Poperinge geeft extra toelages aan kinderopvanginitiatieven
Tijdens de gemeenteraad van maandagavond legde schepen Loes Vandromme (CD&V) een voorstel op tafel in verband met nieuwe toelages aan kinderopvanginitiatieven in Poperinge. Nieuwe en bestaande kinderopvanginitiatieven krijgen een duwtje in de rug van de stad. Starters krijgen een nieuwe starttoelage, voor bestaande initiatieven wordt de speelgoedpremie uitgebreid en omgedoopt tot ‘uitrustingstoelage’.
“Poperinge wil een stad zijn waar het goed is om te wonen, te werken en te leven. Ook voor gezinnen met jonge kinderen voor wie de ouders opvang zoeken tijdens de werkuren. Net zoals in andere steden en gemeenten is er ook hier nood aan voldoende en kwaliteitsvolle kinderopvang”, stelde de bevoegde schepen Loes Vandromme.
“Als stad leveren we een grote inspanning met ons Initiatief Buitenschoolse Kinderopvang (IBO) Hopsakee, waar kinderen van 2,5 tot 12 jaar, verspreid over zeven vestigingen in het centrum en deelgemeenten voor- en na schooltijd, op schoolvrije dagen en tijdens schoolvakanties terecht kunnen.”
Duwtje in de rug
Op gebied van opvangplaatsen voor baby’s en peuters zijn er in Poperinge 32 opvanginitiatieven voor in totaal 322 baby’s en peuters, wat volgens de Vlaamse cijfers nog redelijk is. Steeds meer onthaalouders bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en melden dat ze ook hun welverdiend pensioen willen starten.
“Ook in onze stad groeit de vraag aan opvangplaatsen voor baby’s en peuters. Daarom voorziet het stadsbestuur nu de nodige incentives om starters én bestaande kinderopvanginitiatieven een duwtje in de rug te geven”, duidt de schepen.
Wie een nieuw kinderopvanginitiatief in Poperinge opstart, krijgt vanaf 1 juni een toelage tot 1.000 euro voor een opvang met maximum 18 plaatsen en tot 2.000 euro voor 19 plaatsen of meer.
Duurzaam materiaal
Bestaande kinderopvanginitiatieven in Poperinge konden tot nu toe jaarlijks een beroep doen op een speelgoedpremie, om nieuw, educatief speelgoed aan te kopen. “Nu breiden we deze premie uit”, zegt schepen Vandromme. “Met de nieuwe ‘uitrustingstoelage’ kunnen de opvangplaatsen niet alleen speelgoed, maar ook ander duurzaam materiaal zoals boekjes, maar ook bedjes, verzorgingstafels, enz. kopen.”
Een opvanginitiatief tot acht kinderen ontvangt de helft van het aankoopbedrag aan duurzaam materiaal, tot maximum 120 euro per jaar. Voor een initiatief met negen kinderen of meer is dat maximum 240 euro.
“Met deze maatregelen zetten we een concrete stap om de kinderopvangsector in onze stad te ondersteunen. We werken verder aan een stad waar het goed is om te leven, wonen en werken”, besloot schepen Loes Vandromme. Het punt werd met eenparigheid goedgekeurd. Het reglement treedt in werking vanaf 1 juni.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier