Staatssecretaris de Moor beslist eenzijdig om asielcentrum Koksijde open te houden tot 1 november, maar burgemeester blijft niet bij de pakken zitten

Er staan te veel containers zonder vergunning in het asielcentrum van Fedasil in Koksijde. © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De verstandhouding met Fedasil en Koksijdse burgemeester Marc Vanden Bussche is nooit goed geweest, maar die is nu helemaal afgekoeld tot ver onder het vriespunt. De burgemeester ergert zich mateloos aan het gebrek aan communicatie en respect, aan het feit dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor meent dat ze zich boven de wet kan stellen. Zij lapte de afspraak aan haar laars om het asielcentrum op 30 juni te sluiten en beslist nu eenzijdig dat de vluchtelingen er zullen blijven tot 1 november.

Burgemeester Vanden Bussche heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij helemaal niet is opgezet met het asielcentrum in Koksijde. Eerder al werden afspraken niet nagekomen, en werd het verblijf van de asielzoekers verlengd. “Blijkbaar beseft mevrouw de Moor niet eens dat ze nu al een jaar in overtreding zit! We hebben haar een ‘gedoogzaamheid’ gegund tot het einde van het schooljaar, en dat was 30 juni 2024. Dat deden we uit respect voor de kinderen, zodat zij hun schooljaar hier konden afronden. Maar er gebeurde niets op 30 juni, en vandaag zitten er nog altijd vluchtelingen. Mevrouw de Moor vond het niet nodig om op onze, zelfs aangetekende, schrijvens te reageren. Tot we tot onze verbazing onlangs een arrogante brief kregen waarin stond dat zij had beslist om het asielcentrum open te houden tot 1 november”, klinkt het.

“Het is ongehoord dat Fedasil en mevrouw de Moor zich rechten toe-eigenen en zich niet eens afvragen of wij en onze dienst stedenbouw wel akkoord gaan! Ze denken daar dat ze boven de wet staan, en daar kunnen wij absoluut niet mee leven! We weten hoe weinig verdraagzaam ze zich opstellen tegenover de gewone burger als het gaat om het gebruik van natuurgebied, maar als het in hun plaatje past, dan storen ze zich er niet aan. Ooit zei mevrouw de Moor dat er niet mag worden gesold met kinderen, maar nu zijn er 17 kinderen die gespreid zijn over onze scholen. Wat gebeurt er met hen op 1 november? Het is ons duidelijk dat mevrouw de Moor dit over de gemeenteraadsverkiezingen wil tillen. We zullen de staatssecretaris een brief schrijven dat we dit volkomen onaanvaardbaar vinden!”

Tikkende tijdbom

Schepen Dirk Dawyndt voegt eraan toe: “Wat mij enorm ergert is dat iedereen weet dat er al twee jaar bouwinbreuken zijn. Alles wordt toegedekt met de mantel der liefde omdat het om kinderen gaat. We hebben jarenlang een tolerantie aan de dag gelegd, maar de staatssecretaris heeft van haar kant nooit haar woord gehouden en de afspraken niet gerespecteerd. De communicatie tussen de federale overheid en de gemeente was altijd ‘miserie’. Nu hebben ze laten weten dat ze komaf zullen maken met het 40-tal containers die er al jaren staan en alleen maar geld kosten. Die zouden in september worden weggehaald. We hebben ook onze bedenkingen bij de veiligheid van het asielcentrum, en dat moeten we absoluut in de gaten houden.”

De burgemeester vervolgt: “Ik wil ook even stilstaan bij het feit dat er in het asielcentrum geen interne controle meer is. Dat werkt bijzonder onveilige situaties in de hand. De reden? Er is geen geld meer! Dit blijft een tikkende tijdbom, en ik houd mijn hart vast dat dit niet zal leiden tot toestanden zoals in Solingen! Zodra de aankoop van de kazernezone gerealiseerd is, staan we sterk genoeg om Fedasil uit de gebouwen te zetten. Als ze hier weg zijn, dan gaan we een feestje bouwen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier