Oostendse kopstukken gaan in debat: heeft N-VA de sleutel in handen?

Dit trio noemt zich kandidaat-burgemeester van Oostende: zittend burgemeester Bart Tommelein (links) en zijn grootste uitdager John Crombez (rechts), maar ook N-VA-lijsttrekker Charlotte Verkeyn. © Foto Dieter
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op het kopstukkendebat van Perskring Oostende in het Kursaal kwamen meerdere partijen/lijsten met opmerkelijke uitspraken en voorstellen. We pikten er de opvallendste uit en kijken vooruit naar de mogelijkheden voor zondag op basis van de uitspraken van de lijsttrekkers. N-VA-kopstuk Charlotte Verkeyn ligt mogelijk in het midden van het bed en krijgt de keuze tussen Trots op Oostende of Vooruit Plus als coalitiepartner. Maar als de partijen uiterst links en uiterst rechts, PVDA en Vlaams Belang, zondag hoog scoren, is er wellicht geen andere optie dan dat deze drie partijen samen in bad duiken.

Zo’n 750 mensen zakten maandag af naar het Kursaal om de politieke tenoren te horen debatteren onder leiding van moderator Stefaan Kerger. Aan het debat namen deel : Bart Tommelein (Trots op Oostende), John Crombez (Vooruit Plus), Charlotte Verkeyn (N-VA), Tom Lamont (Vlaams Belang), Ilona Vandenberghe (PVDA) en Yves Miroir (de O mens). De plaats van Domien Ballegeer (SVD) bleef leeg omdat hij niet wenste deel te nemen.

Drie onder hen profileren zich als kandidaat-burgemeester: zittend burgervader Bart Tommelein (Trots) en zijn grootste uitdager John Crombez (Vooruit Plus), maar ook N-VA-lijsttrekker en schepen Charlotte Verkeyn noemt zich kandidaat voor de tricolore sjerp. Zij bevindt zich na de verkiezingen mogelijk in een positie ‘midden het bed’, waar ze kan kiezen tussen Trots op Oostende en Vooruit Plus als coalitiepartner. “Deze beide partijen samen, dat is eigenlijk links plus plus. Hoe meer stemmen wij hebben, hoe meer kans op rechtse accenten. Als er een meerderheid is met Trots dan zullen we loyaal verder besturen.” Ook Bart Tommelein gaf de voorkeur aan dat scenario en voegde toe: “Uw eerste schepen Anseeuw had veel bevoegdheden en het is jammer dat Charlotte Verkeyn niet loyaler met ons omgaat. Ik vrees dat een stem voor N-VA een stem is voor burgemeester Crombez.”

John Crombez remde af : “Vooruit en N-VA hebben uitgebreid gesproken met de regeringsonderhandelaars rond het Thermendossier. Dat zegt totaal niets over de verkiezingen en de volgende coalitie.” Charlotte Verkeyn noemde een coalitie tussen N-VA, Vooruit en Trots op Oostende (3 lijsten en 5 partijen) ‘een horrorscenario’. Crombez sloot enkel Vlaams Belang uit als coalitiepartner. N-VA en Trots op Oostende sloten PVDA en Vlaams Belang (‘de extremen’) uit. Charlotte Verkeyn liet zich in het debat over het Thermae Palace nog even gaan : “We weten welke partijen er in Brussel zitten en we weten dus met welke partijen het gemakkelijk en moeilijk zal gaan.” Bart Tommelein greep het aan om te wijzen op ‘dat er wat kriebelt tussen N-VA en Vooruit’. Verkeyn prikte terug : “Ja, de N-VA is de leidende partij in Brussel.”

Veiligheid

In de debat over veiligheid noteerden we scherpe tussenkomsten van Tom Lamont en opvallende uitspraken van John Crombez, die pleitte voor gelijkheid tussen man en vrouw en tegen volledige gezichtsbedekking: “Dat laatste kunnen we niet aanvaarden.” Charlotte Verkeyn : “N-VA wil komaf maken met de aantrekkingskracht van het OCMW. Tewerkstelling, economie en OCMW moeten onder één schepen vallen.” Tom Lamont had zijn huiswerk gemaakt en pakte uit met cijfers rond criminaliteit en veiligheid. Verkeyn deed er een schep bovenop : “Ik hoor de burgemeester graag stampen tegen iemand die de politiek verlaat, maar als burgemeester heb je wel de eindverantwoordelijkheid (Anseeuw, nvdr)”. Ook verder in het debat zou ze Anseeuw verdedigen. Op de uithaal zei Bart Tommelein : “Dit is een pure schande. N-VA had 6 jaar de bevoegdheden en dan moet je een week voor de verkiezingen niet anders beweren. Dit is er echt over.”

Onduidelijkheid over hoogbouw

Bart Tommelein herhaalde dat deze coalitie geen nieuwe hoogbouw goedkeurde en hij kondigde aan dat er binnenkort een eerste vergunning (van deze legislatuur) zal uitgereikt worden voor de Oosteroever om er bescheiden woningen te bouwen. De opmerkingen over slechte woningkwaliteit in de Nieuwe Stad noemde Tommelein dan weer ‘populistisch gedoe’. Over hoogbouw (nu vastgelegd op de Oosteroever, aan het station en de Troonstraat) waren Bart Tommelein en John Crombez het eens : “Er zijn geen plaatsen in Oostende waar nog zeer hoog zal gebouwd worden.” Over de site van het Jet Center, (waar concreet gedacht wordt aan hoogbouw) kwam er geen duidelijkheid.

Blind Getrouwd

In een laatste vragenrond mochten politici kiezen aan wie ze elk één vraag stelden. Dat zorgde voor opvallende uitspraken.

Tom Lamont aan Bart Tommelein : “Gaat u zich inzetten in de oppositie als u niet kan deelnemen aan het beleid ?”

Bart Tommelein : “Ik zal op 14 oktober uitmaken hoe ik me verder kan inzetten voor de stad. Dat kan ook buiten de politiek zijn.”

Charlotte Verkeyn aan Bart Tommelein : “Zijn jullie bereid om het OCMW, werk en activering onder te brengen bij dezelfde schepen en het OCMW te geven aan een schepen van meer rechtse strekking?”

Bart Tommelein : “De bevoegdheden welzijn en economie komen niet onder één schepen. U neemt afstand van het beleid. U had de kans en was nodig in de coalitie. U had kunnen het verschil maken en zegt dat niet gedaan te hebben.Dat vind ik zeer jammer.”

Bart Tommelein aan Charlotte Verkeyn : “We hebben de voorbije 6 jaar veel aangepakt. Waarom verdedigt u het beleid niet?”

Charlotte Verkeyn : “Ik val het beleid niet af maar ben niet te beschaamd om te zeggen wat beter kon en wat wij er aan willen doen.”

John Crombez aan Yves Miroir : “Wat vindt u van ons plan voor een schepen van Oostendse tradities?”

Yves Miroir (had de vraag niet begrepen en gaf na herhaling ervan het kortste antwoord van de avond) : “Prachtig.”

Yves Miroir aan Bart Tommelein : “Wat hebt u gedaan waarop de echte Oostendenaar trots kan zijn?”

Bart Tommelein : “We hebben een evaluatie gemaakt van wat we realiseerden en ik ben er trots op.”

Ilona Vandenberghe aan John Crombez : “Als jullie aan zet komen, geven jullie de voorkeur aan links of rechts?”

John Crombez : “Ik geef de voorkeur aan een progressief bestuur, maar het samengaan van partijen in Trots op Oostende zorgt voor minder mogelijkheden. “