“Politie vindt het niet veilig”: Parkeerverbod langs één kant van Korte Ieperstraat

In de Korte Ieperstraat zal voortaan niet meer geparkeerd kunnen worden aan de overkant van de parkeerplaatsen. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Een parkeerverbod in de Korte Ieperstraat in Langemark moet komaf maken met mensen die hun wagens parkeren op de rijweg. CD&V ging akkoord met de aanpassing van het verkeersreglement, maar stelde voor om de parking van het vroegere Aveve-gebouw ter beschikking te stellen.

In de Korte Ieperstraat is parkeren mogelijk op de parkeerstrook langs de kant van de even huisnummers. Voor de heraanleg van de straat in het kader van de dorpskernvernieuwing gold er een parkeerverbod langs de overkant, maar na de heraanleg werd dit parkeerverbod opgeheven aangezien de straat geen verbindende functie heeft.

Sindsdien parkeren heel wat bewoners hun wagen ook op de rijweg langs de kant van de oneven nummers aan de kant van Ter Berken. “Hierover ontving de gemeente twee klachten”, aldus schepen van Mobiliteit Jean-Marie Callewaert (Vooruit). “De Lijn meldt dat de bussen nog erg moeilijk de straat kunnen in- en uitdraaien van en naar de Boezingestraat. De lokale politie meldt dat de rijweg te smal is om auto’s te laten parkeren. Volgens de wegcode mag er niet geparkeerd worden als twee voertuigen elkaar niet vlot kunnen kruisen. Dit wil zeggen dat er tussen twee geparkeerde voertuigen vijf à zes meter vrije ruimte moet zijn.”

Parkeerverbod

De commissie Openbare Werken en Verkeer besprak in maart de problematiek en adviseert om een parkeerverbod in te voeren. “Er wordt gekozen om het parkeerverbod met verkeersborden aan te duiden. Dit is onderhoudsvriendelijker dan een geschilderde streeplijn.”

Aveve-gebouw

Op de gemeenteraad zei Lieven Vanbelleghem dat CD&V akkoord gaat met het parkeerverbod. “Nu is het niet veilig, maar we willen niet blind zijn voor het feit dat mensen hun auto moeten kunnen parkeren”, aldus Vanbelleghem. “Daarom stelt de CD&V-fractie voor om de poort van de het Aveve-gebouw tijdelijk open te zetten en er parkeren toe te laten voor bewoners uit de omgeving. Hiermee kunnen we die mensen helpen zonder extra kosten. Momenteel wordt die parking toch niet gebruikt. Het enige wat daar groeit is onkruid.”

“We hadden die optie overwogen, maar de parking zal de eerstkomende weken gebruikt worden door De Watergroep om hun materiaal te stockeren voor de aanleg van de waterleiding in de Boezingestraat”, antwoordde Jean-Marie Callewaert (Vooruit). “Het is bovendien geen structurele oplossing voor de toekomst. Je moet er ook rekening mee houden dat als er door stormweer ooit iets op een wagen zou vallen, wij daarvoor aansprakelijk zouden zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier