Negen verkozenen vervangen in gemeenteraad van Izegem de voorbije zes jaar: Duhamel met politiek pensioen

Staand v.l.n.r.: Nick Verschoot, Eveline Christiaens, Virginie Derumeaux, Kevin Carrette, Diederik Pattyn, Veerle Renier, Frederick Verhaeghe, Jan Verbeke, Giel Seynaeve, Julie Vandewatere, Hein Depoorter, Justine Hollevoet, Didier Parmentier, Jan Dierickx-Visschers, Sybille Vandeputte, Kurt Grymonprez, Geert Leenknecht, Nathalie Dewulf, Rik Baert, Nadia Staes en Balder Clarys. Zittend: Tom Verbeke, Kurt Himpe, Ann Van Essche, Bert Maertens, Dries Dehaudt, Anton Jacobus, Caroline Maertens, Lothar Feys en Lisbet Bogaert. © a-Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 29 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Izegem, zetelen er vandaag nog 20 in de gemeenteraad.

De eerste wissel vond reeds plaats voor de eedaflegging van de gemeenteraad. Bij Vooruit raakte voormalig schepen Frank Duhamel opnieuw verkozen, maar hij besloot zijn zitje af te staan aan nieuwkomer Julie Vandewatere, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker voor het kartel Vooruit-Groen is. Hij was liefst 36 jaar actief in de politiek, waarvan 27 jaar als schepen. Zijn partij leed een zwaar verlies. “STIP (de partij van ex-SP.A’ers Kurt Grymonprez en Nadia Staes, red.) heeft ons graf gedolven, alleen zijn ze er mee ingedonderd”, vertelde hij toen. “Het stond allang vast dat N-VA niet met hen zou besturen en daar betalen ze nu de prijs voor. Door al die ontwikkelingen zitten de socialisten voor het eerst in veertig jaar in de oppositie. De kiezer gaf ons de schuld van het ontslag van Kurt, terwijl het hij was die in de fout ging. Ik trek mijn conclusies en ga op politiek pensioen, alleen had ik het mij mooier voorgesteld. Dit is hard, na alles wat we voor Izegem gedaan hebben.”

Bij CD&V besloot oud-burgemeester Gerda Mylle, die later in 2020 onverwacht zou sterven, te bedanken voor de rol van gemeenteraadsvoorzitter. Die functie ging naar Dries Dehaudt en het zitje in de gemeenteraad naar eerste opvolger Eveline Christiaens.

In december 2021 besloot Justine Hollevoet (Vooruit) te stoppen als gemeenteraadslid. “Corona heeft me op verschillende manieren doen vertragen waardoor ik mezelf beter ben leren kennen”, vertelde ze toen. “Niet alleen wie ik ben, maar ook hoe ik in het leven sta en hoe ik mijn toekomst wil vorm geven. De combinatie met een job, een bijzonder gezin en mijn eigen zaak maken het voor mij niet meer mogelijk om nog ten volle voor mijn politiek mandaat te gaan.” Ze werd vervangen door Eva Bossuyt, die tot op vandaag zetelt.

(Lees verder onder de foto)

Kleine stoelendans

In augustus 2022 verliet jeugdschepen Lothar Feys (N-VA) de lokale politiek. Als reden gaf hij en nieuwe professionele uitdaging bij brouwerij Debrabandere aan. “De Izegemnaars verdienen een schepen die zich honderd procent kan inzetten en dat zal mij jammer genoeg niet meer lukken”, zei hij toen. Uiteindelijk verving apothekeres Virginie Derumeaux Lothar als jeugdschepen en kreeg ze er ook de bevoegdheid sport bij. Dat bracht een kleine stoelendans in de gemeenteraad teweeg. Veerle Vandamme, die eerder al voorzitter en secretaris van de lokale N-VA-afdeling was, kwam er bij in de raad en zij werd in het Bijzonder Comite voor de Sociale Dienst vervangen door Annelies Demey.

Overlijden Vlaams Belang-raadslid Rik Baert was zware klap voor de partij

Nog in N-VA-rangen verving Lisa Grijspeert, jongerenverantwoordelijke binnen de lokale N-VA, haar partijgenoot Jan Verbeke in januari 2023 in de gemeenteraad. Door een verhuis naar Ingelmunster mocht en kon Jan zijn mandaat niet langer uitvoeren. Jan zetelde meerdere bestuursperiodes in de OCMW-raad voor hij in 2013 gemeenteraadslid werd. Hij was 25 jaar mandataris, nog langer achter de schermen actief en intern bij Volksunie en N-VA. De meest recente wissel binnen N-VA dateert van maart dit jaar. Kachtemnaar Frederick Verhaeghe gaf toen omwille van professionele redenen zijn zitje door. Hij wilde zich voortaan voltijds toeleggen op zijn kunstgrassenbedrijf Mon’Vert. Laura Vandamme kwam er in zijn plaats bij en is sindsdien het jongste gemeenteraadslid.

In april van dit jaar was er het onverwachte en plotse overlijden van Vlaams Belang-raadslid Rik Baert. Zijn verlies was een zware klap voor de partij. Uiteindelijk nam Filip Buyse, die in de vorige legislatuur al eens in de raad zetelde, zijn zitje over. Door interne strubbelingen besloot hun partijgenoot Giel Seynaeve niet veel later als onafhankelijke te gaan zetelen, terwijl Nathalie Dewulf toen al afscheid genomen had van de nationale politiek, na haar ‘Emsiekensie-verspreking in het parlement. Ze zetelt wel nog tot eind deze legislatuur in de Izegemse gemeenteraad.

Bij STiP veranderde er weinig. Enkel raadslid Didier Parmentier besloot in februari omwille van gezondheidsredenen tijdelijk een stap opzij te zetten. Dat werd definitief in september, toen dat werd verlengd. Jurgen Vandecappelle nam zijn zitje over.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.