Steeds meer sluikstorters gevat in Brugge

Ook bij glascontainers wordt afval gedumpt. © Davy Coghe
Redactie KW

Het aantal GAS-boetes is vorig jaar verdubbeld. Opvallend is dat er steeds meer sluikstorters betrapt werden. Er waren maar liefst 740 inbreuken op het dumpen van afval. Het volledige GAS-rapport wordt komende maandag voorgelegd aan de gemeenteraad.

De openbare agenda van de gemeenteraad van komende maandag bevat 35 openbare dossiers. De gemeenteraadsleden krijgen het jaarverslag van de Brugse ombudsman en het GAS-rapport 2023. Vooral dat laatste baart burgemeester Dirk De fauw enige zorgen. Vorig jaar waren er 1.162 GAS-vaststellingen. “En dat is een stijging met 53 procent ten opzichte van 2022, toen er slechts 760 feiten genoteerd en gesanctioneerd werden”, zegt de Brugse burgemeester.

Sluikstorten

De top 3 van de GAS-boetes ziet er als volgt uit: op nummer 1 staan afvalinbreuken en sluikstorten, met in totaal 740 vaststellingen. Ter vergelijking: in 2022 waren dit er nog 452. Op nummer 2 staat wildplassen met 124 vaststellingen, precies hetzelfde cijfer als een jaartje eerder.

Op nummer 3 prijken de inbreuken op het conformiteitsattest met 51 vaststellingen. “De ‘Verordening op het verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen’ werd precies een jaar geleden, in de gemeenteraadszitting van 24 april 2023, goedgekeurd met als bedoeling te kunnen sanctioneren op het ontbreken van een gunstig conformiteitsattest”, legt Dirk De fauw uit. Dat attest is een document waaruit blijkt dat een huurwoning aan alle kwaliteitsnormen voldoet, op het gebied van veiligheid, gezondheid, woonkwaliteit en woonbezetting. “Hoe meer huurwoningen over een gunstig conformiteitsattest beschikken, hoe meer gezinnen er in een gezonde en veilige woning kunnen wonen.”

Opmerkelijk feit is dat het aantal aangeboden GAS-bemiddelingen met 43 procent gestegen is in Brugge. Als er geen materiële schade is en de stad de benadeelde partij is, biedt de Stad via bemiddeling de mogelijkheid om een herstelgericht alternatief te doen voor de boete. Bij een succesvolle bemiddeling legt de GAS-ambtenaar daarna geen boete meer op. Vorig jaar ging het om 501 GAS-bemiddelingen, verdeeld over 65 minderjarigen en 436 meerderjarigen. In 2022 ging het om slechts 351 dossiers.

Stationshal

De oppositie plant tijdens de komende gemeenteraad een resem aan interpellaties. Bij N-VA zal Pol Van Den Driessche zich kwaad maken over de stationshal, die nog altijd gesloten is. Hij blijft zich ook ergeren aan de schamele locatie van het toeristisch infopunt in het station: “Dat is onwaardig voor Brugge en eigenlijk beledigend voor toeristen.”

Hij zal ook polsen of het bestuur bereid is om zitbanken te plaatsen tussen het WZC Sint-Pietersmolenwijk en het sport- en recreatiedomein St-Pietersplas. “Dan kunnen de bewoners nog eens met andere mensen naast hun medebewoners, zorgverstrekkers en bezoekers in contact komen en zien zij actieve, positieve en meestal opgewekte vrouwen, mannen en kinderen bezig.”

“Minister Peeters bedreigt met een nieuwe studie de Brugse Vesten” Andries Neirynck, Groen Brugge

Partijgenoot Geert Van Tieghem wil weten wat de stad zal doen om meer leefloners aan de slag te krijgen. Ilse Coopman wil weten wat de Stad Brugge zal doen om de bevrijding van Brugge, in september 2024, te herdenken. Ze zal ook pleiten voor ‘opmaakruimtes’ voor oudere personen met een handicap.

Nele Caus wil terugkomen op de Europese wedstrijd tussen Club Brugge en PAOK en hoe de risico-inschatting gebeurde. Ze wil ook weten of de Stad van plan is om in 2026 met een nieuw concept voor de kerstmarkt en ijspiste te komen.

Over dat laatste punt zal ook An Braem van Vlaams Belang tussenkomen. Haar partij plant, bij monde van fractieleider Stefaan Sintobin, nog drie interpellaties. Zo wil hij meer info krijgen over de toekomst van honkbalclub Brugge Braves Club, de installatie van een camera aan de locatie waar een nieuwe moskee zou komen en of Musea Brugge wel neutraal is omdat het project Rebel Garden in medewerking is met Extinction Rebellion.

Stadsvaart

Gemeenteraadslid Andries Neirynck (Groen) zal interpelleren over de stadsvaart. Hij vreest dat Vlaams minister voor Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) met een nieuwe ‘corridorstudie’ voor de vervanging van de Dampoortsluis de Brugse Vesten bedreigt. “Die studie adviseert de nieuwe sluis bij de Kruisvest te plaatsen vanwege minimale risico’s op grondwaterveranderingen. Er is daar geen draagvlak voor. Brugge steunde deze locatie niet omwille van de nefaste gevolgen voor de vesten en hun erfgoedwaarde. In de recente Brugse ruimtelijke uitvoeringsplannen wordt dan ook geen rekening gehouden met deze locatie.”

“De ringvaart aanpassen naar een groter type schepen – de V-klasse – lukt niet zonder te raken aan de ringweg en aan de historische groene vesten. Deze studie is dan ook geen opportuniteit voor Brugge, maar een regelrechte bedreiging voor de beeldbepalende groene vesten. Het is onbegrijpelijk dat een historische stad als Brugge dit gevaar niet inziet en zomaar zou meestappen in de nieuwe studie.”

“De verdere promotie van de estuaire vaart is de beste garantie voor een goede ontsluiting van de haven van Zeebrugge én Oostende naar het Europese binnenvaartnet. Het belang van de kustvaart is veel belangrijker dan de binnenvaart via de ringvaart.”

“De minister zou haar geld beter gebruiken voor het oplossen van echte knelpunten langs de ringvaart. De nieuwe Kruispoortbrug, een vervanging van de Krakelebrug en een oplossing voor de dagelijkse problemen aan de Dampoortbruggen waar het voor veel Bruggelingen nuttig zou zijn mocht bijvoorbeeld brug 1 buiten de sluis gebracht worden. Die verplaatsing is goedkoper dan een nieuwe sluis aan de molens en de minister zal daar wél draagvlak voor vinden”, aldus Andries Neirynck.

Zijn partijgenote Karin Robert peilt naar de stand van zaken van het plaatsen van een regenboogbank in het pas heraangelegde Minnewaterpark. (SVK/ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier