Parket onderzoekt mogelijke verkiezingsfraude in Koekelare, oppositiepartij Team8680 overweegt klacht

Het gemeentehuis van Koekelare. © Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Het parket van West-Vlaanderen voert na Veurne ook in Koekelare onderzoek naar mogelijke verkiezingsfraude met volmachten. Dat meldt VRTNWS. Oppositiepartij Team8680 overweegt een klacht in te dienen bij de raad voor verkiezingsbetwistingen.

Kort na verkiezingszondag 13 oktober raakte bekend dat het parket een onderzoek geopend had naar mogelijke verkiezingsfraude. Aftredend burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) werd er door de oppositie van beschuldigd volmachten geronseld te hebben. Dat is sinds de laatste lokale verkiezingen strafbaar.

Maar ook in Koekelare loopt een gelijkaardig onderzoek. Dat blijkt uit een rondvraag van VRTNWS bij verschillende parketten in Vlaanderen. Er zou melding gemaakt zijn van volmachten die mogelijk op een onwettige manier zijn geronseld.

Burgemeester Patrick Lansens (Vooruit), die de verkiezingen in Koekelare won, zegt van niks te weten. “Ik heb geen weet van mogelijke verkiezingsfraude. Wie heeft klacht ingediend? Voor wat juist? Weten wij dus niet. Ik kan enkel zeggen dat wij als partij alles correct gedaan hebben tijdens de campagne, over de andere partijen kan ik niet oordelen.”

Herverkiezing?

Tom Pollentier van oppositiepartij Team8680 is wel op de hoogte van het onderzoek. “Deze klacht komt niet van Team8680”, verzekert hij. “Maar we hadden wel al geruchten opgevangen dat er door mandatarissen van de lijst van de burgemeester volmachten geronseld werden en dat is strafbaar.”

Volgens Pollentier gaat het om 342 volmachten, goed voor 7 procent van de stemmen. “Het aantal volmachten is opmerkelijk hoger dan bij de vorige verkiezingen. Voor een zevende zetel is er een verschil van 20 stemmen, dus als er werkelijk fraude werd gepleegd, kan dat wel een verschil uitmaken. In dit geval was er een alternatieve meerderheid mogelijk. Als er genoeg aanwijzingen zijn, dan overwegen we een klacht in te dienen bij de raad voor verkiezingsbetwistingen. Dit kan binnen de 40 dagen. Daaruit kan mogelijk een hertelling volgen en in het slechtste geval een herverkiezing.” (TV/SVE)