Textielarbeider Patrick Leny wordt lijsttrekker PVDA in Kortrijk
Patrick Leny wordt lijsttrekker voor PVDA bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Het is een bewuste keuze om een arbeider op de eerste plaats te zetten”, luidt het. Federaal parlementslid Natalie Eggermont duwt de lijst.
Patrick Leny is 52 jaar, getrouwd en vader van Julie. Hij werkt al 33 jaar als textielarbeider en komt als vakbondsafgevaardigde op voor zijn collega’s. “Wij willen een Kortrijk op mensenmaat. Waar de Kortrijkzanen op de eerste plaats komen en niet de projectontwikkelaars aan de Leieboorden. Het is hoog tijd voor meer arbeiders in de gemeenteraad, in plaats van wereldvreemde politici. Bij ons geen graaiers, combi-plassers en postjespakkers”, zegt Leny.
Patrick Leny is bekend door zijn inzet in het wijkcomité Nieuw Kortrijk, rond de problemen van leegstand, verloedering, sluikstorten en de geschrapte bushaltes. “Door nalatigheid van stad Kortrijk kwam het in december vorig jaar tot een gasontploffing in de wijk. PVDA voert daar al jaren consequent actie om de leegstand aan te pakken”, klinkt het. In zijn vrije tijd is Leny voetbalcoach en wandelt hij graag met zijn hondje Sweaty om tot rust te komen. “Opkomen voor de gewone mensen, dat zit me in het bloed”, aldus de nieuwe lijsttrekker.
Gemeenteraad wakkerschudden
Natalie Eggermont, recent verkozen tot federaal parlementslid en voorzitter van PVDA West-Vlaanderen, duwt de lijst. “Overal in de provincie schuiven we arbeiders naar voor, mensen die met twee voetjes op de grond staan. Ik ben heel trots dat Patrick onze lijst zal trekken, om de Kortrijkse gemeenteraad eens goed wakker te schudden.”
“De linkse partij wil weg van de huidige visie op de stad, die van een stad op centenmaat die alleen maar de commerciële belangen dient. Daartegenover stellen we een stad op mensenmaat voor. Een stad die tegemoetkomt aan de behoeftes van de inwoners. Luisteren naar de mensen, dat is ons DNA. Vorig jaar hebben we met onze Grote Bevraging de mening van 2500 Kortrijkzanen gevraagd,” vertelt Leny. “Daaruit kwamen drie thema’s duidelijk als prioriteit naar boven: betaalbaar wonen, mobiliteit en dienstverlening”.
Wachtlijst
Betaalbaar wonen staat bovenaan. “Luxe-appartementen schieten als paddenstoelen uit de grond en raken niet meer verkocht, terwijl er een tekort is aan betaalbare woningen. En de wachtlijst voor sociale woningen wordt alsmaar langer, ondanks beloftes van het stadsbestuur,” licht Leny toe.
“Op verkavelingen zoals Het Meerlenhof of Residentie Broelhotel langs de Leie koop je pas vanaf 440.000 euro een appartement. Wie kan er zich dat permitteren? De gemiddelde koopprijs van een huis is in Kortrijk sinds 2020 met 25 procent gestegen. Ook de huurprijzen stijgen fors. Wij willen de huurprijzen op de private huurmarkt begrenzen met objectieve criteria. Daarnaast willen we bij grote nieuwbouwprojecten projectontwikkelaars verplichten om minstens één derde betaalbare koopwoningen en een derde sociale woningen te voorzien.”
Bushaltes
Inzake mobiliteit wil PVDA de herinvoering van de geschrapte bushaltes. “Neem nu de volkse wijken zoals Drie Hofsteden, Sint-Elisabeth en De Venning. Mensen moeten soms bijna één kilometer stappen om de bus te nemen. Mobiliteit is een recht. Dat begint bij meer, kwaliteitsvol en gratis openbaar vervoer,” aldus Patrick.
Als laatste prioriteit schuift de partij een toegankelijke dienstverlening dichtbij de mensen naar voor. “Een leefbare en zorgzame stad waar iedereen zich goed voelt, daar heeft iedereen baat bij en nood aan. Met stadsloketten die voldoende beschikbaar zijn, meer en betaalbare crèches, een bankautomaat in de buurt, een beter en goedkoper afvalbeleid, betaalbaar zwemmen, betaalbare rusthuizen en wijkagenten die inzetten op preventie.”
“De PVDA zit in de lift. In Kortrijk haalden we een sterke score van 8,3 procent bij de jongste parlementsverkiezingen. Dat geeft uitzicht op een doorbraak in oktober, met een eerste verkozene in de Kortrijkse gemeenteraad. Voor een sociale en rebelse stem”, klinkt het. PVDA stelt binnenkort haar lijst met 41 kandidaten voor.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier