale economie worden.

Twee nieuwe dames

Het college telt twee nieuwe schepenen en het zijn beiden dames: Lut Fockedey uit Oostkerke en Els Vanneste uit Moerkerke. En opmerkelijk: beiden runnen een landbouwbedrijf. De landbouwers in Damme, waarvan er nog steeds heel wat zijn, zullen dus bijzonder goed vertegenwoordigd zijn en geen gebrek hebben aan aanspreekpunt. De bevoegdheden van beiden vrouwelijke schepenen zijn vooralsnog niet bekend, maar het zou verbazen mocht niet een van hen de bevoegdheid landbouw toebedeeld krijgen.

Verdwijnen uit het College: Britta Roelants, schepen van onder meer jeugd, onderwijs en lokale economie. Zij werd opnieuw verkozen in de gemeenteraad maar is nog steeds herstellende van een herseninfarct in september. Ook de huidige schepen van Toerisme Rik Strubbe keert niet terug in het College doordat hij qua voorkeurstemmen anderen moest laten voorgaan. Strubbe wordt wel de nieuwe voorzitter van de gemeenteraad, in opvolging van Jean-Pierre Lamote.