Opmerkelijke politieke situatie in Vleteren: voorlopig maar één partij voor lokale verkiezingen

Op de foto vooraan vlnr: Annelies Crombez, Bram Coppein, Gerda Goubeir, Marnick Lauwers en Valerie Bakelandt. Achteraan: Carlo Dejaegher, Ines Covemaecker, Olivier Vandendriessche, Patrick Gouwy, Linda Allermeersch, Evy Butaye, Franky Berten en Rik Cappelaere. © RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

In Vleteren is de lijst van het huidige gemeentebestuur, de Lijst Landelijke Volkspartij (LVP), de enige die op dit moment ingediend werd voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. De enige oppositiepartij in de huidige gemeenteraad (Vleteren Actief) krijgt voorlopig niet genoeg kandidaten bijeen. CD&V Vleteren liet al weten dat zij geen lijst indienen. Het zou dus kunnen dat er voor inwoners van Vleteren weinig te kiezen valt.

Bij de huidige (en enige) oppositiepartij in de gemeenteraad Vleteren Actief, zegt woordvoerder Kristof Dejonckheere dat ze er nog niet uit zijn of ze al dan niet zullen opkomen. Een lijst samen krijgen blijkt daar moeilijk te verlopen.

Christophe Vandeputte laat namens CD&V Vleteren weten dat zij in oktober geen lijst zullen indienen.

Tot op heden is er dus nog maar één lijst in Vleteren. Indien dat zo blijft dan valt er in Vleteren voor het eerst weinig te kiezen. Dan worden de dertien mensen van de LVP-lijst automatisch gemeenteraadslid. Dat zou dan wel leiden tot zeer korte gemeenteraadszittingen, zonder enige discussie.

Al ziet het huidige bestuur wel nog een beetje spanning: “Wie het meeste stemmen haalt op onze LVP-lijst, wordt de nieuwe burgemeester. Het wordt dus spannend afwachten”, aldus nog Gerda Goubeir.

Inwoners van Vleteren mogen in oktober dus wel nog naar de stembus. Al zal er dan maar één lijst zijn om uit te kiezen. Ze hebben wel de keuze aan wie ze hun voorkeursstem geven.

Lijst LVP volledig klaar

Nadat burgemeester Stephan Mourisse (57) in januari aankondigde om eind dit jaar te stoppen met de politiek, en dus niet meer op de LVP-lijst te staan, rees de grote vraag wie hem zal opvolgen als burgemeester.

“We zijn dinsdagavond tot zeer laat samengekomen met onze mensen, en bereikten tamelijk vlot een volgorde voor onze kandidaten op de lijst”, zegt huidig schepen Gerda Goubeir.

De top vijf van de lijst, met tussen haakjes de leeftijd en het aantal behaalde voorkeurstemmen in 2018:

1. Bram Coppein (39 jaar) (649), huidig eerste schepen uit de Vlasbloemstraat in Woesten, verkoper landbouwmachines en loonwerk

2. Gerda Goubeir (61, 492) huidig derde schepen en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst BCSD

3. Marnick Lauwers (63, 500), huidig tweede schepen, landbouwconsulent uit de Steenstraat in Woesten

4. Evy Butaye (43, 355), lid BCSD uit de Kruisboomstraat in Oostvleteren

5. Franky Berten (44, 420) uit de Elverdingestraat in Woesten, gemeenteraadslid

Ines Covemaecker (49, N), medezaakvoerster Fietsen Covemaecker uit de H. Deberghstraat in Oostvleteren zal de lijst duwen. De lijst telt verder ook vijf kandidaten uit de grootste deelgemeente Woesten, vier uit Oostvleteren en vier uit Westvleteren.

Vijf raadsleden niet meer op de lijst

Naast Stephan Mourisse, zullen in oktober nog vier mensen niet opnieuw op de lijst LVP staan. Ria Van Lerberghe (407) zal in 2025 de liefde volgen en in Esen gaan wonen. Zij was eerst zes jaar OCMW-lid, dan zes jaar OCMW- en gemeenteraadslid, en deze en vorige legislatuur gemeenteraadslid en vertegenwoordiger in allerlei intercommunales.

Marie-Anne Verlende (430) stopt ook, net als Nele Debergh (409), die promotie maakte op haar werk, en veel naar het buitenland moet. Ze heeft ook twee kleine kinderen. Jo Decruy (327) heeft een huis gekocht buiten Vleteren en gaat samenwonen met zijn vriendin.

Tijdens de verkiezingen van oktober 2018 behaalde de LVP 1.580 stemmen (62,2%), waarvan 984 voor burgemeester Stephan Mourisse. Vleteren Actief haalde er 758 (29,9%) en N-VA kreeg 201 stemmen of 7,9%. De LVP behaalde negen zetels, Vleteren Actief vier, N-VA geen.

(AH)