Nooit eerder geziene stoelendans in Knokke-Heist

De gemeenteraad bij de installatie in januari 2019, toen nog onder het voorzitterschap van Leopold Lippens. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 31 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Knokke-Heist, zetelen er vandaag nog 24 in de gemeenteraad.

In de gemeenteraad van Knokke-Heist vond afgelopen legislatuur, zeker in de tweede helft ervan, een bijzonder grote stoelendans plaats. Er waren ook heel wat raadsleden die als onafhankelijke gingen zetelen. Philippe Vlietinck spande wel de kroon door eerst uit Gemeentebelangen te stappen uit onvrede over het scholendossier om er enkele maanden later terug in te stappen én zelfs opnieuw schepen te worden.

Bij de verkiezingen van 2018 haalde Gemeentebelangen, met Leopold Lippens weer als burgemeester, eens te meer een bijzonder sterk resultaat met 25 zetels van de 31. N-VA behaalde vier zetels, Groen-sp.a en Vlaams Belang elk één. De voor Gemeentebelangen verkozen Michael Muyllaert koos ervoor om zijn zitje niet in te nemen wegens zijn tewerkstelling bij het gemeentebestuur, die niet te combineren is met het ambt van gemeenteraadslid. Zijn plaats werd ingenomen door eerste opvolger Christel Bedert. Wat N-VA betreft: vierde verkozene Jean Paul Van Durme kwam al vlug in onmin met zijn fractie en ging als onafhankelijke zetelen.

Overlijden Lippens

Op 19 februari 2021 overleed burgemeester Leopold Lippens. Hij werd op 25 maart 2021 opgevolgd door schepen Piet De Groote. Kathleen Lanckriet-Van Steen werd voorzitter van de gemeente- en OCMW-raad. Nog op 25 maart 2021 volgde Anne Vervarcke-Pattyn de nieuwe burgemeester Piet De Groote op als schepen en volgde Laura Vanneste de zetel in de gemeenteraad van de overleden burgemeester Lippens over. Op 1 januari 2022 vond de voorziene wissel binnen het kartel Groen- SP.A plaats, waarbij Katrien Anteunis (SP.A) in de plaats kwam van Luc Lierman (Groen). Op die dag vond ook de voorziene wissel plaats, waarbij Astrid Mestdach al schepen Philippe Vlietinck verving. Bij Vlaams Belang neemt Luc Callens om gezondheidsredenen ontslag om op 29 september 2022 opgevolgd te worden door Leo Dewaele.

Op 1 januari 2023 had een drievoudige, voorziene wissel plaats binnen het college: van Anne Vervacke-Pattyn naar Antoine Geerinckx, van Annie Vandenbussche naar Bert De Brabandere en van Kathleen van der Hooft naar Nick Wenmaekers. En dan was er ook de saga rond het schooldossier, waarbij Philippe Vlietinck als gemeenteraadslid uit Gemeentebelangen stapt uit onvrede met de gang van zaken en op 25 mei 2023 liet weten dat hij verder als onafhankelijke ging zetelen. In de nasleep van een forensische audit en geruchten rond vermeende belangenvermenging nam schepen Kris Demeyere op 28 september 2023 ontslag. Franky Vanlerberghe volgde hem op als raadslid en Tine Gobert als schepen. In oktober van dat jaar kondigde Piet De Groote live in een talkshow op televisie aan dat hij ontslag zou nemen als burgemeester, nadat bleek dat hij de steun van zijn fractie was verloren. In de zitting van 26 oktober werd daar officieel mededeling van gedaan en Piet De Groote ging verder als onafhankelijk gemeenteraadslid. Uit onvrede met het aan de kant zetten van De Groote verliet Annie Vandenbussche Gemeentebelangen, ze zetelde verder als onafhankelijke.

Weer nieuwe burgemeester

Op 30 november 2023 werd op de gemeenteraad officieel kennis gegeven van de benoeming van Jan Morbee tot burgemeester en op diezelfde zitting werd Philip Van Eeghem aangesteld tot schepen. Het was een bewogen zitting, want Neil Couhysder liet ook nog eens weten uit Gemeentebelangen te stappen om verder te gaan als onafhankelijke en dit om dezelfde reden als Annie Vandenbussche.

Ex-schepen Philippe Vlietinck verliet zijn partij om even later terug te keren en weer schepen te worden

Op 25 januari van 2024 werd het ontslag van Anthony Witteseaele als schepen en raadslid wegens ernstige gezondheidsproblemen bekend gemaakt. Hij werd als raadslid opgevolgd door Katrien Seurynck en als schepen nota bene door Philippe Vlietinck die de banden met Gemeentebelangen, waaruit hij was gestapt, blijkbaar opnieuw had hersteld. Op respectievelijk 28 maart en 29 april 2024 lieten Francoise De Vreeze Bienstman en Katleen Lanckriet – Van Steen weten dat ook zij Gemeentebelangen verlaten om verder te gaan als onafhankelijken. In augustus van dit jaar tenslotte nam Katrien Cauwels (Gemeentebelangen) ontslag als gemeenteraadslid wegens een geschil met het schepencollege over haar stranduitbating. Zij wordt niet meer vervangen.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.

WVL_kiest_V