Straks gratis pasfoto’s in Gemeenteloket

Het is de bedoeling dat gratis pasfoto’s zullen kunnen in het Gemeenteloket, het is alleen de vraag wanneer. © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

400 Belgische gemeenten tekenden in op het plan van de federale regering om lokale besturen zelf te laten instaan voor het maken van pasfoto’s. Door pasfoto’s voor documenten als identiteitskaarten en kids ID’s via de gemeentes te laten maken, zou identiteitsfraude kunnen worden tegengegaan. Ook de gemeente Wevelgem tekende hierop in.

Yves Goddeeris (Vooruit) kwam over dit onderwerp tussen op de gemeenteraad. “Er zijn steden en gemeentes die dit ook al effectief toepassen, maar elders is er wrevel bij fotografen die een deel van hun broodwinning verloren zien gaan”, zegt Yves. “Hoe dan ook is dit aanbod er in functie van de veiligheid en voor veel mensen natuurlijk een zegen omwille van kostenbesparing. Nu onze gemeente hierop heeft ingetekend had ik graag vernomen op welke termijn wij dit uitrollen.”

“Het lijkt alsof het iets helemaal nieuws is maar eigenlijk is de oproep en de lancering van het project al van februari 2022”, zegt schepen van Burgerlijke Stand Kevin Defieuw (CD&V). “Eerst hadden we er één besteld, dat is dan iets later bijgesteld tot vijf toestellen. Eigenlijk hinken we voor een stuk op twee benen. Enerzijds willen we onze fotografen voor een stukje beschermen, dus we gaan daar niet volop in mee. Bij een volgende lancering zullen gemeenten moeten betalen voor die toestellen en krijgen we te horen dat dit zal verplicht worden en iedere gemeente daarin zal moeten meestappen.”

Later betalend?

“In het Gemeenteloket is er een ruimte voorzien waar die pasfoto’s kunnen worden genomen. Ondanks al meer dan tweeënhalf jaar terug besteld, zijn de toestellen er nog steeds niet. In het begin hadden we er geen besteld omdat we de sector niet voor het hoofd willen stoten maar we kregen effectief signalen van een betalend systeem en mogen die boot niet missen. We krijgen ook signalen dat burgers toch wel zeer tevreden zijn over die dienstverlening.”

Kortrijk en Roeselare gaan niet in op het aanbod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier