Opmerkelijke politieke stabiliteit in De Haan

De gemeenteraad op de installatievergadering in januari 2019. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 23 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in De Haan, zetelen er vandaag nog altijd 22 in de gemeenteraad.

Slechts één raadslid gooide in de afgelopen zes jaar de handdoek in de ring, de overige 22 raadsleden bleven trouw op post. Kurt Beirens (Open & N-VA) liet zich al vrij snel na de start van de nieuwe bestuursploeg opvolgen door Ine Meesschaert. Zij was meteen ook het jongste raadslid.

Alle kandidaten die na de verkiezingen in 2018 verkozen raakten, namen in januari 2019 ook effectief hun mandaat op. Niet zo lang na de start, in april al, liet voormalig schepen Kurt Beirens echter weten dat hij zou stoppen met politiek. Beirens werd in 2012 voor de lijst Bewust verkozen in de gemeenteraad en werd meteen schepen, onder meer bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Leefmilieu. Kurt is een telg uit een bekende politieke familie. Zijn vader Christiaan was jarenlang schepen en zijn broer Stefaan ook. Zijn vrouw Brenda Notredame zetelde in de gemeenteraad van 2006 tot 2012 en is nu opnieuw kandidaat voor Lijst Burgemeester.

Zaak rond hacking

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen trad Kurt Beirens toe tot de lijst rond huidig burgemeester Wilfried Vandaele. Hij wilde echter geen schepenambt meer stopte uiteindelijk volledig met politiek. De voorbije jaren verdween bij onbedoeld weliswaar niet uit de schijnwerpers. Hij was immers één van de schepenen die betrokken was in de zaak rond hacking van de computer van een personeelslid van de gemeente. Beirens ontkende dat hij ooit de opdracht gaf om de computer te kraken. Maar de rechter oordeelde dat het hacken van de computer wel degelijk duidelijk in opdracht van Kurt Beirens is gebeurd. Beirens werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met uitstel. Hij ging in beroep en de zaak komt dit najaar voor.

Beirens werd opgevolgd door Ine Meesschaert. Zij was de jongste kandidate op de lijst Open & N-VA. Ze deed de volledige legislatuur uit, maar is niet opnieuw kandidaat. “Ine was zeker bereid opnieuw mee te doen, en zal ons ook nog helpen in de campagne, maar staat voor een aantal uitdagingen waar zij de komende tijd voorrang aan wil geven: nieuwe job, nieuwe studies, gezin. Maar ook Ine blijft dus deel uitmaken van onze ploeg”, zei Wilfried Vandaele bij de voorstelling van Lijst Burgemeester.

Engagement of toeval?

Dat de politiek van De Haan zo stabiel is, dat zijn de inwoners niet gewoon. Is er een speciale reden? “Ik denk dat het gewoon toeval is. Soms zijn er wissels omdat mensen verhuizen of een andere job hebben, waardoor ze minder tijd hebben. Dat was de voorbije zes jaar minder het geval. Wat je ook wel hebt, is dat de verschillende politieke groepen zonder ruzie de legislatuur hebben uitgedaan”, zegt Wilfried Vandaele.

Gemeenteraadslid Peter Breemersch: “Onze mensen willen zich engageren voor het algemeen belang”

Volgens Peter Breemersch is er ook geen duidelijke reden. “Het is wel zo dat de mensen op onze lijst zich duidelijk wilden engageren voor het algemeen belang. Vanuit onze fractie hebben ze zich voor zes jaar geëngageerd en ze nemen dat ook serieus. We trekken naar de verkiezingen met mensen die gemotiveerd zijn en niet enkel om de lijst te vullen. Ze willen er echt voor gaan.”

Er was wel één wissel in het schepencollege, maar deze lag al op voorhand vast. Zo is Mathieu Delbarge de legislatuur gestart als schepen en werd hij na drie jaar afgelost door Hilde Dhont. Die wissel werd destijds netjes volgens de afspraken uitgevoerd. Beide staan in de top-vijf voor Lijst Burgemeester.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.

WVL_kiest_V