Oppositie wil in Nieuwpoort grotere verkiezingsborden, maar dat mag niet van de gemeente: “Denken aan inwoners, niet aan onszelf”

Maarten Claeys. © IV
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Op de gemeenteraad van donderdag 27 juni vroeg gemeenteraadslid Gaetan Billiau om het reglement op verkiezingspubliciteit af te schaffen. Sinds 2012 geldt er in Nieuwpoort een reglement dat bepaalt dat verkiezingspubliciteit op een nette manier moet geafficheerd worden. De meerderheid verwierp het voorstel. Er zal dus niets veranderen.

“De afschaffing van het reglement zou een wildgroei van bv. borden op gevels en fietsen en karren met geknutselde borden in het toeristisch seizoen betekenen”, zegt CD&V-voorzitter Maarten Claeys, “Dat zou de nette uitstraling van onze stad teniet doen, terwijl we hier net jaren aan hebben gewerkt. Nieuwpoort moet voor mij de nette stad blijven die het is.”

Overleg

Het reglement vraagt de partijen om bv. affiches achter de ramen te hangen en geen loshangende constructies aan de gevels te hangen. “We zijn in overleg gegaan met alle partijen,” zegt CD&V-voorzitter Maarten Claeys,” Maar bepaalde partijen wilden grote borden op de muren timmeren in bijvoorbeeld de Marktstraat. Hier passen we voor. Als politici moeten we denken aan de inwoners en de zelfstandigen in de stad. Niet aan onszelf.”

De Belgische wet voorziet een beperking van 4 m² meter per bord. Maar dit is te groot om in een winkelstraat te plaatsen vindt CD&V Nieuwpoort. “Verder denken we ook aan de veiligheid. Een wildgroei van bv. Heras-hekkens met borden zoals in Middelkerke kan in het seizoen tot vandalisme en onveilige situaties leiden,” zegt Maarten Claeys.

Rechtbank

De oppositie vroeg om het reglement te bespreken, maar zat niet op dezelfde lijn. Gezond Verstand pleitte voor de volledige vrijheid waarbij Heras-hekkens kunnen worden geplaatst alsook ook borden op de muur kunnen worden getimmerd.

Pro Nieuwpoort, die reeds voor het huidige reglement stemde in 2018, was voorstander van plastieken immoborden en vlaggen. “Tijdens het overleg gaf Gezond Verstand aan dat ze elk reglement zou aanvechten voor de rechtbank”, geeft Maarten Claeys aan, “Het had dus weinig zin om een akkoord te maken.”

Dermatoloog Steven Devos, lijsttrekker voor ‘Samen voor Democratie’, gaf aan dat hij beleid belangrijker vindt dan een nutteloze discussie over borden.

(PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier