Politie opgeroepen voor boze inwoner die gemeenteraad verstoort: “Dit bestuur duldt geen inspraak”

Grote commotie op het einde van de gemeenteraad van donderdagavond 27 maart. Een ontevreden inwoner uit het publiek wilde na afloop van de raad nog met burgemeester en schepenen spreken. Die vonden dat niet de plaats, noch het moment en weigerden. De ontevreden inwoner wist niet van ophouden en de politie werd zelfs gebeld.
De betrokken inwoner was ronduit woedend. Hij sprak van een gebrek aan mogelijkheid tot inspraak en burgerparticipatie vanwege het huidige bestuur, het feit dat hij vanwege beleidsmakers en algemeen directeur geen antwoord krijgt wanneer hij hen contacteert, enzoverder. De leden van de gemeenteraad – en al zeker burgemeester en schepenen voor wie de man duidelijk geen onbekende is – zaten verveeld met de gang van zaken, maar bleven in eerste instantie kalm. “Er zijn andere kanalen om uw grieven te uiten”, sprak burgemeester Lieve Castryck. “Maar de man zijn frustratie zat dermate hoog dat hij bleef roepen. Aan beide kanten vielen zware woorden en de leden van het schepencollege vroegen om de discussie te stoppen. “Anders bellen we de politie om u uit de zaal te verwijderen”, sprak onder meer de burgemeester. De man vertrok uiteindelijk uit eigen wil, waarna een combi van Spoorkin kort nadien alsnog ter plekke kwam. “Wij betreuren dit incident”, reageert burgemeester Castryck daags na de feiten. “Deze man heeft antwoord gekregen op al zijn eerdere vragen en opmerkingen maar is niet tevreden. Het is de tweede keer in vijf jaar tijd dat hij aansluitend aan de gemeenteraad aan ordeverstoring doet. Wij zullen klacht neerleggen bij de politie.”
Geen oppositie
Over naar de inhoud van de gemeenteraad nu. In Lo-Reninge is er geen enkel oppositieraadslid waardoor alle agendapunten op een drafje passeerden.
Het vrijetijdsaanbod voor 2025 werd toegelicht: een mix van evenementen, vrijetijdsbesteding voor jong en minder jong en cultuur.
Op vlak van wandelroutes zijn de kidspaden vernieuwd, is er een stadswandelroute beschikbaar – een traject van 4,5 kilometer met 8 luisterzuilen door het centrum van Lo –, organiseert het regionaal Landschap samen met de stad op 29, 30 en 31 mei een theaterwandeling van 2,5 uur doorheen Pollinkhove centrum waar tijdens 10 stopplaatsen een stukje theater zal worden opgevoerd en organiseert wandelclub De IJzerstappers op 4 juni een wandeling doorheen Pollinkhove. ‘Loveringem’, een fietsroute van 45 kilometer doorheen Lo en Alveringem langs 20 locaties uit de serie, is de meest verkochte fietsroute, horen we.
Events
Op vlak van grotere evenementen is er de Erfgoeddag op zondag 27 april – een Vlaamse kermis op het Vateplein met expo op het stadhuis – de Lukkefeesten op zondag 18 mei met een streekproductenmarkt, optredens en nieuw: een lukkenbakwedstrijd, ‘de Zomer van Lo-Reninge’ op 10 juli in Pollinkhove, op 24 juli in Noordschote, op 7 augustus in Lo en op 21 augustus in Reninge. Nieuw is een kidseditie op 22 augustus in de voormalige jongensschool in Reninge. En dan is er nog ‘Réveil’, een herdenking van de overledenen in november in de kerk van Pollinkhove. Onthaal met drie gedichten en een optreden van ‘De Zingende Zussen Mieke en Trees De Backer’ is hier het programma. De beeldenroute bestaat 25 jaar en is dit jaar tussen 4 juli en 14 september aan een feesteditie toe.
Nieuwe initiatieven zijn de eerste kindergemeenteraad op 19 september en een nieuwjaarreceptie voor alle inwoners op 4 januari 2026 in de kerk van Pollinkhove. De volledige vrijetijdskalender is online raadpleegbaar via www.lo-reninge.be/kalender-vrije-tijd
Onthaalouders
Schepen Jan Deheegher kondigde een forse investering aan voor onthaalouders die in Lo-Reninge actief zijn of nieuw opstarten. “Vroeger kregen zij een premie van 100 euro van de stad. Dat verhoogt naar een eenmalige startpremie van 500 euro voor de aankoop van materiaal en een jaarlijkse ondersteuningspremie van 1000 euro. Voorwaarde is een erkenning bij het agentschap Opgroeien. Lo-Reninge telt momenteel 2 zelfstandige onthaalouders en binnenkort drie.
Ook nieuw is dat urnen van huisdieren vanaf heden mee begraven kunnen worden met hun baasje.
Schepen Johan Matthys tot slot gaf een actuele stand van zaken over het lokaal energie – en klimaatpact van de stad. Lo-Reninge engageerde zich eerder om tegen 2030 veertig procent minder C02 uit te stoten ten opzichte van 2019. Daartoe zijn reeds heel wat acties ondernomen en doelen bereikt, horen we. Zo plant de gemeente zo veel mogelijk bomen en hagen, hebben gemeentelijke diensten vier elektrische wagens ter beschikking, maken burgers regelmatig gebruik van de deelauto’s, worden de openbare laadpalen frequent gebruikt en zit het proces van verledding van de openbare verlichting nu aan 71 procent. Tegen eind 2028 moet dat 100 procent zijn. Het doven van de lichten van zondag tot en met donderdag levert de stad een jaarlijkse besparing van 18.000 euro op, horen we.
Zonnepanelen
Of er op alle gemeentelijke gebouwen zonnepanelen liggen, vragen we schepen Matthys tot slot. “Niet op alle gebouwen, maar wel op vele”, antwoordt hij. “We plannen deze legislatuur om nog meer gemeentelijke gebouwen energiezuinig te maken. Momenteel staat het kloostergedeelte van het administratief centrum in de stellingen. Na afronding van de werken zal de dienst Toerisme later op het jaar in de kapel gehuisvest worden. Verder in de legislatuur zullen we het dak van de voetbalkantine in Reninge isoleren en vernieuwen en ook de Concorde heeft nog verbeterpunten. We doen naarstig voort”, besluit de schepen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier