STIP-voorzitter Dominique Stove duidelijk over coalitie: “Burgemeester Maertens zet eigenlijk zelf N-VA buitenspel”

STIP-voorzitter Dominique Stove (staand tweede van rechts) gaat - na het feest van zondagavond - rustig de gesprekken aan met de eventuele coalitiepartners. © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Na de opvallende verkiezingsresultaten in Izegem is oppositiepartij STIP+ aan zet. Met Kurt Grymonprez als kandidaat-burgemeester kan nu ook uitgekeken worden naar mogelijke coalities. Daarbij zijn er nog heel wat mogelijkheden. Maar voor de buitenwereld ligt een coalitie met CD&V en Vooruit-Groen wellicht het meest voor de hand. “Wij praten met iedereen”, is voorzitter Dominique Stove duidelijk. “We zijn een democratische partij en gaan met iedereen om tafel zitten.” Dus ook met Vlaams Belang? “Ja, dat gebeurde gisteravond. Maar het gaat er vooral om met wie het inhoudelijk het best klikt.”

En dan lijkt N-VA eigenlijk als eerste af te te vallen.“Het is duidelijk dat het vorig beleid is afgestraft. Het gebrek aan correcte en goede communicatie, het uitstellen van broodnodige infrastructurele investeringen, de totale miscast van de mobiliteit in Izegem, de keuze van de Ventiluslijn .. werd door de kiezer niet gesmaakt. Izegem had geen goesting meer in het N-VA-beleid, zoveel was duidelijk.”

Het moet volgens STIP+ duidelijk anders. “Die bereidheid om te veranderen zien we niet bij N-VA. Verzoenen en veranderen waar nodig, zit niet in het dna van die partij. N-VA wil domineren, eigen agenda doorzetten, zelfs ook waar het duidelijk fout liep. Wij zoeken een coalitiepartner die wil verbinden en die wil samen nadenken en beslissen over de beste oplossing. Deze oplossing dient gedragen te worden vanuit de bevolking, niet gestuurd vanuit een centrale toren. Daar verschillen we toch fundamenteel in en wordt samenwerken moeilijk.”

Vanavond om tafel met CD&V en Vooruit-Groen

Ook de uitlatingen van huidig burgemeester Bert Maertens vallen niet in goede aarde. “Hij heeft verloren, maar zet ons steeds maar weg als niet capabele mensen. Wel, ik vind dat jammer voor zijn partijgenoten, waar zeker ook sterke mensen zitten. Om Kurt Himpe maar te noemen. Maar zo maakt hij het voor hen ook onmogelijk. Terwijl we een zeer mooie visie en plan hebben, met een zeer goed team overigens.”

N-VA lijkt dus weinig kans te maken. CD&V en Vooruit-Groen die elk met hun drie zetels STIP+ (10 zetels) aan een comfortabele meerderheid van 16 zetels op 29 kunnen helpen, kregen al een telefoontje. “Met hen gaan we vanavond elk apart om tafel”, klinkt het. “Maar we gaan niks overhaasten, we willen ook de juiste mensen op de juiste plaats staan. Want de Izegemnaar verdient nu wel een beleid dat er is voor de burgers, niet meer een stadhuis dat beslist zonder rekening te houden met hen.”