“Op straat was er tevredenheid”: De Brug/N-VA/Open VLD wint verkiezingen in Ingelmunster met sterke score van burgemeester Kurt Windels

Burgemeester Kurt Windels, samen met echtgenote Ina Cool. © foto FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Met 59,9% van de stemmen of een stijging van 4,3% in vergelijking met de vorige gemeenteraadsverkiezingen wint De Brug/N-VA/Open VLD de verkiezingen van oktober 2024. Huidig burgemeester Kurt Windels is weer het stemmenkanon, want er kleurden maar liefst 2.336 mensen een bolletje achter zijn naam. Weldra mag hij aan zijn derde legislatuur als burgemeester beginnen.

“We deden veel huisbezoeken en voelden op straat dat er tevredenheid was bij de mensen. Maar je bent maar zeker wanneer de stemmen zijn geteld”, zegt burgemeester Kurt Windels. “We gaan zowel in zetels – van 13 naar 14 – als in percentage vooruit. We kunnen daar alleen maar tevreden mee zijn. We voerden al 12 jaar beleid. Dan maakte je al veel mensen gelukkig, maar je kan uiteraard niet voor iedereen goed doen.”

“In percentage zit ik ongeveer op hetzelfde qua voorkeurstemmen en dat is goed. Van al de andere kandidaten – hoewel er maar 67 procent kwam stemmen – bemerkte ik dat ze allemaal hun score verbeterden in vergelijking met de vorige verkiezingen. Ingelmunster stemde massaal op naam en dat is wel mooi. Of ik nerveus was? Ik ben vooraf altijd nerveus. Ik denk dat het een beetje te maken heeft met de leeftijd (lacht). We waren heel intensief bezig met de campagne. Het is maar logisch dat je dan een beetje met stress zit.”

Terugval Vooruit

Wat vindt de burgemeester van het resultaat van de twee andere partijen? “Voor Vooruit vind ik het spijtig dat ze van drie naar één zetel zakken. Ze voerden zes jaar lang een heel goed beleid in de gemeenteraad. Ik had hen een beter resultaat gegund. Die mensen deden dat wel degelijk heel goed. Ik hoop dat Vooruit de moed zal vinden om met volle energie verder te doen. Winnen is altijd plezant, maar aan de andere kant van het verhaal zitten is zeker niet leuk. Ook ik maakte dat twee keren mee. Pas de derde keer wonnen we.”

“Wat Spoor8770 betreft: CD&V is daar duidelijk de grote winnaar. Ze eindigden met zes zetels, waarvan vijf voor CD&V. Hun kiezers stemden duidelijk in blok voor hen in het Spoor-verhaal. Dat dachten we wel. Er koos 30 procent van de Ingelmunsternaren voor hen. Het is belangrijk dat ze in de toekomst verder doen. Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen voor die 30 procent van de kiezers die achter hen staan.” (PADI)