Trots op Oostende stelt volledige lijst voor: “Wij tonen dat politiek meer is dan ruzie maken, maar dat we echt kunnen samenwerken over partijgrenzen heen”
Open VLD, Groen en CD&V kondigden al een tijdje terug aan dat ze samen naar de kiezer trekken onder de naam ‘Trots op Oostende’. Er werden al heel wat namen van kandidaten bekend gemaakt, maar zaterdag werd de volledige lijst voorgesteld. De jongste kandidaat is Anouk Vandeput, die in augustus nog 18 jaar moet worden en ouderdomsdeken is Herman Lodewyckx (72).
Er is al veel gezegd en geschreven over de nieuwe lijst waarmee het grootste deel van de huidige meerderheid in Oostende in oktober deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. Er werden al enkele bekende namen gelost die in oktober zullen deel uitmaken van de lijst, maar nu werden ook de laatste gaatjes ingevuld. De eerste kolom wordt gedomineerd door de huidige mandatarissen die hun werk graag willen verderzetten met op kop Bart Tommelein, Natacha Waldmann en Bart Plasschaert gevold door schepenen Hina Bhatti, Kurt Claeys en Silke Beirens. Op de zevende plaats vind je Haroun Minhas die in het professionele leven software developer is en muzikant, gevolgd door gemeenteraadsleden Charlotte De Backer en Alan Van Laer. De top tien wordt vervolledigd door Kato Hoogstoel, kabinetsmedewerker voor CD&V en actief in de Chiro. Ook de liberale gemeenteraadsleden Arianne Jonckheere en Gianni Cornette komen terug op.
Nieuwe namen
Enkele nieuwe namen zijn Farhat Major, masterstudente in de EU-studies, Nadia Kozem opbouwwerker Buurten en Wijken, vrijwilliger bij Antenne en FMDO. Daarna volgt Yves Dekeyser, vandaag is hij postbediende en vakbondsafgevaardigde maar hij is ook gekend als oud-cafébaas van ‘The Switch’. Het lijstje groene kandidaten wordt afgesloten met studente Anouk Vandeput. Zij is de jongste op de lijst en momenteel nog 17 jaar. “Ik was altijd al geïnteresseerd in politiek. Ik vind het ook positief dat ik als jonge vrouw een stem zou kunnen zijn in de gemeenteraad. Ik zie dat er heel rechts gestemd wordt en dat vind ik wel jammer omdat iedereen een plaats zou moeten krijgen in de maatschappij”, vertelt Anouk.
De samengestelde lijst is onderverdeeld in blokken per partij. Voor de liberalen staan ook nog gemeenteraadslid Nathalie Vervaecke, Niek Calcoen en Marianne Aspeslagh op de lijst. Dierenarts Maya Herman steunt de lijst omdat ze graag nog meer aandacht wil voor dierenwelzijn. Het blokje liberale kandidaten wordt afgesloten door zelfstandig vertaler Bashir Ahmad Arash.
Laatste kolom
De laatste kolom wordt in de eerste plaats gevuld door CD&V met voorzitter Lode Lancksweert en gemeenteraadslid An Casteleyn. Na haar komt Tuur Fouquet, actief bij de KSA en werkzaam bij Blue Bridge. Leerkacht in het Sint-Andreas, Scarlett Opstaele vervolledigt het blokje christendemocraten samen met Geert Meesschaert. Geert is bedrijfsleider van een outplacementkantoor en beter gekend als voorzitter van het woonzorgcentrum Sint-Monica. De lijst wordt nog vervolledigd met twee liberale, jonge vrouwen. Margot Lamote was leerkracht in het secundair onderwijs maar momenteel werkzaam op de liberale kabinetten. Victoire Desmet is advocaat. De lijstduwers zijn Danick Minne en gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt.
Wat is volgens de lijsttrekkers nu de sterkte van deze lijst? “De grote diversiteit en verscheidenheid geven een spiegelbeeld van de maatschappij weer. Ik ben trots dat er enkele mensen van een andere afkomst op de lijst staan. Het is ook een mix van mensen die in verschillende sectoren actief zijn. We hebben vlot over de ideologieën heen een gemeenschappelijk doel gevonden en dat is onze stad”, zegt burgemeester Bart Tommelein. Ook Natacha Waldmann benadrukt dat de samenwerking tussen de partijen heel positief is. “Veel mensen hebben een beeld van politiek als mensen die ruzie maken, maar wij tonen met deze lijst dat het anders kan. We hebben gemeenschappelijke dromen voor Oostende en we maken plannen om die uit te voeren.”
Vrijetijdsverenigingen
CD&V is het kleine broertje op de lijst, maar volgens Bart Plasschaert zit hun sterkte niet in de aantallen, maar in de mensen die op de lijst staan. “We hebben zeven kandidaten waarvan er enkele al veel ervaring hebben. Daarnaast zijn ze allemaal sterk verweven in het middenveld en dat is belangrijk. Je moet de vrijetijdsverenigingen levend houden en ondersteunen in je stad. We hebben daar al op ingezet en dat is een van onze speerpunten. Daarnaast wonen veel van onze kandidaten in het centrum van de stad en we willen echt een prioriteit maken van de leefbaarheid van het centrum. Er is hier een oudere bevolking en we moeten daar voldoende aandacht voor hebben.”
Er zijn nog heel wat uitdagingen in Oostende en dat beseffen ze ook hier. “Mobiliteit is een belangrijk thema. We hebben al veel gedaan voor de fietsveiligheid en verkeersveiligheid, maar we moeten nog zorgen voor een randparking en de fietsvoorzieningen in het centrum. Dat gaat ook over andere dossiers zoals armoedebestrijding en zorgen voor integratie. Ook op vlak klimaat is er nog veel werk. Zo moeten we het voorbeeld tonen op vlak van ontharding”, zegt Tommelein. Voor schepen Natacha Waldmann staat armoede hoog op de agenda. “We hebben al veel gedaan, maar het werk is niet af. Op vlak van cultuur is er een beweging ingezet waarbij veel makers naar hier gekomen zijn en we moeten hen kunnen houden. Tenslotte zijn er enkele erfgoeddossiers die op tafel liggen waarvan de uitwerking de komende jaren nog veel aandacht zal vergen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier