Samenstelling gemeenteraad Lo-Reninge kende voorbije legislatuur amper wissels: twee jonge raadsleden verlaten stad
Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 13 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Lo-Reninge, zetelen er vandaag nog 11 in de gemeenteraad.
Bij de start van de legislatuur na de verkiezingen in oktober 2018 behaalde Dynamisch, de partij van burgemeester Lode Morlion acht zetels – één zetel meer in vergelijking met de legislatuur 2012-2018. Oppositiepartij Inspraak verloor een zitje en moest het stellen met vijf zetels. Dynamisch startte met dezelfde meerderheid, maar met één nieuwe schepen: Lieve Castryck kwam in de plaats van Lena Merlevede die bij de verkiezingen in 2018 niet meer opkwam.
Bij Inspraak was er ook een nieuw gezicht, dat van de 20-jarige studente Lyn Cailliau. Zij vond zich in de teamspirit van Inspraak, die aanleunde bij de ploeggeest waaruit ze kracht putte in haar volleybalploeg. “Mijn prioriteiten liggen bij de jeugd en sport, maar ik sta ook achter de ambitie van Inspraak om van Lo-Reninge een beter dorp te maken, met respect voor iedereen”, zei Lyn destijds.
(lees verder onder de tabel)
Verder wilde ze zich inzetten voor een betaalbaar woonaanbod voor jonge mensen uit de regio. Eerder dit jaar sloeg Lyn echter haar vleugels uit en ging ze in een andere gemeente samenwonen met haar grote liefde. Dat deed ook Marie-Hélène Mabesoone in 2023. Zij was in 2018 met haar 18 lentes de jongste nieuwkomer in de gemeenteraad en wilde bij Dynamisch als landbouwersdochter haar steentje bijdragen aan het landbouwbeleid, want in Lo-Reninge zijn er nog heel wat actieve landbouwers.
“Als jonge Noordschotenaar wil ik me inzetten om van mijn gemeente een warme plek te maken, onder meer door mij te richten op de jeugd en de landbouw”, zei een erg gemotiveerde Marie-Hélène toen. “Jongeren moeten zich kunnen ontplooien en zich veilig voelen in hun eigen streek. Iedere inwoner moet de kans krijgen om zich recreatief bezig te houden op cultureel, sociaal en interactief vlak.” In de gemeenteraad werden Lyn en Marie-Hélène respectievelijk vervangen door Pieter-Paul Voet en Annelies Naert.
Afscheid directeur
In 2021 nam het lokaal bestuur ook afscheid van algemeen directeur Dirk Ackerman. Op zijn 62ste ging hij met pensioen, nadat hij 27 jaar lang de touwtjes stevig in handen had als algemeen directeur en secretaris bij Stad Lo-Reninge.
Nochtans was hij een ‘aangespoelde’ uit Koksijde, waar hij bij het gemeentebestuur meer dan tien jaar kennis had opgedaan over alle aspecten van de dienst administratie. Hij zag hoe de gemeente met beperkte financiële middelen en een klein personeelsbestand evolueerde naar een professionele equipe met een 30-tal mensen en een volledig geautomatiseerde en gedigitaliseerde administratie.
Ook voor burgemeester Lode Morlion wordt het een definitief afscheid van de politiek. “Eind 2024 zal ik 30 jaar politiek actief geweest zijn. 24 jaar lang maakte ik deel uit van de gemeenteraad, waarvan 19 jaar als burgemeester. Ik blik met grote tevredenheid terug op de 30 jaar ten dienste van onze stad en haar bevolking. Wat de toekomst betreft, heb ik alle vertrouwen in onze nieuwe burgemeester Lieve Castryck.”
Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten
Gemeenteraadsverkiezingen 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier