Problemen bij stembureaus zijn item op Harelbeekse gemeenteraad: “Mogen mensen niet demotiveren om te stemmen”
Op de gemeenteraad in Harelbeke vormden enkele problemen met het stemmen voor de verkiezingen in onder andere CC Het Spoor voer voor discussie. Rossane Mestdagh (CD&V), Brecht Vandeburie (N-VA) en Lise-Marie Platteau (Open Vld) uitten hun bezorgdheden.
De gemeenteraad in Harelbeke op 17 juni 2024 was de eerste na de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 9 juni en dat was ook te merken aan enkele bemerkingen in het varia-gedeelte. Gemeenteraadslid Rosanne Mestdagh (CD&V) was de eerste die het thema aanraakte. “Ik weet niet wat er gaande was bij de stembureaus, maar in bijna ieder stadsgebouw waar er stemlokalen waren, liep er wel iets vast.”
Anderhalf uur wachten
“In CC Het Spoor bijvoorbeeld stond men op een bepaald moment tot aan de straat. Achteraf hoorde ik dat sommigen anderhalf uur in de rij hebben gestaan. Het was een regelrechte ramp en een onveilige organisatie. Hopelijk wordt alles beter georganiseerd in oktober. Veel mensen zijn dit beu en zullen hun kat zenden.”
Mestdagh drong er dan ook op aan om voor de volgende verkiezingen in oktober gebruik te maken van de grote zaal in CC Het Spoor en dat er een ingang en uitgang voorzien wordt achteraan de zaal zodat niet iedereen door de foyer naar buiten moet. Ook de signalisatie kon beter volgens de politica. Bovendien had ze vernomen dat de doorstroming in ‘t Sas ook niet van een leien dakje liep. In Bavikhove zou de locatie dan weer niet voldoende rolstoelvriendelijk geweest zijn.
N-VA gemeenteraadslid Brecht Vandeburie sloot zich volledig aan bij haar bezorgdheden. Hij kaartte ook de doorstroming in het Harelbeekse cultuurcentrum aan: “De organisatie binnenin de inkomhal, foyer en versmalde doorgang naar de blauwe zaal waren heel slecht uitgetekend en geafficheerd. Is het dan zo moeilijk om in de foyer al een opsplitsing te voorzien in functie van de verschillende kiesbureaus die gevestigd waren in de blauwe zaal?”
“Gelijkaardige vaststellingen en opmerkingen bereikten ons vanuit andere stembureaus zoals ‘t Sas en de deelgemeenten Bavikhove en Hulste. We haalden zelfs de media door noodzakelijke tussenkomsten van onze politiezone om de organisatie bij te sturen en de rust te bewaken onder de lange rij wachtenden.” Hij eindigde dan ook met dezelfde oproep voor een grondige evaluatie.
Lessen uit trekken
Ook Open Vld-politica Lise-Marie Platteau pikte even in, nadat ze eerst de politici die op een lijst stonden te feliciteren voor de afgelopen campagne – ook de bijzitters en voorzitters werden bedankt voor de inspanningen. “Ik wil niemand met de vinger wijzen, maar wel lessen trekken uit de zaken die minder goed liepen zodat dit in de toekomst beter kan.”
“In oktober is het niet meer verplicht om te stemmen, dus ik hoop dat we er samen alles aan doen om de mensen het zo makkelijk mogelijk te maken om hun stem uit te brengen. Het zou jammer zijn als iemand thuisblijft omdat de stemlocatie moeilijk bereikbaar is, omdat er nodeloos lange wachtrijen ontstaan doordat de stembureaus onvoldoende duidelijk zijn aangeduid, enz.”
“Zo denk ik dat er in de eerste plaats per locatie één of meerdere stewards moeten zijn die de mensenmassa in goede banen moeten leiden en aan crowd control moeten doen. Ook moet er vermeden worden dat iedereen via eenzelfde ingang naar binnen moet en worden er best meerdere in- en uitgangen gecreëerd. Hier kan zeker op voorhand over nagedacht worden. Tot slot moeten ook de locaties kritisch in vraag worden gesteld. Zo was het Spoor zeer moeilijk bereikbaar, zodat er beter was uitgeweken naar een andere locatie.”
13 oktober
Melissa Depraetere deelde ten slotte ook nog dat ze de bezorgdheden begrijpt en dat er inderdaad best een grondige evaluatie komt. Daar was in het algemeen consensus over. Of dat z’n vruchten heeft afgeworpen, zullen we ontdekken op 13 oktober met de volgende gemeenteraadsverkiezingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier