Nieuw meerjarenplan in Wingene wordt moeilijke puzzel

Tijdens de laatste gemeenteraad in Wingene werden maar liefst drie eenjarige meerjarenplannen goedgekeurd: typisch tijdens een fusie-operatie. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Tijdens de jongste gemeenteraad stonden maar liefst drie eenjarige meerjarenplannen op de agenda, met name die van de gemeente, het OCMW en het autonoom gemeentebedrijf (AGB). Door de fusie moeten de meerjarenplannen van Wingene en Ruiselede in elkaar vervlochten raken. Vermits beide gemeenten een ambitieus cultuurcentrum hebben gepland, wordt het voor het meerjarenplan 2026-2031 financieel puzzelen om daarnaast nog veel extra krachtlijnen uit te werken.

Het klinkt als een wiskundige tegenstrijdigheid, maar voor fusiegemeenten zoals Wingene bestaan ze wel degelijk: eenjarige meerjarenplannen. Bedoeling is een overgangsjaar mogelijk te maken om de meerjarenplannen van zowel Wingene als Ruiselede in elkaar te doen passen tot een éénvormig meerjarenplan 2026-2031. Bovendien vaardigde toenmalig minister Gwendolyn Rutten in 2023 een besluit uit, dat beleidsrapporten voor raadsleden transparanter en leesbaarder moet maken. Die methode heet BBC 3.0 en vraagt nieuwe regels, nieuwe schema’s en andere rekeningenstelsels. Zo moeten bijvoorbeeld bij elke aanpassing van het meerjarenplan de wijzigingen tegenover het vorige plan duidelijk weergegeven worden. Naar verluidt wordt het definitieve ontwerp van het Wingense zesjarenplan verwacht in november. Dat wordt administratief geen makkelijke klus.

Drie maanden geld

Wingene boekte volgens het eenjarig meerjarenplan 2025 zo’n 31 miljoen ontvangsten en 27 miljoen uitgaven. Het beschikbaar budgettair resultaat is 2.751.857. “Daarmee kunnen we het gemeentepersoneel in elke situatie zo’n drie maanden uitbetalen, wat onze streefwaarde is”, klonk het op de gemeenteraad.

“Het Wingense zesjarenplan wordt administratief geen makkelijke klus”

Dat bedrag kan ook dienen als buffer bij eventuele onvoorziene uitgaven. Het plan 2025 is eigenlijk een overgangsjaar, dat vooral tot doel heeft te betalen wat er prioritair moet betaald worden. Het is pas in het nieuwe meerjarenplan einde dit jaar dat het Wingense gemeentebestuur kleur moet bekennen en een overzicht moet geven van alle geplande investeringen.

Moeilijk

Reeds in januari vroeg oppositiekopman Pieter Jan Verhoye (NV-A Respect Burgerbelangen) het Wingense CD&V RKD-bestuur naar een beleidsvisie voor de komende zes jaar, maar daar ging burgemeester Lieven Huys niet op in. Hij verwees vaag naar het voorbije verkiezingsprogramma. Met de start dit jaar van de bouw van een ambitieus cultuurcentrum in Ruiselede (voorlopige kostprijs: 8,1 miljoen, red.) en een indrukwekkend vrijetijdscentrum Keizerspark 2.0 in Wingene (voorlopige kostprijs: 11 miljoen, red.), bestaat het gevaar dat er niet veel marge overblijft om gek veel andere investeringen te doen. Vooral omdat ook de hele fusie-operatie zijn kostenplaatje heeft. Het nieuwe meerjarenplan 2026-2031 belooft dus niet alleen administratief, maar ook financieel een moeilijke puzzel te worden.

Snel werk maken

Burgemeester Lieven Huys maakt zich echter sterk dat zelfs de komende jaren al extra investeringen mogelijk zijn. “We hebben de financiële weerslag van onze kiesbeloftes welk degelijk afgetoetst aan onze financiële draagkracht”, laat hij weten. “Gelukkig waren er al belangrijke projecten goedgekeurd en in uitvoering, zoals de Brandstraat in Doomkerke, de Ruiseledesteenweg, de renovatie van het Wingense gemeentehuis en de twee cultuurcentra. Maar ik wil ook snel werk maken van de vervanging van cc De Wissel in Zwevezele, een nieuw voetbalgebouw in Doomkerke, een speelpleinlokaal aan het Wingense Sportpark, de aanpak van de voetbalkleedkamers in Wingene en Ruiselede, de heraanleg van de Processiestraat in Zwevezele, …”

Dat wordt benieuwd afwachten in december.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content