OCMW verkoopt hoeve in Oostvleteren, maar geen landbouwgrond

De hoeve in de Woestenstraat in Oostvleteren.© RVL
De hoeve in de Woestenstraat in Oostvleteren.© RVL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De gemeente- en OCMW-raad in Vleteren stemde woensdagavond in met de verkoop van een hoeve in de Woestenstraat in Oostvleteren. Volgens burgemeester Stephan Mourisse (LVP) hanteert het OCMW al enkele jaren het principe om hoeves te verkopen, maar geen landbouwgrond.

Het OCMW is eigenaar van een hoeve op zowat 10.000 m² grond in de Woestenstraat 26 in Oostvleteren. De huidige pachters deden een aankoopbod op de hoeve. Naar aanleiding hiervan werd door het vast bureau een actueel schattingsverslag aangevraagd. In het schattingsverslag werd de waarde bepaald op 225.000 euro.

Gezien het een onderhandse aankoop betreft, wordt bij verkoop door het OCMW de schattingsprijs (= minimale verkoopprijs) steeds verhoogd met 1/3, zodoende werd de verkoopprijs vastgelegd op 299.000 euro.

Geen onderhoud meer

“De gemeente is die som dus rijker nu, door de verkoop van het woonhuis uit de jaren zestig, en enkele zeer oude stallen waar heel wat werk aan is. Het OCMW wil geen kosten meer doen aan gebouwen. De nieuwe stallen zijn eigendom van de pachters en die hadden het recht van voorkoop. Landbouwgrond zullen we niet verkopen, maar gebouwen wel, zodat we er geen onderhoud meer aan hebben”, zei de burgemeester.

Steun voor erfgoed

Erfgoedinstellingen die door de Vlaamse Regering een kwaliteitslabel hebben ontvangen en een werking uitbouwen op lokaal niveau, kunnen van CO7 financiële steun ontvangen. Binnen dat kader is 5.000 euro per jaar voorzien voor het Intergemeentelijk Archief Poperinge-Vleteren als collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie met een werking op lokaal niveau. Deze samenwerking werd goedgekeurd. “Het is hier niet zoals in Antwerpen, dat we miljoenen euro’s subsidies kunnen krijgen zonder verantwoording”, grapte de burgemeester.

Procedure huizen

Er werd een nieuwe procedure goedgekeurd voor de bouw van huizen in de Hendrik Deberghstraat. “Daar komen heel wat nieuwe huizen. De Mandel verkoos nieuwbouw boven renovatie, omdat dit goedkoper zal zijn. De bestaande huizen worden dus afgebroken. Maar De Watergroep lag dwars, omdat de buffering op eigen terrein moet gebeuren. Daarom was er een nieuwe procedure nodig”, aldus burgemeester Stephan Mourisse.

Politie krijgt nieuw gebouw

De politie ARRO Ieper krijgt een nieuw onderkomen in De Sceure. Het gaat om een bureau- en verhoorruimte, plus een aantal gemeenschappelijke ruimten. Hiervoor vraagt de gemeente een huurprijs van 50 euro per m², of 2.850 euro per jaar voor 57 m². Daarbij komt een investeringvergoeding van 100.750 euro in de lokalen, 1,8% van het energiegebruik van De Sceure en twee uur per week poetsvergoeding. Het huurcontract wordt aangegaan voor 9 jaar en is tussentijds opzegbaar.

Vaste afspraakmomenten

Op vraag van Franky Pluym (Vleteren Actief) antwoordde de burgemeester dat de vaste afspraakmomenten met loketfunctie dinsdagvoormiddag, donderdagnamiddag en eens per maand op zaterdag worden. Voor al de rest kan men afspraken maken online.

Nieuwe bomen

Franky Pluym vroeg ook waarom er nieuwe bomen geplant werden langs de Kruisboom-, Zwijnland- en Kallestraat. “Na verloop van tijd zullen die wortels zorgen voor schade aan het wegdek, bomen zijn gevaarlijk, en staan in de weg voor het onderhoud van gras- en grachtkanten”, aldus Pluym.

De burgemeester antwoordde dat landbouwers eigenlijk de plicht hebben om groenschermen aan te brengen rond hun gebouwen, maar dat dikwijls niet doen. “We namen dit initiatief in samenwerking met het Regionaal Landschap. Het is een meerwaarde voor de streek. Natuurlijk zijn er steeds voor- en tegenstanders. Maar onze groendienst is 100% voor, en zal instaan voor het onderhoud.”

Fietspaden

Hetzelfde raadslid had vastgesteld dat er nog altijd geen subsidies voorzien zijn voor de aanleg van een fietspad langs de Kruisboomstraat. Volgens de burgemeester loopt het Agentschap Wegen en Verkeer niet over van enthousiasme, en kan de gemeente dat zelf zeker niet aan. “Maar het fietspad tussen Westvleteren en Krombeke komt wel in orde.”

Luc Derdaele (Vleteren Actief) vroeg of het mogelijk zou zijn om landbouwfolie twee maal per jaar op te halen, in plaats van jaarlijks. Schepen Bram Coppein (LVP) zou het navragen bij de IVVO.

De eerstkomende gemeenteraad zou plaats hebben in de nieuwe raadzaal van De Sceure op maandag 31 mei. En dus weer op een fysieke manier, indien de omstandigheden het toelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier