Tien nieuwkomers op lijst CD&V Izegem dat verder mee wil besturen: “Ervaren rotten gecombineerd met jong geweld”

De CD&V-ploeg waarbij Jan Claeys ontbreekt. Je herkent vooraan v.l.n.r. Ann Denys, Mauricette Deblauwe, Majid Bouaza, Ann Van Essche, Elke Olivier, Marianne Defreyne, Isabelle Busschaert en Lowie Windels. Tweede rij v.l.n.r. Hans Dewachtere, Mia Verhaeghe, Christèle Vandenbroucke, Kristof Komor, Ana-Maria Diaconu, Maria Rommel, Jasper Bergeman, Simon Van Walleghem, Giovanni Seynaeve, Liesbeth Gerne, Ine Vande Walle en Eveline Christiaens. Achteraan v.l.n.r. Dries Dehaudt, Mattijs Strobbe, Fien Claeys, Martha Rojas, Herman Samoy, Hakeem Adesanya, Thomas Termote en Jan Hoet. © foto WVS
Wouter Vander Stricht

Maandagavond werd de CD&V-lijst voor de Izegemse gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld in Dorpshuis in Emelgem. Tien nieuwkomers flankeren er de meer ervaren kandidaten, CD&V hoopt verder de stad te mogen besturen. Nu maakt de partij samen met N-VA deel uit van de meerderheid. “Nu ben ik de enige schepen voor onze partij, ik zou graag gezelschap krijgen”, zegt lijsttrekker Ann Van Essche.

CD&V Izegem trekt met het ervaren kopduo Ann Van Essche en Dries Dehaudt naar de verkiezingen op 13 oktober. “We slaagden erin om heel wat enthousiaste mensen rond ons verhaal voor Izegem te scharen. We hebben een diverse lijst met ervaren rotten, politieke nieuwkomers en jong geweld”, vertelt lijsttrekker Ann Van Essche. “Allemaal actief in hun buurt, bij verenigingen. Klaar om onze stad te dienen. Ik ben alvast fier op de lijst die we hier neerleggen.”

CD&V maakte de afgelopen zes jaar deel uit van de bestuursmeerderheid, met drie zetels, een schepenmandaat voor Ann Van Essche en Dries Dehaudt als gemeenteraadsvoorzitter. De partij hoopt uiteraard verder mee aan zet te zijn en koestert daarbij volgende plannen voor Izegem.

Ann Van Essche: “Elke Izegemnaar verdient een buurt waar hij of zij zich thuis voelt. We zetten in op ontmoetingsplaatsen en buurtactiviteiten die de sociale cohesie versterken. Samen met onze ondernemers en verenigingen maken we werk van levendige en ondernemingsvriendelijke stads- en dorpskernen.”

Dries Dehaudt: “We zorgen voor verkeersveilige straten en goed onderhouden voet- en fietspaden via een screening met daaraan gekoppeld een uitvoeringsplan. Op vlak van zwerfvuil en sluikstort zetten we in op strengere handhaving in combinatie met voldoende preventie en sensibilisering. Eerst voorkomen, dan pas genezen.”

Fien Claeys: “Dankzij de doorgedreven aanpak van onze schepen, Ann van Essche, staat zorg en welzijn hoog op onze agenda. In het Izegem van morgen moeten we het zorg- en welzijnsaanbod verder afstemmen op kwetsbare doelgroepen zoals ouderen, alleenwonenden, jongeren of gezinnen met een armoederisico.”

Simon Van Walleghem: “Ons rijk verenigingsleven is en blijft één van de grootste troeven van onze stad. Verenigingen hebben echter nood aan middelen, ondersteuning én faciliteiten. Het is essentieel dat we de rekeningen doen kloppen zodat we de evenementenhal, de cultuurfabriek en site Krekel Noord kunnen realiseren.”

Mauricette Deblauwe: “Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Het mag niet verrassen dat we met cd&v Izegem geloven in dialoog. Meer dan ooit moet ook de stad inzetten op open communicatie. Transparantie en inspraak zijn cruciaal om tot een beleid te komen waarbij iedereen gehoord wordt en besluiten breed gedragen zijn.”

Bij de vorige verkiezingen haalde CD&V dus drie zetels, maar nu hoopt men beter te doen. “We hopen toch wel vijf zetels te halen”, stipt Dries Dehaudt aan. Ann Van Essche zegt ook vrank en vrij naar de kiezer te stappen. “Wij doen niet aan voorakkoorden, we hopen dat de mensen voor ons kiezen. Daarvoor gaan we straks ook letterlijk van huis tot huis de baan op.”

De 29 kandidaten

1. Ann Van Essche (60) woont in de Kachtemsestraat en is al 34 jaar een trotse inwoner van Kachtem. Ze is schepen van Welzijn en Zorg, en is actief als voorzitter van het schoolbestuur van de Sint-Vincentiusschool en bij Markant Kachtem. Ze woont samen met Jef Maeseele en is fiere mama, plusmama, oma en plusoma.

2. Dries Dehaudt (35) woont met zijn vrouw Ilse Vandenbroucke en kinderen Zjef en Polle in de Nederweg. Hij is voorzitter van IVIO en de Izegemse gemeenteraad. Dries is vrijwillig actief bij de Fietsbieb en als mooimaker. Hij is voorzitter van Kachtem Ommegangcomité ‘De Bende van de Rostn’ en De Statiemanillers.

3. Fien Claeys (28) woont in de Manegemstraat en is leefgroepbegeleider voor kinderen met autisme bij OC Inoa in Roeselare. Ze was jarenlang leidster bij KSA Meisjes Izegem en is nu actief bij volkskunstgroep Die Boose en dansgroep Paradanszo. Fien is ook betrokken bij de organisatie van het Wereldfestival.

4. Simon Van Walleghem (37) woont in de Slagmeersenstraat en is leerkracht in GI De Zande Wingene. Daarnaast is hij zaakvoerder van licht- en geluidsfirma Land M. Simon is vrijwillig coördinator van Isotopia, lid van de Cultuurraad en ondervoorzitter van het Dagelijks Bestuur van De Leest.

5. Ana-Maria Diaconu (36) woont met haar man Liviu en hun zonen Kevin en Dennis in de Kortrijksestraat. Ze werkt als bediende loon- en personeelsadministratie bij het CAW. Ana-Maria is afkomstig uit Roemenië en pleit voor een warm onthaal voor nieuwe inwoners.

6. Majid Bouazza (31) woont samen met zijn vriendin Nette Vlieghe op de Korenmarkt. Hij is accountmanager bij Forrez in Ieper en actief als vrijwilliger en lineman bij American Football club Izegem Tribes. Hij brengt graag tijd door in de Izegemse horeca.

7. Liesbeth Gerne (39) groeide op in de Europawijk en woont nu in het centrum van Izegem. Ze is leerkracht Engels, muziek en geschiedenis in het secundair onderwijs en is ook actief als vakbondsafgevaardigde bij het COC. Liesbeth is actrice bij twee amateurgezelschappen en zet zich in voor alleenwonenden.

8. Jan Claeys (26) woont samen met zijn vriendin Julie Vanheste onder de kerktoren van Sint-Tillo. Hij is opvoeder-begeleider in het onderwijs en sportief actief bij amateurwielergroep De Boscrossers en minivoetbalclub Widder Toeze. Jan was zeven jaar leider bij KSA Izegem.

9. Jasper Bergeman (31) woont in de Baronstraat in Emelgem en is marketing-coördinator bij Vincent Sheppard. Hij is actief als volwassen begeleider en kampleider bij Chiro Sint-Jan Kachtem en speelt toneel bij De Lanteern. Jasper zetelt ook in de Algemene Vergadering van de Student Kick-Off in Gent.

10. Mattijs Strobbe (30) woont in de Peter Benoitstraat in Emelgem en is leerkracht Engels in het secundair onderwijs. Hij was leider bij Chirojongens Emelgem en hoofdanimator op de Izegemse speelpleinwerking. Mattijs is nog steeds betrokken bij de organisatie van Aspitrant in West-Vlaanderen.

11. Thomas Termote (26) woont in de Laurierstraat op de Kachtemse Tuinwijk en werkt als Adobe Commercial Consultant bij Lab9 Pro in Kortrijk. Hij is trotse Kachtemnaar en afkomstig uit een landbouwersnest. Als jonge verbouwer ijvert Thomas voor betaalbaar wonen.

12. Lowie Windels (18) woont in de Tinnenpotstraat en is student rechten aan de UGent. Hij is actief bij streekclub Sd’A Gent, als jobstudent in de Horeca en is een grote koers- en voetballiefhebber. Lowie wil als jongste op de lijst een stem zijn voor zijn generatie.

13. Eveline Christiaens (44) woont samen met haar man Ivan Windels en hun zonen Lowie en Warre in de Tinnenpotstraat. Ze is fractieleider van de cd&v-fractie in de gemeenteraad en zetelt in de Commissie Financiën en het bestuur van Zorg Izegem.

14. Hakeem Adesanya (44) woont met zijn vrouw Bieke Vens en hun kinderen Ella, Daan en Matts in de Nieuwstraat. Hij werkt als automatic warehouse manager bij PDC Brush en is in Nigeria betrokken bij projecten voor straatkinderen. Supporteren doet hij voor Club Brugge, Chelsea én VVEK.

15. Elke Olivier (47) woont samen met haar man en kinderen in de Kortrijksestraat. Ze is projectcoördinator bij DVV Midwest, voorzitter van cd&v Izegem en bestuurslid bij Femma Izabelle. Elke is ook mede-bezieler van de haak- en breiclub De Andere Insteek.

16. Giovanni Seynhaeve (48) is een rasechte Izegemnaar en woont in de Kortrijksestraat. Hij is een creatieve duizendpoot en één van de 33 Master Model Builders ter wereld. Giovanni zet zich in voor cultuur en verbinding met projecten als Bricks For Everyone en Straattheater Ampersand.

17. Kristof Komor (50) woont samen met Marina Priem in de Stuyvenbergstraat en is metaalarbeider bij Haki NV. Hij is ook vakbondsafgevaardigde voor het ACV en bestuurslid van KWB Izegem Centrum. Kristof is een vurig supporter van RFC Mandel United.

18. Hans Dewachtere (58) woont in de Slagmeersenstraat en is gehuwd met Birgit Corteville. Hij is boekhouder bij bijzondere jeugdhulp-organisatie Xplo vzw en dirigent bij percussie-ensemble Leotalic.

19. Isabelle Busschaert (48) is geboren en getogen in Emelgem en woont ondertussen als 16 jaar in de Aimé Behaeghestraat in Kachtem met haar man Rik Termote en hun drie zonen. Ze is actief als onderwijsassistente aan de Sint-Vincentiusschool en is een fervent bezoeker van cultuurhuis De Leest.

20. Ine Vande Walle (48) woont op het Kerkplein en werkt als bibliotheekmedewerker en lokale kunstacademie-verantwoordelijke bij de gemeente Wielsbeke. Ze is een fervent mooimaker en actief als buddy bij Het Ventiel, een vereniging voor mensen met jongdementie.

21. Marianne Defreyne (61) woont in de Papestraat en is de zus van wijlen Peter Defreyne. Ze was 30 jaar actief in het bankwezen. Ze is mama van vier kinderen en intussen ook oma. Marianne woonde drie jaar lang in Afrika. Anderhalf jaar in Burundi en even lang in Zimbabwe.

22. Maria Rommel (61) woont in de Gentseheerweg en baat samen met haar man Stefaan Busschaert een tuinaanlegbedrijf uit. Ze was vroeger actief in de tuinbouwsector en pleit voor de waardering van land- en tuinbouwers in onze stad. Ontspannen doet ze liefst op de fiets.

23. Martha Rojas (57) woont samen met haar man Geert en hun drie kinderen in de Neerhofstraat. Ze is afkomstig uit Colombia, waar ze als dierenarts werkte. Martha is betrokken bij het Wereldfestival en ambassadeur van de Colombiaanse keuken.

24. Christèle Vandenbroucke (69) woont samen met haar man Yves Vierstraete in de Roeselaarsestraat en is mama van twee kinderen en oma van vier kleinkinderen. Ze is bestuurslid van Cultuursmakers en lid van het Verbroederingscomité.

25. Mia Verhaeghe (68) woont in de Roeselaarsestraat en is weduwe. Ze is bestuurslid en vrijwilliger in ‘t Kringske en zet zich in voor het dienstencentrum van De Leest en het Rap op Stap-kantoor. Ze is een vaste kracht van de bloemetjesverkoop van Kom op tegen Kanker.

26. Jan Hoet (63) woont in het Herman Roelstraeteplein en is al 30 jaar dialyse-verpleegkundige in AZ Delta. Hij zet zich in als vrijwilliger bij het Wereldfestival en het Verbroederingscomité. Daarnaast is Jan vrijwilliger bij een gekende internationale hulporganisatie.

27. Ann Denys (65) woont in de Roeselaarsestraat. Ze is actief als voorzitter van Samana Izegem en bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Leo XIII. Daarnaast is ze vrijwilliger bij de pastorale eenheid Sint-Crispijn.

28. Herman Samoy (70) woont in de Heyestraat en is gehuwd met Claire Verbeest. Hij was huisbewaarder van het stadhuis en is actief al vrijwilliger bij Samana en het agentschap Natuur en Bos. Herman is mede-organisator van het jaarlijks straatfeest in de Heyestraat.

29. Mauricette Deblauwe (74) is de nestor van onze lijst. Ze woont in de Neerhofstraat en was al gemeenteraadslid van 1994 tot 2007. Ze is voorzitter van CD&V senioren Izegem en actief als vrijwilliger bij Samana, het broodteam van Askovi en De Plataan. In haar vrije tijd zingt Mauricette bij het koor van Volkskunstgroep Die Boose en gaat ze graag wandelen met de Izegemse wandelclub.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier