Nog maar eens discussie over de trage wegen: “21 van de 27 kilometer dreigt te worden geschrapt”

Gemeenteraadslid Ward Gillis op een van de trage wegen die afgeschaft dreigt te worden. © JS
Redactie KW

Volgens fractieleider Ward Gillis (PRO) zullen op termijn 21 van de 27 kilometer trage wegen in Moorslede worden geschrapt. De gemeenteraad keurde de voorlopige vaststelling van het beleidskader en participatietraject trage wegen goed. PRO stemde tegen, de twee andere oppositiepartijen N-VA en Groep a onthielden zich. De trage wegen zorgden in de vorige legislatuur voor heel wat discussie.

Het gemeentebestuur heeft het ontwerp beleidskader besproken met de plaatselijke wandelclubs en werkgroep Haalbare en Realistische Trage Wegen. Die werkgroep kantte zich tijdens de vorige legislatuur nog tegen de plannen die toen op tafel lagen. Het kwam zelfs tot een wisselmeerderheid. Ward Gillis was toen de bevoegde schepen.

Visienota

“Het nieuwe decreet gemeentewegen dateert van 1 september 2019 en de bevoegdheid voor trage wegen werd hierbij overgedragen van de provincie naar het gemeentebestuur”, aldus Ward Gillis.

“Iedereen weet dat we tijdens de vorige legislatuur samen met een werkgroep die opgericht werd in de schoot van de milieuadviesraad hard gewerkt hebben aan een visienota rond trage wegen. Deze visienota heeft het jammer genoeg niet gehaald.”

De meerderheidspartij Visie is toen gezwicht voor de druk van de werkgroep Realistische Trage Wegen, die de trage wegen liever kwijt dan rijk was. Het is deze werkgroep die de touwtjes nu in handen krijgt om het beleidskader mee uit te werken.”

Heemkundige kringen

“Het resultaat heeft niet lang op zich laten wachten”, gaat Ward Gillis verder. “Het afwegingskader op maat van de werkgroep Realistische Wegen dat hier voorligt zorgt ervoor dat op termijn 21 van de 27 kilometer trage wegen geschrapt zullen worden. Dat is ongelooflijk en het komt ervan als je van een stroper een boswachter maakt.”

“Een heel mooie lus rond het Vierkavenbos is al volledig verdwenen. Heel wat van die paden hebben een historische achtergrond. Waarom niet de heemkundige kringen daarbij betrekken? Er bestaat ook een vzw Trage Wegen en daarop is geen beroep gedaan. Wat ik een gemiste kans vind.”

Openbaar onderzoek

“Zo kunnen we het ook bespreken met de mountainbikers”, reageert schepen Jurgen Deceuninck (STERK). “We hebben er niet aan gedacht om de heemkundige kringen te contacteren. Er is in het document veel werk gekropen. Het gaat om een voorlopige vaststelling.”

Er volgt nog een openbaar onderzoek waarbij iedereen opmerkingen kan formuleren of bezwaar kan indienen. PRO gaf aan het dossier van heel nabij te blijven opvolgen. “Het is in strijd met het decreet en wettelijk kader”, besluit Gillis. Volgens fractieleider Sigrid Verhaeghe (Groep a) is er onduidelijkheid over de inspraakprocedure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier