Slechts één wissel in de gemeenteraad van Vleteren de voorbije zes jaar: verkozenen blijven mandaat trouw

Zittend zien we schepen Gerda Goubeir, Nele Vanderhaeghe (algemeen directeur), burgemeester Stephan Mourisse, schepen Bram Coppein, schepen Marnick Lauwers en Ria Van Lerberghe. Achteraan zien we Franky Berten, Patrick Gouwy, Marie-Anne Verlende, Nele Debergh, Jonas Vanderhaeghe, Marion Vermander, Luc Derdaele en Franky Pluym. © RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 13 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Vleteren, zetelen er vandaag nog 12 in de gemeenteraad.

Wanneer we de samenstelling van de huidige gemeenteraad vergelijken met die tijdens de eerste zitting in januari 2019, zien we dat de verkozenen hun mandaat zeer trouw blijven. Tijdens de hele legislatuur werd in de gemeenteraad slechts één wissel doorgevoerd. Bij het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst bleef iedereen zijn zitje behouden. De Landelijke Volkspartij (LVP) behaalde negen zetels, Vleteren Actief vier in de gemeenteraad.

Exit burgemeester

Burgemeester Stephan Mourisse (LVP) behaalde als stemmenkampioen 984 voorkeurstemmen in 2018. “Maar om redenen die zich afspeelden in de privésfeer kondigde ik aan, eind dit jaar afscheid te nemen van de gemeentepolitiek. En eigenlijk was mijn zeer drukke notariskantoor ook niet meer te combineren met het ambt van burgemeester”, aldus de burgemeester.

(lees verder onder de tabel)

“Dat was een zware slag voor onze partij de LVP. Wij gaven nu de eerste plaats op onze lijst aan Bram Coppein. De afspraak is dat wie het meeste stemmen haalt op onze lijst, burgemeester wordt”, zegt huidig schepen Gerda Goubeir.

Burgemeester Mourisse wordt bijgestaan door de schepenen Bram Coppein, Gerda Goubeir en Marnick Lauwers (allen LVP). Daarnaast vormt Vleteren Actief, een nieuwe partij die voor het eerst opkwam in 2018, met vier mandatarissen de minderheid: het waren Marion Vermander, Franky Pluym, Luc Derdaele en Jonas Vanderhaeghe. “Om persoonlijke reden liet ik mij vanaf de raad van 26 januari 2022 opvolgen door partijgenoot Kristof Dejonckheere”, zegt Marion Vermander.

N-VA behaalde geen enkele zetel en CD&V besloot geen lijst in te dienen voor de verkiezingen. Werden rechtstreeks verkozen voor de LVP in 2018: Stephan Mourisse (984), Bram Coppein (649), Marnick Lauwers (500) en Gerda Goubeir (492). Deze vier werden respectievelijk burgemeester en schepenen. Verder: Marie-Anne Verlende (430), Franky Berten (420), Nele Debergh (409), Ria Van Lerberghe (407), en Patrick Gouwy (363) als raadsleden. Vleteren Actief had vier verkozen raadsleden: Christophe Vandeputte (388, maar nam zijn mandaat niet op), Franky Pluym (365), Luc Derdaele (365), Jonas Vanderhaeghe (345) en lijsttrekker Marion Vermander (335). Deze laatste gaf in 2022 haar mandaat af, om persoonlijke redenen. Ze werd vervangen door Kristof Dejonckheere (364). Stephanie Clarysse behaalde op de lijst N-VA 77 voorkeurstemmen, maar werd niet verkozen.

Het BCSD bestaat uit: voorzitter en schepen Gerda Goubeir, Linda Allermeersch (345), Evy Butaye (355), Jo Decruy (327) en Olivier Vandendriessche (358) voor de LVP, en Dirk Sucaet (363) en Nathalie Parret (321) voor Vleteren Actief.

Hard missen

Haakten af voor de verkiezingen van 2024 bij de LVP: Stephan Mourisse, Marie-Anne Verlende, Nele Debergh, Ria Van Lerberghe en Jo Decruy.

“Het was voor mij een hele toffe en nooit te vergeten 24 jaar in de Vleterse politiek. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt”, zegt Ria Van Lerberghe, die vanaf januari de liefde volgt naar Diksmuide, en dus niet meer op de lijst kan staan in Vleteren.

Bij Vleteren Actief komen alleen nog Christophe Vandeputte, Kristof Dejonckheere en Nathalie Parret op.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten